Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, afirmă că nu se cunoaşte, deocamdată, o cauză care a dus la prăbuşirea străzii 23 August din oraşul Slănic, eveniment în urma căruia 42 de oameni au fost evacuaţi din două blocuri din apropiere. Drăgănescu anunţă că, luni, cel mai probabil, specialiştii chemaţi la Slănic să verifice zona vor putea da un răspuns ”vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Am auzit, ca şi dumneavoastră, fel de fel de supoziţii, ultima pe care am auzit-o ar fi că ar putea fi provocat totul de lucrările care s-au făcut pentru aducţiunea conductei de gaze. (...) Este doar un exemplu. Încă o dată, nu aş vrea să se interpreteze, am dat doar un exemplu. Unii spun că ar fi un tunel, alţii spun că avem lucrarea de gaze, alţii spun că filonul de sare ar fi aici dedesubt, că s-ar fi topit de la apă. Încă de o dată: sunt doar păreri. (...) Lăsaţi-mă, vă rog, să las în grija celor care sunt specialişti să răspundă. Primele răspunsuri vizavi de dinamica terenului le vom avea în a treia zi. Probabil undeva pe luni vom avea acest răspuns, încă o dată, vizavi de dinamica terenului, nu vizavi de cauzele prăbuşirii”, a declarat prefectul judeţului Prahova, vineri.
 
El a spus că localnicii care au fost evacuaţi vor rămâne în această situaţie până când întoarcerea lor în apartamente nu mai prezintă niciun risc.
 
”Oamenii vor sta evacuaţi atâta timp cât prin această evacuare considerăm că ei sunt în siguranţă. Această măsură, absolut neplăcută pentru toată lumea, şi pentru cei afectaţi şi pentru noi, cei care luăm această măsură, se face doar pentru binele acestor oameni”, a adăugat Emil Drăgănescu.
 
El a făcut ”apel la prudenţă” către oamenii care locuiesc în zonă, subliniind că nimeni nu îşi doreşte ”benzi de interdicţie şi blocuri goale” şi recomandându-le localnicilor să respecte indicaţiile autorităţilor.
 
Prefectul a subliniat că nu se pune problema acordării de despăgubiri către localnici, pentru că ”în momentul de faţă nu sunt proprietăţi private afectate”. El a spus că, din ce au constatat specialiştii în subsolul blocurilor din zonă, acestea nu sunt afectate. 
 
Emil Drăgănescu a mai spus că la 300-400 de metri de zona unde carosabilul s-a prăbuşit există o grădiniţă, care avea deja crăpături în pereţi, conform unei expertize de anul trecut. Urmează ca autorităţile să facă noi verificări la imobil. 
 
”Copiii au fost în Săptămâna Verde, acum sunt în vacanţă. Avem o săptămână să ne elucidăm dacă copiii se pot duce în siguranţă acolo”, a afirmat prefectul, în acest context. 
 
El a precizat că a verificat dacă ”instituţiile abilitate sunt la treabă” şi a constatat că fiecare dintre cei implicaţi în gestionarea situaţiei de la Slănic îşi face datoria. 
 
Oraşul Slănic din judeţul Prahova este situat într-o zonă în care există multă sare, acolo funcţionând, de altfel, o mină de exploatare a sării şi o salină deschisă vizitatorilor.

Joi, o porţiune din carosabilul străzii 23 August din oraşul Slănic s-a prăbuşit, formându-se un crater de doi metri, care acum este mai adânc.

Încă de joi, autorităţile au montat în zona afectată martori care să indice dacă se produc noi mişcări ale terenului. 

Până acum 42 de persoane au fost evacuate din imobilele aflate în proximitate. Două familii au fost adăpostite la pensiuni din localitate, cu care autorităţile publice locale au încheiat un protocol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.