Premierul polonez Donald Tusk îşi va limita îndatoririle publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În următoarele zile, premierul Donald Tusk îşi va limita activitatea publică", a declarat biroul său într-o declaraţie postată pe platforma socială X. "Acest lucru este legat de pneumonia diagnosticată, care necesită tratament", a precizat comunicatul.

Preşedintele Andrzej Duda declarase ceva mai devreme, joi, că l-a invitat pe Donald Tusk să discute, pe 1 mai, despre Nuclear Sharing, adică posibilitatea ca arme nucleare din statele NATO să fie desfăşurate în Polonia.

Duda şi-a reiterat recent poziţia potrivit căreia Polonia ar fi pregătită pentru o astfel de posibilitate, ceea ce l-a determinat pe Tusk să spună că ar dori o clarificare din partea preşedintelui.

RUSIA AMENINŢĂ POLONIA

Declaraţiile lui Duda au sporit nervozitatea Moscovei. Rusia a declarat joi că Polonia joacă un "joc foarte periculos" dacă ia în considerare posibilitatea de a găzdui arme nucleare americane. Agenţia de stat rusă RIA l-a citat pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, care a declarat că astfel de discuţii sunt de natură să provoace. "Dacă ele urmează calea unei noi escaladări - şi aşa pot fi evaluate discuţiile, aceste jocuri verbale de până acum cu arme nucleare - atunci va avea loc o nouă rundă de tensiuni. Şi, în general, acest joc este foarte periculos, consecinţele sale pot fi greu de prezis", a spus el.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat la rândul său că orice rachetă nucleară americană în Polonia ar putea deveni o ţintă, în cazul unui război Rusia-NATO. "Nu este greu de presupus că, dacă armele nucleare americane apar pe teritoriul polonez, obiectivele corespunzătoare se vor alătura imediat listei de ţinte legitime pentru distrugere în cazul unui conflict militar direct cu NATO", a declarat ea reporterilor în cadrul briefingului săptămânal.

Anul trecut, Rusia a anunţat că a desfăşurat arme nucleare tactice în Belarus, care se învecinează cu Polonia, ca un semnal de descurajare pentru Occident. Liderul belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat joi că zeci de astfel de arme sunt acum pe poziţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.