De ani de zile, creasta acoperită de zăpadă a inspirat poeţi, muzicieni, artişti şi oameni care şi-au lăsat inima pe traseu. Munţii promit ierni albe şi peisaje maiestuoase. De asemenea, ei atrag iubitorii sporturilor de sezon. Frumuseţea lor în această perioadă a anului se combină cu un pericol şi mai mare care îi pândeşte pe drumeţii sau schiorii nepregătiţi. De aceea, pentru a-i descoperi în siguranţă, este indicat să vă pregătiţi bine călătoria. Noi vă sugerăm ce ar trebui să luaţi cu dumneavoastră pe munte iarna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pregătirea adecvată pentru a merge pe munte iarna - de ce este atât de importantă?

Condiţiile meteo şi cele care vă aşteaptă pe trasee sau pe pârtii acoperite cu un strat gros de zăpadă sau gheaţă vă pot lua prin surprindere. Pe munte, aceste condiţii se schimbă rapid şi puteţi avea parte de o tranziţie bruscă de la soare deplin la ploi abundente sau la o furtună de zăpadă. În plus, se întunecă repede. De aceea este atât de important să luaţi cu dumneavoastră îmbrăcăminte adecvată, încălţăminte de iarnă, accesorii (în funcţie de modul în care vă veţi petrece timpul) şi echipament al trusei de prim ajutor.

Ce luăm pe munte iarna - îmbrăcăminte adecvată

Indiferent de scopul călătoriei de iarnă pe munte, trebuie să vă asiguraţi în primul rând că aveţi ţinuta potrivită. Cel mai bine ar fi ca aceasta să fie compusă din cel puţin trei straturi, astfel încât să vă ofere posibilitatea de a regla temperatura şi de a o adapta la condiţiile predominante şi la perioadele de activitate şi de odihnă.

  • Lenjerie de corp termică

Primul strat, direct pe corp, ar trebui să fie lenjeria de corp termică de bună calitate, care, datorită materialului folosit, susţinut de tehnologia modernă, menţine temperatura corpului la un nivel constant, indiferent dacă schiaţi pe pârtie, sunteţi în drumeţie sau vă odihniţi.

Vezi oferta: Îmbrăcăminte termoactivă pentru băieţi

Temperatura optimă a corpului în timpul efortului fizic este de 37°C. Lenjeria de corp termoactivă trebuie să fie mulată, aproape înfăşurând corpul şi să fie confecţionată din tricot tehnic (din fibre sintetice speciale) sau din lână. Cea mai bună alegere este merino, care are proprietăţi antibacteriene şi reglatoare suplimentare şi nu absoarbe apa. Printre cele mai cunoscute mărci care au o gamă de lenjerie de corp termică se numără X-Bionic, Sportalm, On Running, Icebreaker, Falke, Fusalp, Dynafit, precum şi Chervo, care poate fi găsită la S'portofino. Colecţiile includ: sutiene şi topuri sport, boxeri, jambiere, precum şi tricouri şi bluze.

  • Îmbrăcăminte termică

Următorul strat ar trebui să fie o îmbrăcăminte specială, care să vă asigure un nivel corect de căldură, precum şi ventilaţie. Articolele de îmbrăcăminte din materiale tehnice (polar, stretch şi Durastretch de la Salewa), precum şi lâna cu proprietăţi excelente de încălzire, vor funcţiona de minune. Îmbrăcămintea termică poate fi găsită în colecţiile de: Sportalm, Salewa, Deha.

  • Strat exterior de protecţie

În munţi, indiferent de anotimp, poate apărea o schimbare bruscă a vremii. Este de aşteptat să apară zăpadă, polei, grindină sau ploaie îngheţată şi rafale de vânt. Prin urmare, ultimul strat de îmbrăcăminte trebuie să fie rezistent la vânt şi impermeabil. Ţesăturile asigurate cu straturi speciale, cum ar fi impregnarea DWR şi cu cusături lipite şi sisteme de ventilaţie vor fi potrivite. Materialul Hardshell este, de asemenea, potrivit. Vor corespunde, de ex. şi jachetele şi pantalonii de schi, sau jachetele şi pantalonii de trekking (modele concepute pentru expediţii de iarnă) sau jachetele de skitour.

Pe lângă cele trei straturi de îmbrăcăminte, este bine să aveţi în rucsac şi o geacă de puf uşoară şi mai subţire, care poate fi purtată pe dedesubt atunci când condiţiile meteo se înrăutăţesc.

  • Pălărie, mănuşi, eşarfă, şal sau fular loop şi şosete

Sunt de asemenea importante accesoriile care protejează părţile sensibile ale corpului: capul, gâtul şi ceafa, mâinile şi picioarele. Cel mai bine este să optaţi pentru un set din lână pentru a asigura o termoreglare adecvată. Mănuşile pentru drumeţii sau schi trebuie să fie întărite şi impermeabile.

  • Cizme de iarnă şi parazăpezi

În funcţie de faptul că plănuiţi să faceţi drumeţii montane sau poate să exploraţi calm văile şi oraşele sau să vă relaxaţi într-o cabană după schi, trebuie să alegeţi încălţămintea de iarnă potrivită. Pentru expediţii se vor potrivi cel mai bine cizmele de drumeţie cu gleznă izolată, cum ar fi cele de la Dolomite sau On Running. Pentru condiţii de iarnă, merită alese cizmele de zăpadă, cum ar fi iconicele Moon Boot, Inuiki sau UGG. Nu este important doar ca acestea să fie izolate şi să aibă o parte superioară impermeabilă, ci şi să aibă o talpă antiderapantă pentru a asigura stabilitate chiar şi pe suprafeţe îngheţate. Se pot dovedi utile şi parazăpezile care vor proteja gleznele şi vor împiedica pătrunderea zăpezii în interiorul cizmei.

Descoperă gama de cizme de iarnă pentru femei la S'portofino

Ce luăm pe munte iarna pentru schi?

Echipamentul pentru o excursie de iarnă pe munte va fi diferit dacă mergeţi la schi. În acest caz, trebuie să vă gândiţi nu numai la alegerea cizmelor de schi şi a schiurilor, ci şi la siguranţa dumneavoastră pe pârtii şi să alegeţi o cască de protecţie (de exemplu, de la KASK, CP Fashion, Casco, Smith, Oakley, Rossignol, Sweet Protection), ochelari de schi (de ex. de la POC, Smith, Marker, Goldbergh), beţe de schi (care vă vor fi utile şi în timpul excursiilor, ca sprijin suplimentar). Pentru propriul confort, nu uitaţi nici husele pentru schiuri şi ghete, care vă vor ajuta să le transportaţi comod din portbagajul maşinii până la pârtie.

Ce luăm pe munte iarna, atunci când planificăm trasee de drumeţie?

Bagajul dvs. va arăta cu totul altfel dacă veţi merge pe munte iarna pentru drumeţii. În acest caz, pot fi utile următoarele:

  • crampoane sau crampoane mici - excelente pentru a vă deplasa pe teren cu adevărat îngheţat, atunci când nici măcar cele mai bune tălpi ale bocancilor de munte specializaţi nu sunt suficiente;
  • rachete de zăpadă - merită să le luaţi cu dumneavoastră atunci când sunt prognozate ninsori foarte abundente în munţi şi când traseul poate duce prin nămeţi;
  • beţe de drumeţie - cele mai bune vor fi cele cu pernuţe largi sau târnăcop turistic;
  • lanternă frontală (nu uitaţi că iarna zilele sunt mai scurte şi se întunecă repede);
  • rucsac de drumeţie, rucsac de skitour (de exemplu, Dynafit) sau rucsac de avalanşă cu sistem de siguranţă;
  • termos pentru mâncare şi băuturi calde;
  • încălzitoare termice.

Siguranţa pe munte iarna - cum echipăm trusa de prim ajutor?

Ce luăm pe munte în timpul iernii? Trusă de prim ajutor va fi indispensabilă, aceasta trebuie să includă:

  • ABC-ul avalanşelor: detector, sondă, lopată - înainte de a merge pe munte iarna, merită să vă familiarizaţi cu regulile de siguranţă în caz de avalanşă şi cu modul de funcţionare a echipamentului. Luaţi în considerare absolvirea unui curs de avalanşă;
  • Folie NRC;
  • materiale de pansament: plasturi în rolă şi pentru bătături, bandaje, tifon steril, bandaje elastice, faşă triunghiulară, ace de siguranţă, foarfecă, dezinfectant pentru plăgi, mănuşi de unică folosinţă;
  • protecţie solară - soarele puternic, care este reflectat în plus de albul zăpezii, este la fel de puternic şi periculos ca vara. Protecţia solară ar trebui să fie luată în considerare pe tot parcursul anului;
  • analgezice;
  • medicamente diastolice;
  • medicamente pentru probleme de stomac;
  • medicaţia luată în prezent.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.