Ultima rundă de negocieri pentru încetarea focului în Gaza s-a încheiat la Cairo după "discuţii aprofundate şi serioase", a anunţat duminică gruparea militantă Hamas, reiterând cereri cheie pe care Israelul le-a respins din nou. După primele semne de progres, perspectivele păreau să se diminueze, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu a promis că va rezista presiunii internaţionale pentru a opri războiul, relatează AP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Israelul şi-a închis principalul punct de trecere pentru livrarea ajutorului umanitar atât de necesar pentru Gaza după ce Hamas l-a atacat. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a afirmat că Hamas nu a luat în serios un acord şi a avertizat că va avea loc "o operaţiune puternică în viitorul foarte apropiat la Rafah şi în alte locuri din toată Gaza".

Israelul nu a trimis o delegaţie la discuţiile mediate de Egipt şi Qatar. Presa de stat egipteană a relatat că delegaţia Hamas a mers pentru discuţii în Qatar, unde grupul are un birou politic, şi se va întoarce marţi la Cairo pentru noi negocieri.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

O altă ameninţare la adresa discuţiilor a venit în momentul în care Israelul a ordonat închiderea birourilor locale ale televiziunii Al Jazeera din Qatar, acuzând-o că difuzează incitare anti-Israel. Interdicţia nu pare să fi afectat operaţiunile canalului în Gaza sau în Cisiordania.

Netanyahu, supus la presiuni din partea liniei dure din guvernul său, a continuat să reducă aşteptările privind un acord de încetare a focului, calificând drept "extreme" principalele solicitări ale Hamas - inclusiv retragerea forţelor israeliene din Gaza şi încetarea războiului. Acest lucru ar echivala cu o capitulare după atacul Hamas din 7 octombrie care a declanşat luptele, a spus el.

Într-un comunicat anterior, liderul Hamas, Ismail Haniyeh, a declarat că gruparea militantă este serioasă şi pozitivă în ceea ce priveşte negocierile şi că oprirea agresiunii israeliene în Gaza este principala prioritate.

Dar guvernul israelian a promis din nou că va continua operaţiunea militară în Rafah, cel mai sudic oraş din Gaza, situat la graniţa cu Egiptul, unde mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza se adăpostesc acum de atacurile israeliene. Rafah este un punct de intrare cheie pentru ajutoare.

Kerem Shalom, acum închis, este un alt punct de intrare. Armata israeliană a raportat că 10 proiectile au fost lansate la punctul de trecere din sudul Israelului şi a declarat că avioanele sale de luptă au lovit ulterior sursa. Hamas a precizat că a ţintit soldaţii israelieni din zonă. Canalul de televiziune israelian Channel 12 a anunţat că 10 persoane au fost rănite, dintre care trei grav. Nu era clar cât timp va fi închis punctul de trecere.

Şeful agenţiei ONU pentru refugiaţii palestinieni, Philippe Lazzarini, a cerut o anchetă independentă şi "responsabilitate pentru nepăsarea flagrantă a lucrătorilor umanitari". El a mai spus că Israelul i-a refuzat săptămâna aceasta intrarea în Gaza pentru a doua oară.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.