Operatorii de distribuţie a energiei electrice sunt pregătiţi să angajeze un nivel semnificativ crescut de investiţii anuale în dezvoltarea şi adaptarea reţelelor electrice, până în 2030.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ultimelor evaluări ale companiilor membre ACUE [1], pe lângă fondurile europene disponibile pentru reţelele electrice, cel puţin 6 miliarde de euro pentru investiţiile necesare în următorii 5 ani vor trebui finanţate din surse proprii ale operatorilor de distribuţie.

Pentru a putea mobiliza şi încuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investiţiilor îl reprezintă cadrul de reglementare care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuţie a costurilor de finanţare actuale, din piaţa de capital.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Este esenţial ca reglementările să fie clare şi aliniate realităţilor economiei, astfel încât investitorii să aibă încredere că îşi pot recupera costurile finanţărilor iar rata de rentabilitate este la un nivel rezonabil, competitiv faţă de alte opţiuni disponibile pe piaţă.

Asigurarea recuperării acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile şi predictibile încurajează investitorii să finanţeze proiectele de infrastructură a reţelelor electrice, având în vedere faptul că investiţiile lor vor fi amortizate pe termen lung, în cazul de faţă, 25-30 de ani. În acelaşi timp, o abordare graduală oferă o mai mare predictibilitate atât pentru distribuitori, cât şi pentru consumatori, facilitând planificarea bugetară şi financiară.

În spiritul transparenţei, Federaţia ACUE a făcut o serie de scenarii iar, în cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investiţii, impactul în tarif ar creşte progresiv, în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030[2]. Cu valoare de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei.

“Pentru membrii Federaţiei ACUE, îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice, asigurând capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezintă o prioritate iar angajamentul nostru are la bază obiectivele asumate la nivel naţional. Avem speranţa că factorii de decizie vor trata cu responsabilitate priorităţile domeniului, în sensul adoptării unui cadru de reglementare favorabil investiţiilor.” Daniela Dărăban, Director executiv ACUE

Reţelele inteligente şi reziliente vor face posibilă dublarea capacităţii de producţie din surse regenerabile conectate la reţea, 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (staţii pentru încărcarea a 850.000 maşini electrice, implementarea soluţiilor de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire şi răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea reţelelor şi eficienţa energetică[3].

Cadrul de reglementare pentru perioada următoare va determina ritmul şi dimensiunea investiţiilor şi posibilitatea de a atrage, sau nu, finanţările necesare. În lipsa unui semnal motivant pentru investitori, prin recuperarea costurilor de finanţare şi remunerări adecvate asigurate de noile reglementări, investiţiile nu pot depăşi ritmul actual anual.

Impactul pe termen mediu şi lung la nivelul consumatorilor va fi semnificativ prin privarea de beneficiile tranziţiei la un nou model de producţie şi consum, de accesul la noi funcţiuni ale serviciului de distribuţie prin care ar putea juca un rol activ în piaţa de energie şi, nu în ultimul rând, ar ridica o problemă serioasă de competitivitate a economiei româneşti.

Despre ACUE

ACUE este o federaţie reprezentativă la nivelul sectorului de activitate energie electrică, petrol, gaze şi minerit energetic, reprezentând interesele unor importante companii din domeniul producerii, distribuţiei, furnizării energiei electrice şi a gazelor naturale şi al serviciilor conexe acestor activităţi. ACUE reprezintă 25 de companii din sectorul energetic, ceea ce însumează peste 23.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri anuală de peste 5,5 miliarde de euro. Valoarea totală a investiţiilor în reţele realizate de membrii ACUE în perioada 2018-2022 s-a ridicat la peste 13,5 miliarde de lei. www.acue.ro

 


[1] Pentru realizarea studiului au fost utilizate 3 categorii de date de intrare: cele colectate de la operatorii de distribuţie, date publice (PNIESC, rapoarte ANRE, rapoarte Eurelectric) şi date din expertiza consultantului. Au fost luate în considerare o serie de elemene cum ar fi numărul de consumatori, lungimea reţelei, suprafaţa acoperită, etc.

 

[2] Calculul se referă exclusiv la impactul creşterii cheltuielilor cu investiţiile în reţele, fără a ţine cont de alţi factori care pot afecta valoarea veniturilor reglementate sau a tarifelor, considerând un volum constant de energie distribuită în următorii 5 ani şi o rată reglementată de rentabilitate considerată adecvată de operatorii de distribuţie. Evaluările şi, implicit, estimările de impact vor fi ajustate în funcţie de viitorul cadru de reglementare şi nivelul ratei reglementate a rentabilităţii aplicată investiţiilor.

[3] Draft PNIESC

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.