Sindicate din învăţământul superior şi Liga Drepturilor Omului (LDH) trag un semnal de alarmă cu privire la o ”reprimare” a unor mobilizări studenţeşti în favoarea Palestinei şi unei restrângeri a libertăţii de exprimare în universităţile franceze, în urma unor intervenţii ale poliţiei la Sciences Po şi Sorbona, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ocuparea facultăţilor este un mijloc de exprimare şi de protest paşnic folosit de către tineri. Dislocarea studentelor şi studenţilor la Sorbona prin forţă nu este, aşadar, un lucru banal”, a denunţat marţi pe X Liga Drepturilor Omului, care trage un semnal de ”alarmă cu privire la intensificarea acestei reprimări politice”.

”Interzicerea mai multor conferinţe publice pe tema Palestinei în anumite universităţi şi restrciţionarea libertăţii de exprimare şi reprimarea unor manifestaţii ale unor studenţi trag un semnal de alrmă extrem de sinistru privind libertăţile universitare”, denunţă, la rândul lor, mai multe sindicate de învvăţământul superior - Snesup-FSU, Sud Education, CGT Ferc Sup, FO ESR - şi sindicate studenţeşti - Union étudiante, Unef, Solidaires étudiants.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Evacuarea brutală de către forţele de ordine a unor studenţi din Sciences Po Paris şi din Universitatea Sorbona, mobilizaţi în favoarea păcii şi în susţinerea poporului palestinian în ultimele zile sunt ”exemple revelatoare”, denunţă aceste sindicate într-un comunicat comun.

Ele ”denunţă această voinţă de a impune o opinie politică prin folosirea forţei prefectorale sau a intimidării”.

”Nici prefecţii şi nici aleşii teritoriali sau naţionali nu sunt cei care definesc ce trebuie să se predea sau să dezbată în incintele universitare cu privire la (Fâşia) Gaza mai mult decât în alte subiecte”, denunţă sindicatele.

Poliţia a intervenit luni la Sorbona, la Paris, de unde a evacuat activişti mobilizaţi în favoarea cauzei palestiniene, care au instalat corturi în incinta universităţii, la câteva zile după evacuarea altor studenţi mobilizaţi la Sciences Po Paris.

La jumătatea lui aprilie, o conferinţă a liderului Partidului La France Insiumise (LFI, stânga radicală) Jean-Luc Mélenchon privind Orientul Mijlociu a fost anulată de către Universitatea din Lille, iar apoi de către prefectura din Nord, care au evocat un rsc al unor ”tulburări ale ordinii publice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.