Certificatul energetic este un document legal, tipărit, care indică care este eficienţa energetică a unei clădiri sau unitate de clădire (parte de clădire care poate fi utilizată separat, de exemplu un apartament).
Dacă aveţi nevoie de acest act pentru proprietatea dumneavoastră (în Bucureşti sau judeţul Ilfov) vă invităm să accesaţi site-ul https://www.certificatenergetic24h.ro aparţinând companiei Reflex Architecture SRL Bucureşti (auditori energetici atestaţi, având gradul profesional I).
Când aveţi nevoie de un certificat energetic?
Atunci când doriţi să vindeţi, închiriaţi, renovaţi major un imobil sau o parte a sa (un apartament), precum şi la recepţionarea unei clădiri noi este impus prin lege să existe acest document.
De asemenea, imobilele aflate în proprietatea sau administrarea autorităţilor, precum şi cele vizitate frecvent de public trebuie să aibă acest act, care, în plus, ar trebui să fie afişat la loc vizibil şi accesibil.
Renovarea majoră este definită de lege prin acele lucrări ale căror costuri depăşesc 25% din valoarea de impozitare a clădirii, exclusiv valoarea terenului pe care este situată clădirea. Valoarea de impozitare a clădirii se determină potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru ce categorii de imobile este necesar acest certificat de performanţă energetică
Lista categoriilor de imobile pentru care este necesar acest document cuprinde o mare varietate de clădiri:
- rezidenţial - colectiv sau individual (case/ vile şi blocuri de apartamente);
- birouri;
- învăţământ (şcolile, grădiniţele etc.);
- sănătate (spitale, clinici etc.);
- hoteluri şi restaurante;
- activităţi sportive (săli de sport etc.);
- comerţ (diverse spaţii comerciale etc.);
- alte funcţiuni.
De fapt este mai simplu să enumerăm acele categorii de imobile pentru care nu este necesar un certificat de performanţă energetică:
- clădiri şi monumente protejate care fie fac parte din zone construite protejate, conform legii, fie au valoare arhitecturală sau istorică deosebită, cărora, dacă li s-ar aplica cerinţele, li s-ar modifica în mod inacceptabil caracterul ori aspectul exterior;
- clădiri utilizate ca lăcaşuri de cult sau pentru alte activităţi cu caracter religios;
- clădiri provizorii prevăzute a fi utilizate pe perioade de până la 2 ani, din zone industriale, ateliere şi clădiri nerezidenţiale din domeniul agricol care necesită un consum redus de energie;
- clădiri rezidenţiale care sunt destinate a fi utilizate mai puţin de 4 luni pe an;
- clădiri independente, cu o suprafaţă utilă mai mică de 50 m2.
Care este valabilitatea certificatului energetic?
Un astfel de act este valabil timp de 10 ani de la data emiterii înscrisă pe el.
Auditori energetici atestaţi
Singurii care au dreptul legal să emită certificatul de performanţă energetică sunt auditorii energetici atestaţi:
- pentru toate tipurile de imobile: auditorii energetici atestaţi cu gradul profesional I;
- doar pentru clădiri rezidenţiale (case şi blocuri de apartamente): auditorii energetici de gradul II.
Auditorii energetici din cadrul Reflex Architecture SRL Bucureşti au gradul I.
Clase de performanţă energetică
Imobilele sunt încadrate în 7 clase energetice, în funcţie de consumurile specifice anuale de energie. Astfel, cele mai eficiente energetic (clasa A) au un consum de energie sub 125 kWh/m2/an, iar clasa G (cea mai ineficientă) de peste 820 kWh/m2/an.
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.