Ministrul Educaţiei, Daniel David, consideră că, atunci când aproape jumătate din absolvenţii de liceu sunt în zona de analfabetism funcţional, devine o problemă de securitate naţională. El anunţă că în luna mai va prezenta un raport foarte obiectiv despre starea sistemului românesc de educaţie şi cercetare, iar apoi va prezenta câteva politici educaţionale şi, în cazul în care cineva şi le va asuma, va continua ca ministru, iar dacă nu, nu va mai ocupa această funcţie. ”Cred că în zona rurală ne trebuie o schimbare completă. Ce avem acum nu mai poate continua”, adaugă el.
Daniel David a fost întrebat, miercuri, la evenimentul de prezentare a rezultatelor Testului Naţional de Alfabetizare Matematică, în ce fel pot fi susţinuţi profesorii din mediul rural.
”Cred că asta este o problemă pe care trebuie să o discutăm, dacă eu o să mai fiu ministru, în a doua jumătate a anului. Pentru că voi prezenta un raport foarte obiectiv despre starea sistemului românesc de educaţie şi cercetare în luna mai. Şi după acel raport, eu voi spune ce va trebui făcut pentru că problema asta devine o problemă de securitate naţională, când tu scoţi aproape jumătate din absolvenţii de liceu îi scoţi în zona de analfabetism funcţional, nu mai este o problemă aşa, corectăm ceva cândva, e o problemă de securitate naţională. Şi de aceea spun, dacă după ce voi spune aceste lucruri şi voi prezenta acele politici educaţionale, cineva şi le va asuma, o să mai fiu ministru, dacă nu, nu am să fiu ministru, dar cred că în zona rurală ne trebuie o schimbare completă. Ce avem acum nu mai poate continua”, a declarat Daniel David.
El a precizat că este de acord cu înfiinţarea unor campusuri în mediul rural.
”Toată lumea spune: hai să ducem şcoli, microbuze, după mine este o greşeală. Noi încă avem mulţi copii în mediul rural, mulţi, dar nu mai e ca pe vremea lui Spiru Haret, când erau concentraţi şi când făceai o clasă, aveai 30-40 de copii în toate comunele. Acum ai şcoli cu 7-8 copii, cu 10, cu 4, ai profesori care ţin simultan lecţiile la niveluri diferite, nu ai cum să asiguri calitate. Nu se poate. Ce se pilotează în acest moment la nivelul ministerului nu a fost ideea mea, dar îmi place, o întăresc şi dau bani în direcţia respectivă, este ideea unor campusuri în mediul rural”, a transmis ministrul Educaţiei.
El a explicat cum va funcţiona un astfel de campus în mediul rural.
”Adică pe o arie, şi hotărâm, nu ştiu, 50, 70, 100 de kilometri, îi aduci pe toţi copiii într-un campus în care nu mai sunt 10, sunt 50 sau sunt 70 în care poţi să duci profesori de calitate pe care să-i plăteşti bine, în care poţi asigura masă sănătoasă, în care, dacă e nevoie, le oferi şi cazare. Nu mai îţi trebuie 5.000 de microbuze să meargă de la un sat la altul, îţi trebuie mai puţine microbuze, care să şi funcţioneze, să nu se strice pe drum. Noi dacă nu schimbăm filosofia educaţiei în mediul rural, 40 şi ceva la sută cred că dintre copii se află acolo, vom avea situaţii multe de genul celor pe care le vedem aici”, a arătat Daniel David.
El a afirmat că nu există suficiente resurse pentru a duce profesori de calitate în zona rurală.
”Pentru toţi copiii, cum sunt împrăştiaţi în mediul rural, adevărul este că nu ai suficiente resurse să duci profesori de calitate în acele zone. Ăsta este adevărul. Noi încercăm să facem şcoală, să le oferim această posibilitate cu ce avem şi ca resurse financiare, şi ca resurse de personal, dar ideea că mai putem funcţiona aşa în mediul rural, eu cred că este o greşeală. Uitaţi-vă, când apare câte o criză de genul ăsta, economico-financiară, şi vine Guvernul şi spune: nu mai sunt bani să dăm pentru naveta profesorilor, efectiv nu mai sunt. Că dacă mai facem asta şi mai dăm şi acolo şi mai dăm şi acolo şi mai dăm şi acolo, se blochează ţara. Autorităţile locale care plăteau până acum naveta profesorilor invocă, deşi nu era un blocaj prin ordonanţă, invocă acest lucru. Şi acum ne trezim că profesorii care făceau naveta la aceste şcoli în mediul rural nu îşi mai pot acoperi cheltuielile”, a declarat ministrul Educaţiei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.