Asistentul adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii pentru Europa şi Eurasia, Hoyt Yee, a afirmat, joi după amiază, la Constanţa, că SUA au colaborat cu instituţii româneşi pentru a găsi modalităţi de a ajuta Republica Moldova să se îndrepte spre integrarea în Europa şi că cetăţenii şi liderii acestui stat trebuie convinşi că viitorul lor este unul occidental.
Hoyt Yee a fost întrebat, joi după-amiază, la Universitatea Ovidius, unde a susţinut o prelegere privind parteneriatul strategic SUA - România, despre situaţia Republicii Moldova. Diplomatul american a precizat că împreună cu autorităţi din România au fost căutate modalităţi pentru a ajuta Republica Moldova să se integreze în Europa.
“Am colaborat foarte strâns cu instituţiile româneşti, care au o foarte mare experienţă în ce priveşte Republica Moldova, pentru a găsi modalităţi de a ajuta Moldova să se îndrepte spre integrare în restul Europei, să avanseze spre un viitor occidental, un viitor bazat pe multe dintre idealurile pe care le au românii, americanii şi europenii. Provocarea noastră este să îi ajutăm pe moldoveni să înţeleagă că locul lor este în Europa, alături de România, de alţi europeni care au făcut reformele democratice necesare în vederea îndeplinirii criteriilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recentele alegeri din Republica Moldova au adus la putere un lider cu vederi complicate despre viitorul european al Republicii Moldova. Desigur, acest lucru înseamnă că ne confruntăm cu provocarea de a colabora cu liderii moldoveni astfel încât să le prezentăm avantajele perspectivei europene”, a afirmat Hoyt Yee.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
El a menţionat că după căderea comunismului provocarea a fost ca popoarele din Est, printre care şi România, să înţeleagă că locul lor este în Occident şi că nu se pot întoarce spre trecut.
“În ultimii 20 de ani, după căderea comunismului şi a Zidului Berlinului, provocarea a fost să prezentăm o perspectivă atractivă, care poate fi înţeleasă şi atinsă de către popoarele din ţări precum România, Polonia sau Republica Cehă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că direcţia lor este spre Occident, nu înapoi sau spre Răsărit. În plus, este important ca cetăţenii să le comunice clar liderilor lor că acesta este lucrul pe care şi-l doresc. Aşadar, este o situaţie extrem de complexă. Cred că pentru noi, SUA şi România, important este să continuăm să ajutăm Moldova, financiar, cu asistenţă tehnică, cu diplomaţie, să îi convingem pe liderii şi cetăţenii moldoveni că viitorul lor este în Europa”, a explicat diplomatul american.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.