Livingul este probabil cea mai importantă încăpere a casei pentru relaxarea după o zi lungă. Aici îţi doreşti reconectarea cu cei dragi, fie cu cei din familie ori cu prietenii care te vizitează. Mobilierul potrivit este, din acest motiv, esenţial pentru a-ţi asigura atât confortul dorit, cât şi funcţionalitatea necesară unui spaţiu comun.
În acest articol vei găsi câteva informaţii care te vor ghida în alegerea pieselor de mobilă potrivite pentru un living, indiferent de dimensiunile sau de formă pătrată ori dreptunghiulară a acestuia.
Cum să alegi mobila potrivită într-un living?
1. Decide care sunt piesele esenţiale de mobilier de living
În funcţie de necesităţile tale de confort dar şi de numărul celor din familie şi de preferinţele lor, poţi decide care sunt piesele de mobilier de nelipsit dintr-un living. Acestea pot include o canapea pentru două sau trei persoane, o bibliotecă sau etajere pentru cărţi şi obiecte decorative, un fotoliu confortabil - dacă spaţiul îţi permite, o masă de cafea pentru băuturi sau gustări, o comodă pentru televizor.
Toate acestea pot fi alese în funcţie de stilul de amenajare dorit, dar şi de cât loc ai la dispoziţie. Este important să te limitezi la mobilierul esenţial, pentru a nu încărca inutil sau a supraaglomera încăperea. De exemplu, poţi opta pentru mobilier cu rol multifuncţional. Vezi oferte pentru măsuţa de cafea care poate avea atât rol estetic ridicat şi pot servi totodată pentru depozitarea obiectelor pe care le vrei la îndemână, cum ar fi reviste sau telecomenzi.
2. Alege mobilierul în funcţie de stilul de amenajare dorit
Este important să stabileşti, încă de la începutul amenajării, un stil de design coerent pentru întreaga locuinţă, iar livingul nu trebuie să facă excepţie de la această regulă. Decide de la început, deci, dacă preferi un stil clasic sau mai modern.
De pildă, poţi alege mobilier cu linii simple, curate şi drepte, într-o paletă de culori limitată şi nuanţe neutre de alb, negru, natur, dacă preferi un stil minimalist. Într-un interior în stil scandinav poţi opta pentru fotolii şi canapele în culori deschise, luminoase precum alb sau tonuri pastelat, iar mobilierul trebuie să fie la rândul său simplu şi funcţional, cu linii simple, aerisite, care pot fi drepte sau uşor curbate.
Dacă preferi să combini mai multe stiluri într-un mix eclectic, poţi folosi piese de impact, precum o sofa în culori vibrante de verde smarald, pe un fond colorat de tapet. Deşi fiecare dintre acestea pot să atragă atenţia, este important să găseşti echilibrul cromatic şi stilistic ce poate adăuga coerenţă întregului design. Te poţi juca şi cu alte piese deosebite, de pildă în stil vintage. De exemplu, o comodă pictată manual poate să devină un punct focal al încăperii, dacă îţi doreşti un stil de amenajare de tip boho-chic şi te atrag piesele care spun o „poveste”.
3. Ţine cont de forma livingului pentru a alege mobilierul
În alegerea mobilierului potrivit, nu doar dimensiunea încăperii este importantă, ci şi forma ei. Pentru un living spaţios şi generos poţi opta, de pildă, pentru o canapea modulară mare. O poţi dispune în formă de L, cu o latură în faţa ferestrei şi cu cealaltă înspre un perete, pentru un design interesant, modern.
Acelaşi model de canapea şi tip de dispunere este potrivit însă şi pentru un living mai mic şi alungit. În acest caz, poţi compensa forma încăperii cu alte piese mai micuţe, de pildă cu un covor sau o măsuţă de cafea rotundă. Ele vor aduce echilibrul vizual de care este nevoie pentru a completa fericit aspectul încăperii.
Într-un spaţiu mai mare cu configuraţie pătrată, ori într-un interior de tip open space, poţi dispune canapeaua şi fotoliile în aşa fel încât să creezi o zonă de socializare distinctă. Ele pot fi aşezate fie unele în faţa celorlalte, simetric, fie tot în formă de L. Nu uita să completezi decorul cu un covor şi eventual un lampadar interesant, pentru a aduce un plus de stil dar şi de „familiaritate” unei asemenea amenajări.
4. Alege tipul de mobilă după dimensiunea încăperii
Spaţiul de care dispui are un rol important în selectarea mobilierului potrivit pentru living. Este important să alegi piese care nu sunt nici prea mici, nici supradimensionate în raport cu suprafaţa încăperii. Dacă spaţiul este mai mic, de pildă într-un apartament de bloc, te vor ajuta piesele cu linii simple şi în culori deschise.
Alege de exemplu o măsuţă şi scaune cu picioare subţiri pentru zona de dining, dacă spaţiul este deschis. Astfel de piese creează impresia de loc mai aerisit, deoarece lasă liberă suprafaţa pardoselii şi nu aglomerează vizual.
În acest caz poţi compensa tonalităţile neutre ale mobilierului sau pereţilor cu câteva piese de accent. De pildă, poţi opta pentru scaune colorate, o băncuţă mică de catifea, câteva plante verzi sau unul-două tablouri moderne, pentru a aduce contrastul şi nota jucăuşă de care este nevoie.
5. Nu te sfii să aduci note moderne în living!
Materialele şi texturile moderne pentru piesele de mobilier sunt excelente pentru a aduce noutate şi interes sporit într-un living. Nu te teme, deci să experimentezi cu diferite tipuri de materiale pentru mobilier sau accesorii şi să-ţi laşi creativitatea să-şi spună cuvântul!
De pildă, poţi integra un fotoliu confortabil într-o culoare vie precum galben muştar, sau poţi decora un interior de tip minimalist ori scandinav cu o măsuţă de cafea din lemn brut, nefinisat şi cu o formă neregulată. Foloseşte-ţi imaginaţia pentru a crea un interior original, plin de căldură şi funcţionalitate pentru toţi cei ai casei, căruia nu îi lipseşte însă coerenţa stilistică şi estetică!
Sperăm că aceste recomandări te vor ajuta să creezi în living spaţiul plin de personalitate pe care îl doreşti pentru tine şi cei dragi, prin alegerea pieselor de mobilier potrivite!
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.