Poliţia britanică a lansat o investigaţie cu privire la presupusa scurgere de informaţii vizând mailuri critice la adresa administraiei Trump ale fostului ambasador al Marii Britanii în SUA, Kim Darroch, anunţă BBC.
Comisarul adjunct Neil Basu a declarat că există ”un interes public clar” de a-i aduce pe cei vinovaţi în faţa justiţiei.
Sir Kim Darroch a demisionat miercuri din funcţia de ambasador în SUA, spunând că este imposibil pentru el să continue.
Anterior, preşedintele Trump afirmase că SUA nu mai pot colabora ci Kim Darroch. Mai mult, Donald Trump l-a definit ca fiind ”un tip foarte prost”.
Ambasadorul Marii Britanii în SUA, Kim Darroch, l-a descris pe preşedintele american Donald Trump ca fiind „incompetent” şi pe administraţia sa ca fiind „disfuncţională”, conform notelor diplomatice obţinute de Mail on Sunday.
Darroch ar fi spus despre preşedinţia lui Trump că ar putea „să se prăbuşească” şi „să se încheie în ruşine” în notele secrete trimise în Marea Britanie şi obţinute de Mail on Sunday.
„Nu credem că această administraţie va deveni mai normală, mai puţin disfuncţională, mai puţin imprevizibilă, mai puţin stângace din punct de vedere diplomatic şi ineptă”, ar fi scris Darroch.
Conform Mail on Sunday, Darroch l-a descris pe Trump ca fiind „nesigur” şi „incompetent”.
Darroch a avertizat că în ciuda vizitei lui Trump în Marea Britanie de luna trecută, Marea Britanie ar putea „să nu rămână favorita lunii” pentru că „aici încă este America Pe Primul Loc”, făcând referire la un slogan de campanie al lui Trump.
Darroch ar fi scris că „haosul şi certurile” de la Casa Albă, relatate de presă, „sunt în mare parte adevărate”.
Darroch este unul dintre cei mai experimentaţi diplomaţi britanici şi se afla la Washington din ianuarie 2016, înainte ca Trump să devină preşedinte.
Într-un memoriu de pe 22 iunie, Darroch a criticat strategia lui Trump privind Iranul numind-o „incoerentă şi haotică”.
De asemenea, Darroch nu consideră că este adevărată afirmaţia lui Trump conform cărora ordonase iniţial atacuri asupra Iranului pentru ca apoi să se răzgândească.
„Cel mai probabil nu a fost niciodată de acord şi a fost îngrijorat de cum ar arăta faptul că îşi încalcă promisiunea de campanie”, a afirmat el.
Ministerul britanic de Externe nu a negat informaţiile.
„Poporul britanic se aşteaptă ca ambasadorii noştri să furnizeze o analiză onestă a politicilor din ţara în care se află. Viziunea ambasadorilor nu reprezintă viziunea miniştrilor sau a guvernului”, a declarat o purtătoare de cuvânt, adăugând: „Îi plătim să fie sinceri”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.