Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, marţi, la începutul şedinţei de Guvern, măsuri care vor fi decise de Executiv, printre care achiziţii de elicoptere şi simulatoare de zbor şi măsuri referitoare la centrele destinate persoanelor cu dizabilităţi şi celor care îngrijesc astfel de persoane .De asemenea, Dăncilă a făcut precizări legate de aeronavele care vor fi achiziţionate de compania Tarom. Premierul nu a făcut nicio referire la un act normativ privind amnistierea sau graţierea unor fapte de corupţie, aşa cum sugerau infornaţii vehiculate în ultimele zile şi negate vehement de liderii coaliţiei de guvernare.
Guvernul va majora de la 900 de lei la 990 de lei plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Plafonul veniturilor până la care pensionarii pot beneficia de medicamente compensate va fi majorat cu 10 la sută, de la 900 de lei la 990 de lei, a anunţat marţi premierul Viorica Dăncilă. Măsura va fi adoptată în şedinţa de Guvern.
„Dorim ca pensionarii care au beneficiat de o nouă majorare a pensiilor începând cu 1 iulie să-şi păstreze acest drept, şi anume accesul la medicamente compensate. Este a doua majorare a acestui plafon în actuala guvernare”, a explicat Viorica Dăncilă la începutul şedinţei de Guvern.
Plafonul veniturilor va fi astfel majorat de la 900 de lei la 990 de lei.
Premierul a amintit că este a doua majorare pe care o face actuala guvernare, prima fiind în luna iunie a anului trecut, când plafonul a crescut de la 700 de lei la 900 de lei.
„Am luat această măsură tocmai pentru a ne asigura că tot mai mulţi pensionari pot beneficia de medicamente la un cost cât mai accesibil, în condiţiile în care acest plafon a fost îngheţat pe o perioadă de opt ani”, a spus Dăncilă.
Asistentul personal care are în îngrijire un adult cu handicap va primi o alocaţie de 600 sau de 750 de lei pe lună; centrele pentru persoane cu dizabilităţi vor fi transformate
Asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat va primi, pe lângă salariu, o alocaţie lunară de 600 de lei pe lună, iar cel care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună, anunţă premierul Viorica Dăncilă. Ordonanţa de Urgenţă aflată pe ordinea de zi prevede şi ca autorităţile locale să transforme actualele centre pentru persoanele cu dizabilităţi, cu aspect de cazarmă, în noi tipuri de centre până la finalul anului, altfel vor pierde 25 la sută din finanţarea de la stat.
„O schimbare adusă de OUG este introducerea unei alocaţii lunare pentru asistenul personal profesionist, care are în îngrijire un adult cu handicap, astfel încât acesta să poată asigura condiţii de locuit, hrană şi îmbrăcăminte. Astfel, asistentul care îngrijeşte un adult cu handicap accentuat, va primi 600 de lei pe lună, iar unul care îngrijeşte un adult cu handicap grav va primi 750 de lei pe lună. Această alocaţie se adaugă la salariul asistentului personal profesionist”, a anunţat marţi Viorica Dăncilă la începerea şedinţei de Guvern.
De asemenea, a mai spus premierul, autorităţile locale şi judeţene vor trebui să renunţe la centrele cu aspect de cazarmă militară pentru persoanele cu dizabilităţi şi să le transforme în alte tipuri de centre.
„Mai exact, renunţăm la centrele cu aspect de cazarmă militară în care erau găzduite sute de persoane cu dizabilităţi, cu un management de multe ori defectuos şi personal insuficient pregătit, pentru a răspunde nevoilor de reabilitare a persoanelor asistate. Le vom înlocui cu locuinţe protejate, centre pentru viaţă independentă, centre pentru abilitare şi reabilitare, centre de îngrijire şi asistenţă, centre respiro, centre de criză. Finanţarea acestora va fi asigurată în proporţie de până la 90 la sută de la bugetul de stat”, a mai spus premierul.
Autorităţile au ca termen limită sfârşitul acestui an, în caz contrar vor pierde 25 la sută din finanţarea asigurată de bugetul de stat.
„Ordonanţa de Urgenţă pe care o adoptăm astăzi creează şi cadrul legal pentru finanţarea măsurilor de protecţie asigurată de furnizorii privaţi, mă refer la asociaţii şi fundaţii, de la bugetul de stat. Paradigma se schimbă, în sensul că nu vor mai fi finanţate locurile într-o instituţie, ci serviciile pe care le oferim. Ne axăm, astfel, pe nevoile persoanei şi nu pe cele ale unui sistem vechi şi care am văzut că a devenit neperformant”, a mai spus Dăncilă.
Tot în domeniul protecţiei persoanelor cu dizabilităţi, Guvernul modifică prin OUG procentul de finanţare a proiectelor realizate de ONG-uri. Astfel, acesta se va mări de la 90 la sută la 98 la sută.
„Cu alte cuvinte, încercăm să susţinem ONG-urile să se implice şi mai mult, în condiţiile în care am observat că acestea nu accesau fonduri nerambursabile pentru că nu aveau cota de 10 la sută necesară cofinanţării, iar banii rămâneau de foarte multe ori necheltuiţi”, a explicat premierul Dăncilă.
OUG privind achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviaţie cu 22 de elicoptere şi cu cel puţin un simulator
Premierul Viorica Dăncilă a anunţatcă va fi adoptată o Ordonanţă de urgenţă, la iniţiativa Ministerului de Interne, pentru achiziţionarea unor elicoptere şi a unor simulatoare de zbor pentru Inspectoratul General de Aviaţie. Potrivit premierului, achiziţiile se fac prin Programul Operaţional Infrastrucură Mare (POIM), iar fondurile sunt nerambursabile.
“La iniţiativa MAI, în şedinţa de astăzi (marţi – n.r.) , adoptăm o OUG privind achiziţa centralizată de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă. MAI va suplimenta dotarea Inspectoratului General de Aviaţie cu 22 de elicoptere şi cu cel puţin un simulator de zbor. Astfel, capacitateA de răspuns şi de pregătire în cazul situaţiilor de urgenţă va fi substanţial îmbunătăţită. Achiziţia se va face din fonduri nerambursabile, prin Programul Operaţional Infrastrucură Mare, din care MAI beneficiază de aproximativ 600 de milioane de euro. Programul are ca obiectiv dezvoltarea domeniului în situaţii de urgenţă”, a declarat Viorica Dăncilă.
Pe data de 20 aprilie, MAI a supus dezbaterii publice un ordin prin care IGSU devine unitate de achiziţii centralizată pentru cumpărarea de elicoptere şi simulatoare de zbor necesare pentru intervenţia în situaţii de urgenţă.
În prezent IGAv dispune de 22 de aeronave (20 elicoptere şi 2 avioane) reprezentând un grad general de asigurare de 56% faţă de totalul prevăzut în Strategia dezvoltării aviaţiei MAI 2010-2020.
”Din totalul de 14 elicoptere uşoare aflate în dotare, 10 sunt destinate executării misiunilor aeromedicale, dar niciuna dintre aceste aeronave nu este echipată conform specificului misiunilor de căutare-salvare, respectiv misiunilor de salvare din medii montane, mediu maritim sau greu accesibile. Pe de altă parte, distribuţia teritorială a resurselor este actualmente stabilită preponderent pe principiul timpului de răspuns la urgenţe medicale şi nu permite o alocare rapidă a acestora în cazul acţiunilor de căutare-salvare, necesitând deseori adaptări ale echipării în funcţie de tipologia misiunilor care trebuie executate”, anunţă MAI.
Instituţia precizează că IGAv nu dispune de capabilităţile necesare executării tuturor misiunilor specifice gestionării situaţiilor de urgenţă, fiind nevoie de achiziţionarea unor elicoptere noi cu dotări moderne, care să poate fi folosite în misiunile de salvare.
”Desemnarea IGSU ca unitate de achiziţii centralizată pentru achiziţia de elicoptere şi simulatoare de zbor pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă este motivată de faptul că la acest moment singura posibilitate de finanţare a necesarului aeronautic a fost identificată ca fiind Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM), în care IGSU este eligibil, independent sau împreună cu alte instituţii specializate care asigură funcţii de sprijin în gestionarea situaţiilor de urgenţă”, mai arată MAI.
Tarom achiziţionează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, iar Direcţia Tehnică a Tarom să devină partener oficial Boeing
Premierul Viorica Dăncilă a anunţat marţi, la începutul şedinţei de Guvern, că luni a fost semnat contractul pentru achiziţionarea a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8 care vor intra în flota Tarom şi a spus că s-au început procedurile prin care Direcţia Tehnică a Tarom să devină partener oficial Boeing.
“Mă bucur să dau astăzi (marţi -n.r.) o veste bună pentru Tarom. Ieri (luni - n.r.) a fost semnat contractul pentru achiziţionarea a cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru operatorul nostru naţional. Cele cinci aeronave se vor alătura celor două aeronave de tip Boeing 737 800 Next Generation, intrate la începutul lunii iunie în flota Tarom. Comanda de la începutul lunii face parte dintr-un contract mai amplu care prevede şi mentenanţa pentru cele două aeronave, aflate deja în operarea Tarom”, a anunţat Viorica Dăncilă.
Ea a spus că s-au început procedurile prin care Direcţia Tehnică a Tarom să devină partener oficial Boeing.
“De asemenea, au început procedurile pentru ca Direcţia Tehnică a Tarom să devină patrener oficial Boeing. Aşadar, Tarom face paşi importanţi pe piaţa transportului aerian, aşa cum ne-am asumat, iar în perioada următoare, investiţiile şi devoltarea companiei va continua”, a adăugat aceasta.
Transportatorul aerian naţional Tarom a semnat luni, la Londra, contractul prin care achiziţionează cinci aeronave Boeing 737-MAX 8, construite special pentru companie. Cele cinci avioane au un preţ de catalog de 586 milioane dolari şi vor fi livrate până în anul 2023, dar între timp va continua înnoirea flotei Tarom.
De altfel, directorul general al companiei, Werner Wolff, a declarat într-un interviu pentru News.ro, la începutul acestei luni, că Tarom va lansa curse directe spre Odesa, Tbilisi, Baku şi Erevan, până la toamnă, cel mai probabil, şi poartă negocieri avansate pentru cumpărarea a încă cinci aeronave. În plus, alte maximum 13 avioane vor sosi în flota companiei cel mai probabil de anul viitor.
Ministrul Transporturilor, Lucian Şova a participat la ceremonia de semnare, anunţă un comunicat emis luni de minister.
Semnarea acestei comenzi ferme între compania Tarom, reprezentată de directorul general Wolff Werner-Wilhelm şi Boeing, prin Kevin G. McAllister - preşedinte şi director executiv al Boeing Commercial şi Ihssane Mounir - vice-preşedinte de marketing şi vânzari, a avut loc în cadrul Târgului aviatic Farnborough International Airshow, evenimentul aerospaţial al anului din Europa.
”Comanda de astăzi face parte dintr-un contract mai amplu care, pe lângă cumpărarea celor cinci aparate Boeing 737-MAX 8, prevede şi începerea procedurilor pentru ca Direcţia Tehnică a Tarom să devină partener oficial Boeing, precum şi achiziţia în leasing operational a celor două aeronave 737-800 Next Generation, aflate deja în flota Tarom”, arată comunicatul Ministerului Transporturilor.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.