Vernisajul „Nicolae Grigorescu. Expoziţie aniversară” are loc în data de 14 mai, la Muzeul de Artă Arad, şi marchează Ziua Naţională Nicolae Grigorescu, sărbătorită anual la 15 mai. “Ţărăncuţe (De la fântână)” este piesa centrală a expoziţiei, anunţă organizatorul Art Safari.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Considerat un simbol naţional şi un pionier al picturii moderne româneşti, Nicolae Grigorescu este omagiat prin această expoziţie, care aduce în prim-plan capodopere mai puţin cunoscute, în cea mai mare parte aflate în colecţii private. Printre lucrările de referinţă expuse se numără „Ţărăncuţe (De la fântână)”, „Dimineaţa, după ploaie”, „Cap de ţigancă”, „Întoarcerea spre casă”, „Ţărăncuţă cu furcă”, „Costum verde de bal” ş.a., fiecare reflectând geniul şi sensibilitatea lui Grigorescu.

Una dintre cele mai frumoase opere de Nicolae Grigorescu dintr-o colecţie privată

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

“Ţărăncuţe (De la fântână)”, piesa centrală a expoziţiei, este o operă esenţială ce face parte dintr-un ciclu de variaţiuni pe aceeaşi temă a "Întoarcerii de la izvor", temă abordată de Grigorescu pe tot parcursul creaţiei sale. Această lucrare, un record de piaţă, este o capodoperă absolută a artistului.

Grigorescu a fost un artist complet şi complex, cu o creaţie vastă, cu impact la nivel european. Lucrările sale transcend graniţele naţionale, contribuind la afirmarea artei româneşti pe scena internaţională. Expoziţia va constitui o oportunitate de a descoperi aspecte mai puţin cunoscute ale creaţiei lui Grigorescu, precum studiile sale de nud în peisaj, inspirate din tradiţia Şcolii de la Barbizon, sau operele realizate de artist în perioada petrecută la Roma, care au o importanţă deosebită în evoluţia sa artistică.

Carele cu boi, cumpenele, chipurile de fete, ciobănaşii, crângul, prispele şi mestecenii, ţărăncile sunt emblemele româneşti pe care Grigorescu le-a transpus în picturile sale. Art Safari prezintă această moştenire artistică impresionantă prin opere din colecţii private, dar şi de la Muzeul Naţional Brukenthal şi Muzeul de Artă din Constanţa.

Program de vizitare expoziţia „Nicolae Grigorescu. Expoziţie aniversară” la Muzeul de Artă Arad (strada Gheorghe Popa de Teiuş, 2-4, etaj II): 15 mai - 16 iunie, de marţi până vineri: 09.00-17.00, ultima intrare: ora 16.15, sâmbătă-duminică: 10.00-18.00, ultima intrare: ora 17.15, luni - închis. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.