Câştigătorii competiţiei Destinaţia Anului® 2024 au fost anunţaţi ieri seară, în cadrul unei Gale de excepţie la Ateneul Român, la care au participat reprezentanţi ai ministerelor Economiei, Turismului şi Antreprenoriatului şi Culturii, zeci de primari, membri şi preşedinţi ai consiliilor judeţene, reprezentanţi ai federaţiilor din domeniul turismului şi HORECA, precum şi mulţi alţi jucători importanţi din domeniu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sutele de mii de voturi ale publicului pe platforma destinatiaanului.ro, un juriu format din peste 200 de experţi, dar şi un amplu studiu sociologic au stabilit clasamentul acestui an în cele 12 categorii ale competiţiei. Cele mai disputate secţiuni, care au suscitat o mobilizare extraordinară a românilor,  au fost câştigate de municipiul Sibiu, care a primit trofeul ”Oraşe care Inspiră”, de localitatea braşoveană Bran, situată pe primul loc la categoria ”Staţiuni Turistice” şi de satul sibian Biertan, cu cele mai multe voturi la categoria ”Sate de poveste”.

Cetăţile dacice din munţii Orăştie, Castelul Corvinilor, Eco Regiunea Delta Dunării au fost declarate câştigătoarele altor trei categorii foarte disputate – ”Tărâmuri cu tradiţie şi istorie”, ”Atracţii Cultural-educative”, respectiv ”Regiuni Eco-turistice”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Competiţia a inclus anul acesta în premieră şi destinaţii din Republica Moldova, cel mai bine situat în clasamentul final fiind satul Văleni din raionul Cahul, care a câştigat Premiul special Destinaţia Anului® 2024 în Republica Moldova.

Iată Destinaţiile Anului 2024:

Destinaţia Anului® – Oraşe care inspiră (prezentată de Enterprise Rent a Car Romania): MUNICIPIUL SIBIU

Locul 2: la egalitate de puncte, Municipiile Braşov şi Timişoara,

Locul 3: Iaşi.

Destinaţia Anului® – Tărâmuri cu istorie şi tradiţie (prezentată de berea Caraiman): Cetăţile dacice din munţii Orăştiei

Locul 2: Ţinutul Mănăstirilor din Bucovina,

Locul 3: Maramureşul istoric.

Destinaţia Anului® – Regiuni Eco-turistice (prezentată de Asociaţia de Ecoturism din România): Eco Delta Dunării

Locul 2: Ţara Dornelor,

Locul 3: la egalitate de puncte Ţara Haţegului şi regiunea "Băile Tuşnad şi Împrejurimile".

Destinaţia Anului® – Staţiuni turistice: Bran

Locul 2: Băile Felix,

Locul 3: Sovata.

Destinaţia Anului® – Sat de poveste: Biertan (jud. Sibiu)

Locul 2: Sâmbăta de Sus (jud. Braşov),

Locul 3: Ciocăneşti (jud. Suceava),

Destinaţia Anului® – Parcuri de distracţie şi aventură: Mini Transilvania Parc

Locul 2: Valea cu Poveşti Bran,

Locul 3: Dino Parc Râşnov.

Destinaţia Anului® – Atracţii Cultural-Educative (prezentată de România Atractivă): Castelul Corvinilor Hunedoara

Locul 2: Castelul Bran,

Locul 3: la egalitate de puncte, Străzi Deschise Bucureşti şi Palatul Culturii din Iaşi.

Destinaţia Anului® – Wellness: Therme Bucureşti

Locul 2: Panoramic Colibiţa,

Locul 3: Ana Hotels Europa & Health SPA Eforie Nord.

Destinaţia Anului® – Cazări epice – resorturi: Green Village Resort

Locul 2: Zaga Zaga,

Locul 3: la egalitate de puncte, Club Vila Bran şi Teleferic Grand Hotel.

Destinaţia Anului® – Cazări epice - boutique, prezentată de Epic Visits: Castel Hotel Daniel

Locul 2: Hadar Chalet,

Locul 3: la egalitate de puncte Atra Doftana şi Nooks by Adybeca.

Destinaţia Anului® – Experienţe gastronomice (prezentată de METRO) - Casa Timiş

Locul 2: Restaurant Kibuţ Gărâna,

Locul 3: la egalitate de puncte Conacul Grigorescu Răteşti şi Mama Cozonacilor Bran.

Destinaţia Anului® – Cea mai bună promovare (prezentată de  BCR): Visit Harghita

Locul 2: Lunca Prutului de Jos, Cahul, Republica Moldova

Locul 3: Programul Anii Drumeţiei, Consiliul Judeţean Sibiu

Premiul Special Destinaţia Anului® în Republica Moldova: Satul Văleni, raionul Cahul.

Premiul Special Destinaţia Anului® pe Litoral a fost acordat Staţiunii Mamaia, care tocmai a finalizat un proces de re-branding.

Premiu Special pentru judeţul cu cele mai multe destinaţii câştigătoare. În acest an, acesta a fost adjudecat de judeţul Braşov, unde se află şapte destinaţii premiate. Pe poziţii fruntaşe au fost şi judeţele Sibiu, Harghita, Suceava şi Hunedoara.

Dintre destinaţiile cu cel mai mare punctaj, aflate pe locul 1 în categoriile de mai sus, Municipiului SIBIU i-a fost decernat MARELE PREMIU DESTINAŢIA ANULUI® 2024, acordat de Preşedintele Juriului.

Simona Constantinescu, Preşedinta juriului Destinaţia Anului® 2024: ”Alegerea Sibiului ca Destinaţia Anului® 2024 este recunoaşterea activităţii susţinute şi a colaborării unice între mediul public şi cel privat şi între autorităţile municipale şi cele judeţene. Începând cu anul 2005, Municipiul Sibiu s-a asociat cu Consiliul Judeţean şi mediul privat pentru a asigura un management public-privat al destinaţiei turistice Sibiu. Munca în echipă, competenţa şi eforturile susţinute au recompensat Sibiul cu recunoaşteri europene în premieră naţională: Capitală Culturală Europeană, Regiune Gastronomică Europeană, primul oraş cotat cu 3 stele în ghidul verde Michelin. De asemenea, Sibiul găzduieşte sute de evenimente pe an, printre care manifestări de talie internaţională, precum: Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu, Festivalul de Film Documentar Astra Film, Festivalul Art-Mania, Festivalul Cântecele Munţilor. Investiţiile municipalităţii au conservat şi pus în valoare patrimoniul cultural, punând un accent important pe partea de sustenabilitate şi preocupare pentru oraş si cetăţean. Prin conlucrare şi implicare, municipiul, ca destinaţie turistică susţine judeţul Sibiu, iar judeţul Sibiu potenţează atuurile Sibiului, făcând conexiunea judeţ - urban – rural o poveste de succes.”

Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu: "Am preluat ca primar, în numele Sibiului, nu unul, ci două premii pentru destinaţia noastră turistică. Unul distinge Sibiul ca "Oraş care inspiră" si pe bună dreptate, pentru că oraşul nostru inspiră de 20 de ani alte destinaţii, prin creativitate şi viaţa animată care atrage sute de mii de turişti în fiecare an. Sibiul a adoptat turismul cultural, turismul de eveniment, cel sportiv, de aventură şi cel de cultură gastronomică, toate componente ale turismului de experienţă, deja de mulţi ani, Sibiul dând mereu tonul în turismul românesc. Marele premiu, cel de "Destinaţie a anului 2024", vine să recunoască votul masiv pentru Sibiu. Felicitări Sibiului şi sibienilor pentru două premii binemeritate. Mulţumesc tuturor celor care ne-au votat, precum şi stakeholderilor locali - instituţii culturale, organizatori de evenimente, industria ospitalieră, operatorii în turism, mediul de afaceri - care au fost alături mereu de administraţia locală în eforturile de a dezvolta Sibiul turistic. Mulţumiri organizatorilor pentru premii şi felicitări pentru un eveniment reuşit de networking, care ne motivează si ne responsabilizează."

Mihai Bârsan, iniţiator şi co-organizator al competiţiei Destinaţia Anului: „Destinaţiile României pot fi sursă de relaxare, deconectare şi încântare pentru o viaţă întreagă de vacanţe. Descrieri ale tuturor destinaţiilor care au câştigat sau au fost finaliste în acest an sunt accesibile tuturor pe www.destinatiaanului.ro. Ce urmează acum? Promovăm destinaţiile câştigătoare şi orice loc frumos din România care ne-a inspirat, către milioane de români dar şi turişti străini prin Social Media, TV şi presă online. Astfel, misiunea Destinaţia Anului® de a inspira românii să-şi (re)descopere ţara, îndemnând în acelaşi timp destinaţiile noastre să devină tot mai bune profesioniste îşi dovedeşte valoarea în timp.”

La cele 12 categorii ale competiţiei, desfăşurată în perioada 31 ianuarie - 8 mai 2024, s-au înscris peste 300 de destinaţii, dintre care 129 au fost declarate finaliste.

Dintre finaliste, destinaţiile câştigătoare au fost alese pe baza punctajului calculat pe trei paliere: 1. Votul publicului pe platforma www.destinatiaanului.ro, 2. Votul juriului prezidat de Simona Constantinescu, Preşedinta Federaţiei Industriei Hoteliere din România, şi compus din peste 200 de lideri de comunităţi, primari şi preşedinţi de consilii judeţene, reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale din turism, antreprenori, manageri şi experţi, bloggeri, jurnalişti şi personalităţi media şi 3. Rezultatele cercetării Destinaţii Vizionare, realizate de agenţia specializată Aha Moments şi experţii Destinaţia Anului.  Câştigătoarele categoriei Cea mai bună promovare au fost desemnate exclusiv prin decizia juriului format din experţi în management şi marketing de destinaţie.

Lista tuturor finaliştilor Destinaţia Anului 2024 poate fi consultată aici.

Parteneri principali Destinaţia Anului®: METRO, Fuze Tea, BCR, Caraiman, Enterprise Rent-a-Car - Partener Mobilitate

Parteneri Conferinţa Destinaţii Vizionare: INAQ consulting, Staţiunea Mamaia

Gazda Galei Destinaţia Anului®: Primăria Municipiului Bucureşti

Despre Destinaţia Anului®

Este o competiţie de interes naţional organizată în parteneriat cu Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Alianţa Pentru Turism, Institutul pentru Oraşe Vizionare (IOV), Asociaţia Cred în România, Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR), Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică din România (FAPT), RoBoost Antreprenoreşti, Re-Patriot, Urlaub in Rumänien, Academia de Studii Economice Bucureşti şi Asociaţia de Ecoturism din România (AER).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.