Eurodeputaţii au aprobat, miercuri, noi norme care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de muncă ale lucrătorilor pe platforme online. Noile norme, convenite de Parlamentul European şi de Consiliul UE în februarie şi adoptate cu 554 voturi „pentru”, 56 voturi „împotrivă” şi 24 abţineri, urmăresc să asigure faptul că lucrătorii pe platforme online au un statut profesional corect clasificat şi că sunt luate măsuri împotriva activităţii independente false. De asemenea, acestea reglementează, pentru prima dată în UE, utilizarea algoritmilor la locul de muncă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statutul profesional

Noua lege introduce prezumţia unui raport de muncă (spre deosebire de activitatea independentă) care este activată atunci când sunt prezente indicii legate de control şi conducere asupra desfăşurării muncii, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu contractele colective de muncă şi ţinând seama de jurisprudenţa UE, arată comunicatul de presă al Parlamentului European.

Directiva obligă ţările UE să stabilească o prezumţie legală contestabilă de angajare la nivel naţional, cu scopul de a corecta dezechilibrul de putere dintre platforma digitală de muncă şi persoanele care lucrează pe platforme. Sarcina probei revine platformei, ceea ce înseamnă că este la latitudinea platformei să demonstreze că nu există niciun raport de muncă.

Noi norme privind gestionarea algoritmică

Noile norme garantează că o persoană care lucrează pe platforme nu poate fi concediată pe baza unei decizii luate de un algoritm sau de un sistem automat de luare a deciziilor. În schimb, platformele digitale de muncă trebuie să asigure supravegherea umană a deciziilor importante care afectează în mod direct persoanele care lucrează pe platforme.

Transparenţă şi protecţia datelor

Directiva introduce norme care protejează mai bine datele lucrătorilor pe platforme. Platformelor digitale de muncă li se va interzice să prelucreze anumite tipuri de date cu caracter personal, cum ar fi datele privind starea emoţională sau psihologică şi convingerile personale ale unei persoane.

„Prin această directivă, până la 40 de milioane de lucrători pe platforme online din UE vor avea acces la condiţii de muncă echitabile. Acest acord istoric le va oferi demnitate, protecţie şi drepturi. Legea va preveni activităţii independente false şi concurenţa neloială, va proteja adevărata activitate independentă şi va introduce norme inovatoare privind gestionarea algoritmilor. Acest aspect va deveni un punct de referinţă real la nivel mondial. Sunt mândră să spun: Europa îşi protejează lucrătorii, modelul social şi economia”, a afirmat raportoarea Elisabetta Gualmini (S&D, Italia), potrivit sursei citate. 

Următorii paşi

Textul convenit va trebui acum adoptat oficial şi de Consiliu. După publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE, statele membre vor avea la dispoziţie doi ani pentru a încorpora dispoziţiile directivei în legislaţia lor naţională.

Analiza Comisiei Europene din 2021 a constatat că există peste 500 de platforme digitale de muncă active, iar sectorul are peste 28 de milioane de angajaţi – o cifră care se preconizează că va ajunge la 43 de milioane până în 2025. Platformele digitale de muncă sunt prezente în sectoare economice diverse - acestea se referă fie la activităţi „la faţa locului”, cum ar fi şoferii care transportă persoane sau livrează alimente, fie la activităţi online, cu servicii precum codificarea datelor şi traducere.

În timp ce majoritatea lucrătorilor pe platforme online desfăşoară în mod oficial activităţi independente, aproximativ 5,5 milioane de persoane ar putea fi clasificate în mod eronat drept lucrători independenţi.

Prin adoptarea acestei legislaţii, Parlamentul European răspunde aşteptărilor cetăţenilor privind pieţele forţei de muncă favorabile incluziunii şi inovarea digitală în vederea consolidării economiei sociale şi sustenabile, exprimate în propunerile 13, 13 (5) şi 35 (1) punctul 3 din concluziile Conferinţei privind viitorul Europei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.