Liderul separatist al Transnistriei, Vadim Krasnoselski, care a fost recent la Moscova, a susţinut că a comunicat în urmă cu două zile autorităţilor de la Chişinău că regiunea separatistă este dispusă să accepte o înţelegere pentru livrări de gaze furnizate de compania naţională Moldovagaz şi chiar să plătească pentru ele, dar s-a plâns că nu a primit niciun răspuns de la autorităţile centrale. În replică, preşedinta Maia Sandu a precizat luni că soluţia propusă de Tiraspol nu presupune cumpărarea gazelor de pe piaţa liberă prin Moldovagaz, ci transportarea gazului achiziţionat de altcineva până la graniţa Republicii Moldova, iar Moldovagaz să se ocupe apoi de transportul acestuia pe teritoriul ţării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedinta a subliniat în emisiunea „Punctul pe AZi” de la postul TVR Moldova că autorităţile de la Chişinău vor analiza ce companii sunt implicate în acest proces. Moldovagaz poate lucra doar cu entităţi care respectă cadrul legal al Republicii Moldova şi nu sunt incluse pe lista de sancţiuni internaţionale, a explicat preşedinta Republicii Moldova.

„Înţelegerea mea este că soluţia pe care au descris-o dimineaţă nu presupune cumpărarea gazelor de pe piaţă prin Moldovagaz, ci de a transporta gazul pe care altcineva îl cumpără şi îl aduce la hotarul nostru, iar Moldovagaz îl transportă, aşa cum s-a mai discutat. Din ce am văzut din declaraţia Biroului de Reintegrare, instituţiile statului urmează să vadă ce companii sunt implicate, pentru că Moldovagaz poate să lucreze doar cu companii care nu încalcă cadrul legal. E important ca aceste companii intermediare să nu fie din lista celor sancţionate la nivel internaţional. Guvernul, instituţiile abilitate urmează să analizeze detaliile acestei noi rute şi a companiilor implicate. Dar nu este modalitatea despre care vorbeam anterior, când de la Gazprom vine la Moldovagaz. Urmează să se analizeze detaliile”, a declarat Mai Sandu, citată de NewsMaker.

Instituţiile de resort ale Republicii Moldova analizează solicitarea Tiraspolului, care propune ca plata pentru gazele naturale livrate în regiunea transnistreană, inclusiv achiziţia şi transportarea acestora la hotarul cu Republica Moldova, să fie realizată de companii terţe, iar Tiraspoltransgaz să achite doar costurile tranzitului pe teritoriul ţării. Această solicitare este evaluată pentru conformitatea cu rigorile legale naţionale şi internaţionale, a anunţat luni, Biroul de Reintegrare.

SCRISOAREA LUI KRASNOSELSKI

Liderul de facto al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, a publicat luni o scrisoare a Tiraspoltransgaz către Moldovagaz, în care se cere „să fie stabilit în cel mai scurt timp algoritmul şi structura posibilei înţelegeri cu privire la cumpărarea de gaz şi livrarea către Transnistria”. Totodată, Krasnoselski s-a adresat preşedintei Maia Sandu. Potrivit acestuia, regiunea nu a primit încă un răspuns la scrisoarea din 18 ianuarie. „Astăzi este deja 20 ianuarie. Pentru a îndeplini condiţiile, este necesar să le cunoaştem. Stimată doamnă Sandu. Respectaţi cuvântul pe care l-aţi dat public – asiguraţi livrarea gazului în Transnistria”, a cerut Krasnoselski în apelul său către Maia Sandu. „Astăzi este deja 20 ianuarie şi nu avem niciun răspuns. Vă cer să încetaţi să politizaţi această problemă şi să vă gândiţi la oameni”, a declarat Krasnoselski.

Chişinăul dă vina pe Moscova pentru criza gazului din Transnistria şi, după expirarea acordului de tranzit cu Ucraina, a îndemnat Gazprom să trimită gaze pe rute alternative, prin conducte care trec prin Turcia, Bulgaria şi România. Gazprom spune însă că nu va trimite gaz în Moldova până nu este plătită o datorie estimată la 709 milioane de dolari, pe care guvernul central al Moldovei nu o recunoaşte.

Krasnoselski a cerut să se acţioneze „în interesul oamenilor care îngheaţă în apartamentele lor, în interesul instituţiilor sociale şi al întreprinderilor care sunt inactive din cauza lipsei de alimentare cu gaz”.

Krasnoselski a propus ca gazul să fie furnizat până la graniţa Moldovei de către o companie privată independentă.

Igor Ananskih, membru al Dumei de Stat, a declarat că el este de părere că Rusia ar ajuta la finanţarea livrărilor de gaze, dacă s-ar ajunge la un acord. „Cred că, cu ajutorul Federaţiei Ruse, aceste livrări vor fi plătite în cele din urmă”, a declarat Ananskih, membru al Comisiei pentru energie a Dumei, în comentarii raportate de mass-media moldovenească.

Transnistria, sprijinită de Moscova după desprinderea de Moldova la sfârşitul erei sovietice, a primit mult timp gaz rusesc gratuit prin Ucraina. Krasnoselski a spus că aceste livrări au fost „umanitare”.

CONDIŢIILE CHIŞINĂULUI

După ce a fost la Moscova, liderul transnistrean a dat asigurări săptămâna trecută, într-o conferinţă de presă, că în curând, Rusia va furniza gaz în stânga Nistrului, ca „ajutor umanitar”. Vadim Krasnoselski a spus că va oferi ulterior detalii despre ruta livrării gazelor şi despre cine va achita tranzitul.

Ziarul rusesc Kommersant a scris că Moscova lucrează la posibilitatea de a furniza gaze Transnistriei nu prin intermediul alternativei Turkish Stream, cum a sugerat anterior Chişinăul, ci prin achiziţionarea de gaze de pe piaţa spot europeană cu ajutorul unei companii intermediare. Coproprietarul acestei companii intermediare, Arcadie Vicol, a fost audiat săptămâna trecută de serviciile de informaţii din Republica Moldova.

CITEȘTE ȘI Kommersant: Rusia va cumpăra gaz pentru Transnistria de pe pieţele spot europene

Anterior, Chişinăul propusese autorităţilor transnistrene să le ajute să achiziţioneze gaz de pe piata europeană spot, dar oferta a fost refuzată.

Maia Sandu s-a oferit la sfârşitul săptămânii să ofere ajutor financiar Transnistriei. Dar ea a spus că un astfel de acord este posibil numai după retragerea din Moldova a celor 1.500 de trupe ruse de „menţinere a păcii” desfăşurate în Transnistria.

Anterior, pe 2 ianuarie, Moldovagaz şi Energocom au anunţat că sunt dispuse să ofere asistenţă, inclusiv suport tehnic şi comercial, companiei Tiraspoltransgaz în organizarea achiziţiei de gaze naturale pe orice platformă europeană de gaze. Se preciza că achiziţia poate avea loc „pe baza condiţiilor de piaţă”. Compania „Tiraspoltransgaz” ar fi refuzat propunerea.

Luni, locuitorii Transnistriei au rămas sub regimul unor pene de curent de cinci ore, iar autorităţile au declarat că cei din blocurile cu multe etaje au rămas fără încălzire de aproape trei săptămâni. Tiraspolul a mai spus luni că rezervele de gaz îi mai ajung pentru 11 zile la nivelurile actuale reduse de consum.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.