Hipertensiunea este o afectiune care trebuie gestionata cat mai curand de la descoperirea acesteia. Complicatiile care pot aparea nu sunt deloc minore – cu alte cuvinte, schimbarile de ordin alimentar trebuie sa se produca cat mai repede!

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Totusi, nu poti face aceste schimbari subit. Organismul tau nu-ti va multumi, existand riscul de a-i cauza un oarecare stres – mai ales daca stilul tau alimentar este unul extrem de diferit fata de cel recomandat de o dieta pentru hipertensiune.

Citeste in continuare daca vrei sa afli cum iti poti pregati organismul pentru inceperea unei astfel diete!

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Se reduce treptat aportul de sodiu/sare

Sarea poate fi considerata inamicul hipertensiunii arteriale. In general, aportul de sare ar trebui redus chiar daca nu suferi de aceasta afectiune – sarea slabeste muschii, inima fiind un muschi. Persoanele care sufera de hipertensiune ar trebui sa consume maximum 2000 mg de sodiu per zi – desi se recomanda uneori un aport de doar 1500 mg pentru a putea controla mai bine aceasta afectiune.

Astfel, o dieta pentru hipertensiune implica eliminarea in mare parte a alimentelor si preparatelor bogate in sare. Trebuie sa fii atent si la inlocuitori – sosul de soia, de exemplu, este foarte bogat in sare, dar poti apela la variante cu o cantitate redusa de sodiu.

Se creste treptat aportul de potasiu

Potasiul stabiliteaza nivelul de sodiu din organism si poate promova totodata o tensiune arteriala normala, optima. Astfel, o dieta pentru hipertensiune va include banane, spanach, cartofi si in general fructe si legume proaspete!

Fructele si legumele vor deveni o parte semnificativa din viata ta alimentara, acestea fiind sanatate curata – indiferent daca suferi de hipertensiune sau nu. Totodata, acestea pot deveni alimente de refugiu perfecte, in contextul in care va trebui sa renunti la preparate bogate in sodiu si sa controlezi mai bine portiile de mancare.

Se incorporeaza in dieta cerealele integrale, proteine, lactate

O dieta pentru hipertensiune este bazata totodata si pe consumul de cereale integrale, proteine slabe, precum si lactate cu continut redus de grasimi. Toate acestea sunt elemente esentiale ale planului DASH (Abordari Dietetice pentru a Opri Hipertensiunea). Numeroase studii au aratat faptul ca acest plan are rezultate reale si poate reduce semnificativ tensiunea arteriala.

Ancorate in planul DASH sunt si dietele VLCD, precum dieta NUPO. Aceste diete, daca sunt gestionate corespunzator, te pot ajuta sa slabesti, dar si sa gestionezi afectiuni precum hipertensiunea si diabetul de tip 2.

Desigur, trebuie sa alegi dieta VLCD potrivita! Evita-le pe cele care recomanda consumul a 600 sau mai putine calorii pe zi – in schimb, apeleaza la NUPO, care implica un aport caloric de 800 calorii pe zi, dar mai ales un aport optim de nutrienti, vitamine si minerale.

Se elimina treptat cafeina si alcoolul

Alcoolul nu trebuie eliminat complet – dar consumul trebuie redus indeajuns de mult pentru a preveni efectele asupra tensiunii arteriale. In general, se recomanda consumul unei bauturi (un pahar) pe zi de catre femei si a doua bauturi (pahare) maximum pe zi de catre barbati.

In cazul cafeinei, efectele pot fi diverse, in sensul ca unele persoane pot experimenta o tensiune arteriala normala si dupa cafea. Astfel, este recomandat sa consulti medicul specialist pentru a afla daca ar trebui sa reduci consumul de cafea.

Acestia sunt primii pasi pe care trebuie sa ii faci pentru a-ti gestiona mai bine afectiunea. Desigur, o dieta pentru hipertensiune poate fi mult mai complexa, motiv pentru care sfatul medicului sau urmarea unei diete specializate, precum NUPO, sunt aspecte esentiale care trebuie luate neaparat in calcul!

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.