Anul 2023 a marcat progrese semnificative în promovarea eficienţei energetice şi a practicilor sustenabile în România. Prin intermediul iniţiativelor legislative şi a evenimentelor organizate, am reuşit ca temele de importanţă şi impact major, precum decarbonarea sectorului clădirilor şi integrarea hidrogenului în industrie şi transporturi să rămână înscrise pe agenda publică şi să capete amploare.
Dialogul cu mediul de afaceri, mediul academic şi reprezentanţii instituţiilor statului a avut un rol determinant în actualizarea cadrului legislativ în acord cu noile prevederi eruopene şi tendinţe ale pieţei. Prin diplomaţia parlamentară, am consolidat relaţiile internaţionale şi am facilitat schimbul de bune practici, contribuind astfel la promovarea unui viitor mai verde care prioritizează eficienţa energetică.
Actualizarea cadrului de reglementare în domeniul energiei:
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Într-un efort susţinut pentru avansarea sectorului energetic şi a eficienţei energetice în România, am depus cu succes două iniţiative legislative cu impact asupra industriei şi comunităţilor.
Adoptarea Legii nr. 237 privind integrarea hidrogenului în România marchează un punct important pentru un viitor al energiei cu emisii scăzute.
Am depus iniţiativa legislativă alături de colegi deputaţi din Comisia pentru industrii şi servicii şi împreună cu domnul Virgil Popescu, fost ministru al energiei şi actualul preşedinte al Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor. Proiectul se bucură de sprijinul colegilor deputaţi şi senatori PNL, PSD, UDMR, fiind rezulatul unei colaborări extinse cu membrii Parlamentului, mediul academic, experţii Ministerului Energiei, ai ANRE şi cei din sectorul privat.
Prin consultări ample, am reuşit să conturăm un cadru legislativ care reflectă nevoile şi potenţialul României în domeniul hidrogenului. Depus în Parlamentul României pe 15 februarie, proiectul a trecut prin etapele legislative şi a fost promulgat, devenind lege în luna iulie. Importanţa acestui demers a fost confirmată în septembrie, când ţara noastră a fost recunoscută în raportul Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) ca una dintre primele ţări europene cu un cadru legislativ privind hidrogenul. Raportul IEA ”Global Hydrogen Review”, lansat anul trecut, a subliniat progresele şi evoluţiile din ultimul an, consolidând poziţia României în peisajul global al energiei verzi.
Am depus, la finalul anului trecut, propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 372/2005 privind performanţa energetică a clădirilor.
Am depus iniţiativa împreună cu domnul Gabriel Andronache, liderul Grupului PNL din Camera Deputaţilor, domnul Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei. Proiectul se bucură de sprijinul colegilor deputaţi din Comisia pentru industrii şi servicii, precum şi a senatorilor din formaţiunile politice PNL, PSD, UDMR, fiind rezultatul unei colaborări extinse cu mediul academic şi asociaţiile de profil.
Acesta este un parcurs necesar pentru a alinia reglementările naţionale la cele mai recente standarde şi practici în domeniul eficienţei energetice promovate de instituţiile europene. Iniţiativa aduce claritate noţiunilor precum anvelopa termică a clădirii şi sursele regenerabile de energie, facilitând implementarea unor standarde ridicate în construcţia şi renovarea clădirilor. Proiectul introduce şi obligativitatea unui raport de conformare nZEB în certificatul de urbanism emis de primărie, aceasta fiind o măsură pentru încurajarea dezvoltării clădirilor cu consum de energie cât mai aproape de minim.
Evenimente organizate
Eficienţa energetică reprezintă o soluţie reală la provocările curente şi una din temele principale înscrise pe agenda publică. Avem nevoie de un dialog activ între autorităţi şi sectorul construcţiilor pentru a îndeplini obiectivele europene de eficienţă energetică. "Conferinţa nZEB - Soluţii inovative şi surse de energie pentru clădiri cu zero emisii (ZEB)", ajunsă la a V-a ediţie, a fost o dezbatere aplicată privind decarbonarea sectorului clădirilor. În centrul discuţiilor au stat eficienţa energetică şi materialele de construcţii sustenabile, în contextul tranziţiei de la standardele nZEB la cele ZEB, evidenţiind sursele de energie şi tehnologiile disponibile. Această tranziţie prespune şi reducerea emisiilor indirecte, integrarea componentelor de energie verde şi adoptarea soluţiilor inovatoare şi materialelor de construcţii durabile.
Expoziţia "Viitorul energiei, în viziunea copiilor – un exerciţiu de eficienţă energetică – Ediţia a II-a" s-a bucurat de participarea a 70 de copii, marcând astfel Ziua Eficienţei Energetice. Întâlnirea cu cei mici ne-a oferit o perspectivă autentică despre viziunea noii generaţii asupra unui viitor fără emisii şi clădiri curate. O altă întâlnire a fost cea cu elevi de la Liceul Tehnologic Petru Poni din Bucureşti la Palatul Parlamentului. Această vizită a reprezentat pentru mine o oportunitate de a sublinia importanţa eficienţei energetice, protecţiei mediului şi implicării tinerilor în societate.
În luna mai, dezbaterea "Economia hidrogenului şi industriei", organizată cu sprijinul domnului Bende Sándor, presedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, şi Energy Policy Group, în colaborare cu Confederaţia Patronală Concordia, a generat discuţii relevante despre integrarea hidrogenului în sectoarele industriale şi transport.
Conferinţa „Sustenabilitate, Arhitectură şi Produse Tradiţionale” a reunit, la Palatul Parlamentului, diplomaţi, demnitari, experţi din ministere şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din România. Evenimentul a facilitat schimbul de idei privind sustenabilitatea, inovaţiile în arhitectură şi conservarea produselor tradiţionale, contextualizate în lumina schimbărilor şi evoluţiilor actuale. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa şi susţinerea domnului Borbély László, consilier de stat şi coordonator al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă.
Diplomaţie parlamentară
Mi-am asumat, încă din 2022, şi susţinut obiectivele în domeniul diplomaţiei, participând la întâlniri diplomatice care au consolidat relaţiile internaţionale şi au facilitat schimbul de bune practici între România şi alte state.
În cadrul vizitei în Danemarca, desfăşurată în perioada 2-4 mai, obiectivul principal a constat în identificarea modelelor de performanţă în eficienţa energetică şi energie regenerabilă, stabilind astfel punţi de legătură cu reprezentanţii danezi pentru a implementa soluţii similare în România. Vizita tehnică, organizată cu sprijinul Ambasadei Regatului Danemarcei în România şi a Excelenţei Sale, domnul Ambasador Uffe A. Balslev, a subliniat angajamentul şi deschiderea autorităţilor daneze pentru schimbul de bune practici în domeniul energiei şi dezvoltării durabile.
În luna iulie, am avut onoarea de a participa, la invitaţia dlui Virgil Popescu, preşedintele Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic a Camerei Deputaţilor, la primirea delegaţiei formată din reprezentanţi ai mediului academic din România şi SUA. Pe agenda discuţiilor principalul subiect a fost Legea privind integrarea hidrogenului din surse regenerabile şi cu emisii reduse de carbon în sectoarele industriei şi transporturilor.
În luna august, am găzduit vizita Excelenţei Sale Roberto Musneci, ambasadorul Ordinului Suveran de Malta în România, pentru a discuta despre programele umanitare şi de asistenţă socială adresate persoanelor vulnerabile desfăşurate în ţara noastră de către Ordinul Suveran de Malta.
La invitaţia doamnei Biró Rozália, preşedinta Comisiei pentru politică externă a Camerei Deputaţilor, am participat la discuţiile purtate cu delegaţia Regatului Maroc, condusă de doamna Nadia Bouaida, preşedinta Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare Naţională şi Afaceri Islamice din Parlamentul marocan. Delegaţia parlamentară marocană şi-a arătat interesul pentru consolidarea relaţiilor bilaterale pe teme de interes comun pentru statele noastre: energie, educaţie, antreprenoriat, cultură şi turism.
În perioada 11 - 13 octombrie, am primit, în România, delegaţia din Baden-Württemberg, Germania, condusă de dr. Andre Baumann, Secretar de Stat în Ministerul pentru Protecţia Mediului, Schimbările Climatice şi Sectorul Energetic. Printre principalele subiecte s-au numărat eficienţa energetică, energia regenerabilă, hidrogenul, schemele de sprijin pentru utilizarea noilor tehnologii, pompele de căldură, alăuri de schemele de sprijin pentru eficienţa energetică în industria prelucrătoare a materialelor de construcţii.
Pe perioada celor trei zile, delegaţia a susţinut întâlniriri cu preşedintele Senatului, domnul Nicolae Ciucă, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Lucian Bode, precum şi cu conducerea comisiilor de specialitate ale Camerei Deputaţilor. Agenda a inclus intâlniri şi cu membrii Guvernului, la Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, precum şi la Primăria Sectorului 6. Ultima zi a marcat deplasarea delegaţiei în judeţul Tulcea pentru a marca interesul comun privind conservarea biodiversităţii în Delta Dunării, zonă aflată în Patrimoniul UNESCO.
Bilanţul anului trecut este cuprinzător cu acţiuni şi rezultate concrete, dedicat în cea mai mare parte promovării eficienţei energetice şi sustenabilităţii în România. Succesele înregistrate prin promulgarea Legii nr. 237 privind integrarea hidrogenului şi depunerea propunerii legislative pentru modificarea Legii nr. 372/2005 demonstrează clar că politica presupune nu doar devotament, ci şi muncă, profesionalism şi cooperare.
Este absolut necesar să menţinem dialogul activ cu toţi cei implicaţi, să colaborăm strâns cu mediul de afaceri, cel academic şi instituţiile statului pentru a dezvolta şi implementa politici eficiente şi durabile.
Îmi reafirm angajamentul de a contribui la construirea unui viitor energetic responsabil şi la consolidarea poziţiei României în contextul global al energiei cu emisii reduse.
Deputat PNL
Oana-Marciana Özmen
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.