Un avion militar american care transporta 104 imigranţi ilegali indieni expulzaţi din SUA a aterizat miercuri în India, ca parte a agendei preşedintelui Donald Trump privind imigraţia ilegală. Zborul a avut loc cu o săptămână înainte de întâlnirea sa cu prim-ministrul Narendra Modi la Washington, relatează Reuters.
Migraţia a fost una dintre problemele-cheie discutate de India şi SUA de la preluarea mandatului de către Trump luna trecută şi este, de asemenea, de aşteptat să apară şi pe agenda discuţiilor lui Trump cu Modi.
Deşi imigranţii indieni ilegali au fost deportaţi şi de administraţiile americane anterioare, este pentru prima dată când Washingtonul foloseşte un avion militar în acest scop. Este, de asemenea, cea mai îndepărtată destinaţie de până acum pentru astfel de zboruri cu ajutorul unei aeronave militare.
Avionul american care a aterizat în oraşul sfânt sikh Amritsar, în statul Punjab din nordul Indiei, a adus acasă 104 imigranţi indieni, a declarat Kuldeep Singh Dhaliwal, ministrul pentru indienii nerezidenţi din Punjab.
Poliţia din Punjab a declarat că 33 de imigranţi proveneau din Gujarat, statul natal al lui Modi, şi din statul nordic Haryana, în timp ce 30 erau din Punjab. Aceştia au fost supuşi unor controale la aeroport care au durat mai multe ore înainte ca poliţia să îi escorteze în grupuri mici în vehicule ale poliţiei.
Administraţia Trump a apelat din ce în ce mai mult la armată pentru a contribui la punerea în aplicare a programului său privind imigraţia, folosind avioane militare pentru a expulza imigranţii şi deschizând baze militare pentru a-i găzdui.
Aeronava C-17 cu imigranţi la bord a plecat spre India marţi. Zborul nu a apărut pe site-urile publice de urmărire a zborurilor, dar presa locală a relatat că acesta venea din San Antonio, Texas.
Secretarul de stat american Marco Rubio a „subliniat”, de asemenea, dorinţa administraţiei Trump de a colabora cu India pentru a aborda „preocupările legate de imigraţia ilegală” atunci când s-a întâlnit cu ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar, luna trecută.
De atunci, New Delhi a declarat că va prelua astfel de imigranţi ilegali după verificarea datelor lor.
Statele Unite sunt cel mai mare partener comercial al Indiei, iar cele două ţări stabilesc legături strategice mai strânse pentru a contracara China.
India doreşte, de asemenea, să colaboreze cu SUA pentru a facilita obţinerea de către cetăţenii săi a vizelor pentru lucrătorii calificaţi.
Pentagonul a declarat că intenţionează să deporteze peste 5.000 de migranţi reţinuţi de autorităţile americane, iar Reuters a relatat săptămâna trecută că un zbor către Guatemala folosit în acest scop a costat probabil cel puţin 4.675 de dolari per migrant.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.