Germanii care îşi primesc ştirile prin TikTok sunt mai puţin predispuşi să vadă China ca pe o dictatură, să fie mai puţin critici faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi să fie mai sceptici faţă de schimbările climatice şi utilitatea vaccinurilor decât consumatorii altor media, relatează Reuters citând un sondaj.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rezultatele sondajului realizat de Allensbach pentru o fundaţie legată de democraţii liberali şi pro-business din Germania au arătat că doar utilizatorii platformei X a lui Elon Musk se apropie de aceeaşi tendinţă de a crede în teoriile conspiraţiei ca utilizatorii TikTok.

În timp ce în SUA se discută intens dacă o lege care închide aplicaţia deţinută de chinezi din motive de securitate naţională ar trebui aplicată sau nu, sondajul oferă muniţie celor care susţin că platforma răspândeşte dezinformări ce riscă să submineze democraţiile pluraliste.

Recentele alegeri regionale şi pentru Parlamentul European au arătat că tinerii, cei mai frecvenţi utilizatori ai platformei de partajare video, sunt deosebit de predispuşi să susţină partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), aflat acum pe locul al doilea în sondaje înainte de alegerile din 23 februarie din Germania.

Sondajul realizat la sfârşitul anului 2024 pe un eşantion de 2.000 de persoane arată că cei care se informează din media tradiţionale sunt mult mai predispuşi să considere invazia Rusiei în Ucraina drept ilegală şi să creadă că Germania ar trebui să sprijine Kievul - o idee la care AfD se opune.

Platforma TikTok, a cărei societate mamă este ByteDance din China, nu a răspuns imediat la o solicitare de a comenta sondajul.

Experţii au avertizat că actorii străini, în special Rusia, alimentează în mod activ platformele populare de social media cu dezinformări menite să le promoveze agenda - un fenomen observat cel mai recent în România, unde o campanie de social media a ajutat un outsider pro-rus să obţină o victorie şocantă în alegerile prezidenţiale, care au fost ulterior anulate, notează Reuters.

În timp ce 57% dintre cititorii de ziare germane şi 56,5% dintre telespectatorii televiziunii publice au fost pe deplin de acord că China este o dictatură, doar 28,1% dintre cei care au primit ştiri de pe TikTok au fost de acord cu afirmaţia. Cei care au primit ştiri de pe X, YouTube şi podcasturi s-au situat la mijloc.

În timp ce 40,2% dintre cititorii de ziare naţionale au fost pe deplin de acord că este important ca Occidentul să sprijine Ucraina împotriva invaziei Rusiei, doar 13,6% dintre utilizatorii de TikTok şi 29,8% dintre utilizatorii X au fost de acord.

Sondajul nu a precizat dacă opiniile extrem de diferite sunt rezultatul informaţiilor oferite de platformele în sine sau din cauză că utilizatorii acestora aveau deja opinii diferite cu privire la afacerile publice.

Cu toate acestea, tinerii sub 29 de ani, cei mai mulţi utilizatori ai TikTok, erau mai susceptibili de a avea amprenta mediului informaţional al reţelei. Astfel, dacă 71% dintre tinerii sub 29 de ani cred că vaccinurile au salvat milioane de vieţi, această proporţie este de 69% în rândul utilizatorilor TikTok.

Utilizatorii TikTok erau, de asemenea, mai puţin predispuşi decât consumatorii de media tradiţionale să creadă că China şi Rusia răspândesc informaţii false şi mai predispuşi să creadă că guvernul german face acest lucru.

„Tinerii sunt mult mai vulnerabili la informaţii, iar TikTok joacă un rol decisiv”, a declarat Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, vicepreşedinte al fundaţiei care a comandat sondajul. „Nu trebuie să permitem dezinformării chineze şi ruseşti să se răspândească în mijlocul nostru”, a pledat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.