Curtea de Conturi a României beneficiaza de suport în domeniul digitalizării şi guvernanţei datelor din partea Comisiei Europene, prin Direcţia Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) care asigură sprijin tehnic în implementarea proiectului Digital transformation for regional and local public administration - Technical support for the Romanian Court of Accounts – Digitalization and Data Governance (Transformare digitală pentru administraţia publică regională şi locală – Sprijin tehnic pentru Curtea de Conturi a României – Digitalizare şi Guvernanţa Datelor).
Lansat la Bucureşti, proiectul are ca obiectiv general implementarea unui standard şi a unor practici privind guvernanţa datelor şi interoperabilitatea cu alte entităţi, la nivelul Curţii de Conturi a României.
În cadrul proiectului se urmăreşte realizarea strategiei privind gestiunea datelor (Data Management Strategy), precum şi definirea strategiei de securitate a informaţiilor. De asemenea, se vor elabora noi acorduri de schimb de informaţii care să aibă în vedere elemente concrete privind modul în care se realizează schimbul de date. Toate aceste activităţi vor fi însoţite şi de un program de creştere a capacităţii administrative prin pregătire profesională privind repartizarea sistematică (clasificare) a datelor, protecţia documentelor şi informaţiilor.
Proiectul se regăseşte şi în strategia de digitalizare a Curţii de Conturi, ca intenţie premergătoare implementării sistemului de analiză de risc pe baza tehnologiilor de utilizare big-data şi data analytics (Risk Analytics).
Beneficiile estimate în urma implementării proiectului vizează atât personalul Curţii, în principal auditorii publici externi, cât şi cele aproximativ 13.500 de entităţi publice pe care instituţia supremă de audit a României le auditează. Activităţile cuprinse în proiect vor avea impact şi asupra instituţiilor publice care furnizează date în format electronic pentru a sprijini verificările încrucişate în procesele de audit.
La întâlnirea de deschidere au participat preşedintele Curţii de Conturi a României, domnul Mihai Busuioc, directorul general al Direcţiei Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene, doamna Nathalie Berger, oficiali guvernamentali şi membrii echipelor implicate în proiect.
Discuţiile s-au axat pe obiectivele specifice, pe rezultatele aşteptate şi pe modul de organizare şi implementare a activităţilor convenite.
”În Curtea de Conturi, ne-am propus ca linie directoare în activitatea specifică utilizarea pe scară largă a datelor şi analizei de date în misiunile de audit, obiectivul principal fiind reducerea timpului alocat misiunilor noastre şi creşterea calităţii opiniilor şi concluziilor formulate. Rezultatele acestei practici se văd deja şi sunt îmbucurătoare. Prin utilizarea seturilor de date identificate la entităţi precum Ministerul Finanţelor sau Autoritatea pentru Digitalizare, coroborate cu analizele media, am reuşit să reducem semnificativ timpul alocat unei misiuni de audit. Continuăm efortul de utilizare extinsă a datelor în vederea optimizării alocării resurselor şi a creşterii calităţii auditului, iar rezultatele de până acum ne dau speranţe.” - Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României
„Direcţia Generală de Sprijin pentru Reforme Structurale (DG REFORM) a Comisiei Europene oferă sprijin tehnic Curţii de Conturi a României pentru implementarea strategiei de digitalizare, axându-se pe interoperabilitate, schimbul electronic de informaţii prin parteneriate şi protocoale, îmbunătăţirea securităţii, promovarea confidenţialităţii, consolidarea capacităţilor digitale şi menţinerea transparenţei pe plan intern şi extern.
Proiectul pe care l-am lansat va sprijini Curtea să construiască un cadru solid pentru guvernanţa datelor, care va facilita realizarea obiectivelor strategiei. DG REFORM va sprijini elaborarea unui cadru organizaţional cuprinzător pentru gestionarea datelor între structura centrală a Curţii şi camerele de conturi judeţene, dar şi pe plan extern, cu diverşi furnizori de date din cadrul administraţiei publice centrale şi entităţilor auditate. Prin digitalizare se va reduce timpul alocat misiunilor de audit, conducând la simplificare şi la reducerea poverii administrative, ceea ce reprezintă un factor orizontal important pentru creşterea competitivităţii, astfel cum a fost prezentat de Comisia Europeană în Busola Competitivităţii” - Nathalie Berger, director al Direcţiei Generale de Sprijin pentru Reforme Structurale din cadrul Comisiei Europene)
Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.