Unele dintre noi spun că fumează ca să evite creşterea în greutate. Altele, ca să se identifice drept independente sau pline de farmec. Adevărul e că fumatul nu e nici pe departe fântâna tinereţii veşnice, dar e cu siguranţă cea mai eficientă modalitate de a te face să arăţi... mai bătrână. Iar pentru o femeie, astfel de efecte pot fi catastrofale, mai ales pentru încrederea în sine.
Fumatul schimbă pielea, dinţii şi părul în moduri care pot adăuga ani la vârsta ta reală. Iată câteva moduri în care fumatul lasă urme asupra aspectului tău, potrivit dermatologului Jonette Keri, MD, de la Universitatea din Miami Miller School of Medicine:
Tonusul slab al pielii
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Fumatul privează în mod cronic pielea de oxigen şi nutrienţi. Deci unii fumători par palizi, în timp ce alţii dezvoltă o colorare neuniformă.
Piele lăsată
Există mii de substanţe chimice în fumul de tutun şi multe dintre ele declanşează distrugerea colagenului şi a elastinei. Acestea sunt fibrele care conferă pielii tale rezistenţă şi elasticitate. Fumatul sau chiar fumatul pasiv „degradează elementele de bază ale pielii”, spune Keri. Consecinţele includ pielea lăsată şi riduri mai profunde.
Braţe şi sâni lăsaţi
Fumatul nu afectează doar aspectul feţei, ci şi silueta. Pe măsură ce pielea îşi pierde elasticitatea, părţile care erau odinioară ferme pot începe să cadă. Aceasta include interiorul braţelor şi sânilor. Cercetătorii au identificat fumatul ca principală cauză a sânilor lăsaţi.
Linii în jurul buzelor
În zona din jurul gurii apare încreţirea fumătorului. „Fumătorii folosesc anumiţi muşchi din jurul buzelor care le fac să aibă riduri dinamice pe care nefumătorii nu le au”, spune Keri. Cu timpul, apare pierderea elasticităţii. Împreună, aceşti factori pot duce la apariţia liniilor adânci în jurul buzelor.
Pete de vârstă
Petele de vârstă sunt pete de culoare mai închisă a pielii care sunt comune pe faţă şi pe mâini. Deşi oricine poate dezvolta aceste pete dacă petrece prea mult timp la soare, cercetările sugerează că fumătorii sunt mai expuşi.
Dinţi şi gingii deteriorate
Dinţii galbeni sunt unul dintre cele mai notorii efecte ale fumatului pe termen lung, dar persoanele care fumează au tendinţa de a dezvolta boli ale gingiilor, respiraţie urât mirositoare persistentă şi alte probleme de igienă orală. Fumătorii au de două ori mai multe riscuri de a pierde dinţii decât nefumătorii.
Degete pătate
Crezi că mâna ta arată sexy cu o ţigară între degete? Dacă fumaţi de ceva vreme, uitaţi-vă bine la unghiile şi pielea mâinilor. De fapt, tutunul poate păta pielea şi unghiile, precum şi dinţii. Vestea bună este că aceste pete tind să se estompeze atunci când te laşi de fumat.
Pierderea părului
Atât femeile, cât şi bărbaţii tind să dezvolte păr mai subţire pe măsură ce îmbătrânesc, iar fumatul poate accelera acest proces. Unele studii sugerează chiar că persoanele care fumează sunt mai predispuse la chelie.
Psoriazis
Psoriazisul este o afecţiune cronică ce provoacă cel mai adesea pete groase şi solzoase pe piele - de obicei pe genunchi, coate, scalp, mâini, picioare sau spate. Peticele pot fi albe, roşii sau argintii. Studii recente sugerează că fumătorii au un risc mai mare de a dezvolta psoriazis.
Ridurile Ochiului (Laba gâştei)
Toată lumea are riduri la exteriorul ochilor, dar acestea se dezvoltă mai devreme şi mai adânc în rândul fumătorilor din cauza căldurii generate de arderea ţigărilor şi a strânsului din pleoape pentru a împiedica fumul să intre în ochi. În plus, substanţele chimice din tutunul inhalat provoacă leziuni interne structurilor pielii şi vaselor de sânge din jurul ochilor.
Renunţarea la fumat poate îmbunătăţi aspectul fizic. Pe măsură ce fluxul sanguin se îmbunătăţeşte, pielea primeşte mai mult oxigen şi nutrienţi, iar acest lucru vă poate ajuta să dezvoltaţi un ten mai sănătos. Fără tutun, petele de pe degete şi unghii vor dispărea şi ele. Este posibil să observaţi chiar că dinţii dvs. devin mai albi. În plus, renunţarea este o şansă de a fi cine vrei să fii şi îţi permite să te simţi mai confortabil în situaţii sociale. Cum în majoritatea locurilor publice şi de muncă nu se mai fumează, fumătorul poate întâmpina bariere reale în calea socializării.
Fumatul îmbătrâneşte şi îţi încreţeşte pielea. Când renunţi, pielea ta pare mai tânăra şi mai sănătoasă. Renunţarea la fumat înseamnă că nu mai există pete pe degete şi dinţi şi nu vei mai mirosi a fum de ţigară. Nu numai că vei arăta mai bine, dar te vei şi simţi mai bine, pentru că ai un corp mai sănătos şi mai rezistent. De asemenea, psihicul tău se va simţi grozav pentru că a realizat ceva ce este cu adevărat greu de făcut pentru mulţi oameni.
Toată lumea merită acces la informaţii care i-ar putea ajuta să facă alegeri mai bune. Cunoaşterea faptelor poate da putere tuturor să facă schimbări pozitive şi să reducă riscurile. Te vei simţi mai bine cu tine şi vei îmbunătăţi sănătatea familiei şi a prietenilor din jurul tău.
(Material susţinut de Philip Morris România)
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.