Un şofer de 20 de ani, din judeţul Suceava, a fost amendat cu peste 8.000 de lei şi a rămas fără permis de conducere +pentru un an, după ce nu a oprit la semnalul poliţiştilor. Acuzaţiile la adresa tânărului sunt: adoptarea unui comportament agresiv în trafic, neoprire la semnalele poliţiştilor, depăşirea unui autoturism încălcând marcajul longitudinal continuu care desparte sensurile de mers, conducerea nejustificată pe sensul opus de mers
”Un şofer de 20 de ani din comuna Volovăţ, jud. Suceava fost sancţionat cu amenzi în valoare de 8.580 lei pentru încălcarea legislaţiei rutiere, poliţiştii dispunând şi măsura reţinerii permisului de conducere şi suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 360 de zile„, anunţă duminică IPJ Suceava.
Conform poliţiştilor, tânărul a fost identificat în trafic conducând un autoturism, la data de 27 decembrie, în jurul orei 01:20, pe raza municipiului Rădăuţi, şi a ignorat semnalul regulamentar de oprire al poliţiştilor, ”sporind viteza de deplsare şi adoptând o manieră agresivă de conducere”.
”Poliţiştii aflaţi în urmărire au somat acustic şoferul să oprească, însă acesta a refuzat, sporind în mod constant viteza de deplasare şi încercând să beneficieze de avantajul motorizării vehiculului condus. Poliţiştii au evaluat în mod obiectiv situaţia şi nu au utilizat armamentul din dotare, întrucât din cauza vizibilităţii reduse nu se putea stabili existenţa în habitaclu a unor alte persoane, eventual posibili minori. De asemenea, viteza excesivă cu care rula şoferul urmărit putea genera un risc rutier sporit atât pentru şofer cât şi pentru ceilalţi participanţi la trafic”, potrivit relatării din comunicatul IPJ Suceava.
Vehiculul a rămas în atenţie, fiind transmis tuturor echipajelor din teren.
Ulterior, o patrulă din cadrul Compartimentului Rutier Rădăuţi, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza municipiului Rădăuţi, respectiv pe strada Calea Bucovinei, a observat circulând în sensul giratoriu din intersecţia străzilor Calea Bucovinei cu DN CRD, având direcţia de deplasare către comuna Volovăţ autoturismul indicat.
”Profitând de topografia zonei, s-a procedat la oprirea autotursimului fără incidente, folosind semnalele acustice şi luminoase ale autospecialei de poliţie. La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Volovăţ, judeţul Suceava. În urma legitimării acestuia şoferul a fost condus la sediul Poliţiei Municipiului Rădăuţi, unde a fost testat cu aparatrul etilometru şi cu aparatul pentru detectarea substanţelor interzise, rezultatele fiind negative”, afimă IPJ Suceava.
Totodată, poliţiştii au documentat abaterile rutiere săvârşite, fiindu-i aduse la cunoştinţă procesele verbale de constatare a contravenţiei - adoptarea unui comportament agresiv în trafic, neoprire la semnalele poliţiştilor, depăşirea unui autoturism încălcând marcajul longitudinal continuu care desparte sensurile de mers, conducerea nejustificată pe sensul opus de mers - în urma cărora a fost sancţionat cu suspendarea dreptului de a conduce autoturisme pe drumurile publice pe o perioadă de 360 de zile şi cu amendă contravenţională în suma de 8.580 de lei.
Oprirea şi controlul unui vehicul se execută de către poliţistul rutier în următoarele cazuri:
- când se constată încălcări ale normelor rutiere;
- în situaţia în care există motive verosimile pentru a bănui că pregăteşte sau a comis o faptă ilegală, că persoana a fost prezentă la locul săvârşirii unei fapte ilegale ori are cunoştinţă despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
- când descrierea corespunde unei persoane căutate potrivit legii;
- când deţine asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
- pentru verificarea deţinerii de către conducătorii vehiculelor a documentelor prevăzute de lege;
- în condiţiile producerii unor calamităţi naturale, dezastre sau a altor situaţii care pun în pericol siguranţa circulaţiei.
Conducătorul vehiculului oprit la semnalul regulamentar al poliţistului este obligat să rămână în vehicul, cu mâinile pe volan, iar ceilalţi pasageri să nu deschidă portierele, respectând indicaţiile acestuia.
Moduri de oprire
În funcţie de comportamentul şi reacţia conducătorului vehiculului faţă de semnalul de oprire al poliţistului rutier:
- oprirea prin conformare la semnalul poliţistului rutier, când conducătorul vehiculului opreşte la semnalul acestuia;
- oprire forţată, când:
- conducătorul vehiculului aflat în mers, căruia i-a fost efectuat semnalul de oprire, refuză să oprească şi îşi continuă deplasarea determinând urmărirea sa de către echipajul poliţiei;
- vehiculul este oprit, iar conducătorul, care nu se află în interiorul acestuia, revine cu intenţia de a-l pune în mişcare, ignorând dispoziţiile poliţistului;
- poliţiştii sunt informaţi, prin diferite mijloace de comunicare, despre un conducător de vehicul, suspect în trafic, pretabil a nu se supune controlului;
- conducătorul vehiculului opreşte iniţial la semnalul poliţistului rutier, iar în timpul controlului pleacă, nerespectând indicaţiile şi dispoziţiile acestuia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.