Astronomii au descoperit cea mai largă şi mai cuprinzătoare colecţie de galaxii care datează din primele zile ale Universului, un super roi de galaxii numit Hyperion, după titanul din mitologia greacă, transmite Reuters.
Hyperion are o masă de un milion de miliarde de ori mai mare decât Soarele şi este atât de îmdepărtat încât este văzut dinspre Pământ aşa cum arăta cu miliarde de ani în urmă.
“Hyperion este ca 5.000 de galaxii Calea Lactee”, a declarat astronomul Steffen Miefke, director de operaţiuni al Observatorului Sudic European (ESO). ESO operează în Chile telescopul Hubble, cu câmp foarte larg, care a detectat Hyperion.
Hyperion este la vârsta adolescenţei, în termeni astronomici. Distanţa sa faţă de Pământ înseamnă că astronomii îl văd aşa cum a fost creată în urmă cu peste 2 miliarde de ani după Big Bang, care a dat naştere Universului în urmă cu circa 13,8 miliarde de ani.
”Acestea sunt galaxii foarte îndepărtate, aflate aproape de începutul Universului, şi ne permit să înţelegem mai bine cum a evoluat Universul de la Big Bang până în zilele noastre”, a arătat astronomul.
Miefke a explicat că Hyperion are o şesime din vârsta Universului. ”Este ca şi cum am privi la adolescenţa unei persoane de 80 de ani”, a spus el.
Galaxia Calea Lactee, în care se află Sistemul Solar, are o vechime de circa 13,6 miliarde de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.