Procurorul special american Jack Smith, care a condus cazurile federale împotriva lui Donald Trump, cele în care a fost acuzat că a încercat să anuleze înfrângerea sa în alegerile din 2020 şi că a manipulat greşit documente clasificate, a demisionat din Departamentul Justiţiei, în timp ce preşedintele republican ales se pregăteşte să revină la Casa Albă, relatează Reuters.
Jack Smith a demisionat vineri din Departamentul de Justiţie, potrivit unei cereri depuse sâmbătă în instanţă la judecătoarea districtuală americană Aileen Cannon. Acesteia i se cere să ridice un ordin judecătoresc pe care l-a emis şi care bloca publicarea raportului său final.
Demisia lui Smith a fost anunţată într-o notă de subsol din dosar, care precizează că procurorul special şi-a încheiat activitatea, a prezentat raportul său confidenţial final la 7 ianuarie şi s-a „separat” de Departamentul de Justiţie la 10 ianuarie.
Fost procuror pentru crime de război, Smith a instrumentat două dintre cele patru cazuri penale cu care s-a confruntat Donald Trump după ce a părăsit funcţia prezidenţială, dar a văzut cum acestea s-au oprit după ce un judecător numit de Trump în Florida a respins unul dintre ele, iar Curtea Supremă a SUA - cu trei judecători numiţi de Trump şi majoritate conservatoare - a constatat că foştii preşedinţi beneficiază de imunitate absolută împotriva urmăririi penale pentru acte oficiale. Niciunul dintre cazuri nu a ajuns la proces.
După ce Trump a învins-o pe vicepreşedinta democrată Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie, Smith a renunţat la ambele cazuri, invocând o regulă de lungă durată a Departamentului de Justiţie împotriva urmăririi penale a preşedinţilor în funcţie.
Solicitând instanţelor de judecată să respingă acuzaţiile, echipa lui Smith a apărat meritele dosarelor pe care le-a instrumentat, semnalând doar că revenirea iminentă a lui Trump la Casa Albă le face nesustenabile.
Plecarea lui Smith este un alt indicator al prăbuşirii cauzelor penale împotriva lui Trump, care s-ar putea încheia fără consecinţe juridice pentru viitorul preşedinte şi care au declanşat o reacţie de respingere publică ce a contribuit la revenirea sa politică.
Demisia lui Smith din Departamentul de Justiţie era aşteptată. Trump, care l-a numit în mod frecvent pe Smith „deranjat (mintal)”, declarase că îl va concedia imediat după preluarea mandatului, pe 20 ianuarie, şi a sugerat că ar putea urmări o vendetă împotriva lui Smith şi a altor persoane care l-au investigat după ce se va întoarce la Casa Albă.
Trump a devenit în 2023 primul preşedinte al SUA pus sub urmărire penală, mai întâi în New York, unde a fost acuzat că a încercat să muşamalizeze o plată către o vedetă porno în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016. Au urmat acuzaţiile lui Smith, care îl acuza pe Trump că a păstrat ilegal materiale clasificate după ce a părăsit funcţia prezidenţială şi că a încercat să anuleze pierderea alegerilor din 2020, ceea ce a declanşat asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. Procurorii din Georgia l-au acuzat, la rândul lor, pe Trump pentru eforturile sale de a anula înfrângerea sa electorală în acest stat.
CINE ESTE JACK SMITH
Trump a negat comiterea oricărei infracţiuni şi a atacat acuzaţiile ca fiind încercări motivate politic de a-i afecta campania. El a strâns milioane de dolari în contribuţii de campanie în urma apariţiilor sale la tribunal şi s-a folosit de aceste cazuri pentru a lansa un mesaj puternic, potrivit căruia establishmentul politic ar fi împotriva sa şi a susţinătorilor săi.
Departamentul de Justiţie a apărat temeinicia dosarelor, afirmând că acestea au fost conduse de procurori de carieră care au acţionat fără influenţă politică.
Procurorul general Merrick Garland l-a numit pe Smith în noiembrie 2022 - la aproape doi ani de la atacul de la Capitoliu - pentru a conduce cele două anchete în curs ale Departamentului de Justiţie referitoare la Trump. Această decizie a fost luată la doar câteva zile după ce Trump şi-a anunţat campania pentru a reveni la Casa Albă în alegerile din 2024.
Garland, numit de preşedintele democrat Joe Biden, a declarat că Smith va oferi un grad de independenţă în anchetele extrem de sensibile. Garland a respins solicitările anterioare de a numi un procuror special, insistând că va putea supraveghea în mod corespunzător anchetele în privinţa lui Trump.
Smith s-a întors la Washington de la Haga, unde a instrumentat cazuri de crime de război în urma războiului din Kosovo din 1998-1999.
Anterior, a condus Secţia de integritate publică a Departamentului de Justiţie şi a lucrat la biroul procurorului federal din Brooklyn, New York, dezvoltându-şi reputaţia de anchetator tenace.
La Haga, Smith a obţinut condamnarea lui Salih Mustafa, un fost comandant al Armatei de Eliberare a Kosovo care a condus o închisoare în care au avut loc torturi în timpul conflictului.
O PREMIERĂ ISTORICĂ
Acuzaţiile, primele cazuri federale împotriva unui fost preşedinte al SUA, îl reproşau lui Trump că a dus documente extrem de sensibile privind securitatea naţională în staţiunea sa din Florida şi că a făcut afirmaţii false de fraudă electorală pentru a încerca să deraieze colectarea şi certificarea voturilor după pierderea alegerilor din 2020.
„Atacul asupra Capitoliului din 6 ianuarie 2021 a fost un asalt fără precedent asupra sediului democraţiei americane. Aşa cum este descris în rechizitoriu, acesta a fost alimentat de minciuni - minciuni ale inculpatului, menite să obstrucţioneze funcţia fundamentală a guvernului SUA”, a declarat Smith la anunţarea rechizitoriului, în august 2023, una dintre cele doar două apariţii publice pe care le-a avut în timpul anchetei sale.
Smith a avut la dispoziţie o perioadă scurtă de timp pentru a finaliza ambele urmăriri penale, deoarece era clar că Trump le va putea închide dacă va câştiga alegerile. Ambele au întâmpinat obstacole juridice.
În cazul documentelor clasificate, judecătoarea districtuală din Florida Aileen Cannon, numită de Trump, a respins toate acuzaţiile în iulie, după ce a decis că Smith a fost numit în mod necorespunzător în calitate de procuror special.
Biroul lui Smith a făcut apel la această decizie. Procurorii au renunţat apoi la apel în urma victoriei lui Trump în alegeri, dar au semnalat că vor continua încercarea de a relansa acuzaţiile împotriva a doi asociaţi ai lui Trump care au fost acuzaţi de obstrucţionarea anchetei.
Cazul alegerilor a fost suspendat timp de luni de zile, în timp ce avocaţii lui Trump au invocat imunitatea prezidenţială. Curtea Supremă a SUA i-a dat dreptate în mare parte lui Trump în luna august, hotărând că acesta nu poate fi urmărit penal pentru multe acte oficiale pe care le-a făcut în calitate de preşedinte şi provocând astfel noi întârzieri în acest dosar.
Smith a recunoscut în documentele judiciare că echipa sa s-a confruntat cu „circumstanţe fără precedent” după ce Trump a câştigat alegerile în faţa democratei Kamala Harris. Biroul său a conchis că ambele cazuri nu pot continua.
Între timp, Trump a fost condamnat la New York pentru falsificarea înregistrărilor fiscale în urma procesului cunoscut sub numele de „Stormy Daniels” sau „bani pentru tăcere”, intentat de procurorii acestui stat. Sentinţa, dată vineri, a fost de eliberare necondiţionată, dar Trump a spus că va face apel.
Cazul din Georgia, care include, de asemenea, acuzaţii împotriva altor 14 aliaţi ai lui Trump, rămâne în suspensie în timp ce o curte de apel stabileşte dacă procurorul principal, Fani Willis, trebuie să fie descalificată pentru conduită necorespunzătoare în legătură cu o aventură romantică cu un fost adjunct. Este puţin probabil ca dosarul împotriva lui Trump să avanseze atât timp cât acesta rămâne preşedinte.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.