Johan Kobborg a publicat, marţi seară, pe contul personal de Facebook un mesaj prin care anunţă încetarea disputelor de la Opera Naţională Bucureşti şi revenirea lui în instituţie, precizând că se va concentra pe reconstrucţie şi pe repararea ”răului deja făcut”. Anunţul balerinului vine în contextul în care ministrul Culturii a anunţat identificarea unei soluţii pentru conflictul care a afectat activitatea ONB,în ultimele aproape trei săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mulţumesc tuturor celor care m-aţi susţinut în această perioadă dificilă... Nu mai este vorba despre prezenţa mea sau nu, acesta fiind şi motivul pentru care nu am plecat imediat, deoarece nici eu, nici noi, nu puteam permite ca această instituţie să se întoarcă la felul cum funcţiona înainte şi asta, de dragul artiştilor şi al viitorului vieţii culturale româneşti”, a scris Johan Kobborg, marţi seară, pe contul de Facebook.

 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Dreptatea a învins... Am venit la ONB pentru oamenii buni de aici şi voi lăsa ONB doar în mâinile altora oameni buni. Dar până când acea zi va veni, sunt din nou aici, m-am întors! Răul a fost făcut, dar vom reconstrui şi vom continua ceea ce am început cu încă şi mai multă pasiune. Acum voi lăsa disputele deoparte şi mă voi întoarce la lucrul pentru care trăiesc cu adevărat. Arta”, a încheiat Johan Kobborg.

Ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a anunţat, marţi, deblocarea conflictului care a afectat, în ultimele trei săptămâni, Opera Naţională Bucureşti, conflict care a culminat cu anularea unor producţii, dar şi a Galei Internaţionale a Dansului, fără a preciza, însă, soluţia identificată împreună cu toţi cei implicaţi: dirijorii Tiberiu Soare şi Vlad Conta, care asigură conducerea ONB şi balerinul Johan Kobborg, cel care a coordonat, înainte de demisiona, activitatea corpului de balet.

”În ultimele zile am purtat o serie de discuţii în vederea găsirii unui consens privind managementul Operei Naţionale Bucureşti. În cursul discuţiilor de azi, 19 aprilie, purtate la Ministerul Culturii, s-a ajuns la o soluţie agreată de toate părţile implicate. În cursul zilei de mâine, 20 aprilie, voi avea avea o întâlnire la sediul Operei cu angajaţii instituţiei pentru a prezenta soluţia agreată la care s-a ajuns în urma discuţiilor recente”, a anunţat, pe contul de Facebook, ministru Culturii Vlad Alexandrescu.

În ultimele două săptămâni, Opera Naţională Bucureşti a fost scena unor conflicte deschise între noua conducere, dirijorii Vlad Conta şi Tiberiu Soare, şi balerinul Johan Kobborg, care avea atribuţii de coordonare a Companiei de balet. Proaspăt numit în funcţia de director interimar al ONB, Tiberiu Soare a decis să şteargă numele lui Kobborg de pe site-ul instituţiei, acolo unde era menţionat ca director al Corpului de balet, motivând că o asemenea funcţie nu există în organigramă.

După ce Johan Kobborg a anunţat că va pleca de la Operă, în aceste noi condiţii, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis să numească un alt interimar, pe dirijorul Vlad Conta, Tiberiu Soare fiind retrogradat în funcţia de adjunct. Mai mult, a anunţat crearea unei noi funcţii în organigramă, cea de director artistic al baletului.

Negocierile nu au reusit, însă, Johan Kobborg şi balerina Alina Cojocaru acuzând noua conducere de presiuni şi încercări de intimidare. Conflictul a culminat cu demisia lui Johan Kobborg şi cu o serie de proteste în faţa Operei Naţionale Bucureşti. Marţi seară, la protestul organizat de susţinătorii lui Johan Kobborg şi la care a participat chiar Alina Cojocaru, câţiva angajaţi ai ONB le-au strigat balerinilor străini ”Afară din ţară”. Unii angajaţi ai Operei au denunţat, la un protest organizat miercuri, faptul că ”străinii” sunt mai bine remuneraţi decât ”românii”.

Pe fondul acestei situaţii, ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti şi-a exprimat, în trei mesaje publicate pe contul de Twitter, îngrijorarea faţă de situaţia de la Opera Naţională, în contextul în care ”tinere talente britanice au ales să îşi facă o carieră la Bucureşti”.

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj public prim-minstrului Dacian Cioloş, în care îşi exprimă regretul că nu a reuşit să contribuie la schimbarea României, la ”ruptura din cercul de răutate şi distrugere în care este ţara noastră”. În acelaşi mesaj, balerina îi mulţumeşte prim-ministrului pentru timpul acordat, precum şi pentru ”zâmbet” şi spune că acceptă, alături de Johan Kobborg, invitaţia la un ”pahar cu suc”. O zi după, joi, prim-ministrul Cioloş i-a răspuns, pe contul de Facebook, asigurând-o că ”performanţa este apreciată, indiferent de unde ”.

În urma acestor tensiuni şi declaraţii publice, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, dar şi prim-ministrul Dacian Cioloş au anunţat, joi, noi negocieri cu Johan Kobborg.

Între timp, două mari producţii puse în scenă la Opera Naţională Bucureşti, ”Giselle” şi ”La Fille mal gardée”, au fost anulate, iar alte patru riscă să nu mai aibă reprezentaţii, deoarece erau montate şi negociate de Johan Kobborg, a declarat pentru News.ro Tiberiu Soare, director adjunct al instituţiei. Aceste două spectacole se adaugă Galei Internaţionale a Dansului, care ar fi trebuit să aibă loc în 28 aprilie, anulată la rândul ei. La această gala, invitat era balerinul de reputaţie internaţională Ivan Vasiliev, aşa cum a confirmat chiar dansatorul, luni, pentru News.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.