Un robot care creşte ca o plantă şi se micşorează când este cazul poate avea multe aplicaţii în special în zona industrială.
Cercetătorii de la celebra universitate americană MIT au prezentat un nou tip de robot, capabil să-şi modifice dimensiunea în funcţie de sarcina pe care trebuie să o rezolve, putând deveni mai mare sau mic de la caz la caz.
Roboţii industriali din actuala generaţie sunt de dimensiuni mari şi au nevoie de mult spaţiu liber în jurul lor pentru a opera. Aceştia pot realiza cu succes sarcini de transport şi depozitare, însă nu se descurcă la fel când vine vorba de acţiuni care necesită o precizie mai mare.
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Un robot care se transformă, reducându-şi sau mărindu-şi dimensiunea, poate realiza şi sarcini care în mod normal ar avea nevoie de două tipuri diferite de roboţi.
MIT a folosit un sistem asemănător lanţului de bicicletă, care-i permite robotului să-şi modifice dimensiunea şi flexibilitatea.
Robotul se poate transforma dintr-unul fix şi solid, capabil să care multe kilograme în spate, într-unul mic şi flexibil, care poate încăpea în spaţii mici şi învârti şuruburi, de exemplu.
Această latură a roboticii este asemănată de specialişti cu zona “last mile” din transport. La fel ca transportatorii, şi în robotică se caută cea mai bună soluţie pentru a trece eficient de la spaţii largi şi distanţe mari la spaţii mici şi ajungerea la fiecare client.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.