Pana unui cablu submarin între Finlanda şi Estonia, miercuri, ultima în care europenii suspectează un act de sabotaj al ”flotei fantomă ruseşti” este un ”semnal de alarmă” pentru Berlin, care îndeamnă la impunerea unor noi sancţiuni ale Uniunii Europene (UE), relatează AFP.
”Într-un ritm aproape lunar, nave avariază în acest moment cabluri submarine importante la Marea Baltică. Echipajele navelor lasă ancore în apă, le târăsc pe distanţe de kilometri pe fundul marin, fără vreum motiv aparent. iar apoi le pierd la ridicare” din apă, acuză sâmbătă, la grupul de presă Funke Mediengruppe, ministrul german de Externe Annalena Baerbock.
”Este mai mult decât dificil să mai credem în conicidenţe. Este un semnal de alarmă urgent pentru noi toţi”, declară şefa diplomaţiei germane, care cere impunerea unor noi ”sancţiuni europene flotei fantome ruseşti”.
Această expresie desemnează nave care transportă petrol brut şi produse petroliere ruseşti supuse unui embargo.
În afară de faptul că constituie ”o ameninţare majoră la adresa mediului şi securităţii noastre”, această flotă este folosită de Moscova ”pentru a-şi finanţa războiul de agresiune în Ucraina”, subliniaăz ea.
În ziua de Crăciun, legătura de curent continuu EstLink 2 între Finlanda şi Estonia a fost deconectată de la reţea. Nava suspectă, un petrolier care a plecat dintr-un port rusesc, a fost imobilizată de către Finlanda.
Acest incident intervine la un pic peste o lună după ruperea a două cabluri de telcomunicaţii submarine în apele teritoriale ale Suediei la Marea Baltică.
Uniunea Euroepană (UE) a condamnat joi ”orice distrugere deliberată a infrastruturilor esenţiale ale Europei” şi a anunţat că pregăteşte noi sancţiuni vizând nave ruseşti.
Statele membre UE au convenit în decembrie să introducă pe ”lista neagră” alte aproximativ 50 de petroliere din această flotă.
Negocieri au avut loc între parteneri NATO în vederea unei ”mai bune protejări a Mării Baltice împoriva ameninţărilor hibride”, a subliniat Annalena Baerbock.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.