A patra zi din calendarul competiţiei internaţionale de şah a confirmat într-o oarecare măsură clasamentul de până acum: în fruntea lui se plasează în continuare Fabiano Caruana. De altfel, el şi Praggnanandhaa Rameshbabu au fost singurii care au obţinut victorii în a patra rundă, ceilalţi Mari Maeştri care participă la Superbet Chess Classic România 2024 finalizând-o cu remize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Deschiderea celei de-a patra zile competiţionale a avut loc sâmbătă, printr-o primă mutare simbolică, făcută de fondatorul Grand Chess Tour, legendarul şahist Garry Kasparov, celebrul pugilist şi ambasador Superbet Cătălin Moroşanu, de CEO-ul Hidroelectrica Borbely Karoly şi de fostul fotbalist, actualmente antrenor, Adrian Iencsi.

Cel dintâi a ales să facă mutarea la masa lui Alireza Firouzja şi Gukesh Dommaraju, iar CEO-ul Hidroelectrica a deschis partida dintre Nodirbek Abdusattorov şi Maxime Vachier-Lagrave.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Ambasadorul Suoerbet Cătălin Moroşanu a făcut mutarea de deschidere la masa lui Fabiano Caruana şi a lui Bogdan Deac. Totodată, partida dintre Ian Nepomniachtchi şi Wesley So a fost deschisă de marele fotbalist Adrian Iencsi.

Cronica rundei a IV-a

Caruana, Fabiano – Deac, Bogdan 1-0

Partida dintre Fabiano Caruana şi Bogdan Deac a început ca o variantă principală din Apărarea Nimzovici. Jucătorul american a demonstrat o înţelegere foarte bună a poziţiei şi a planului de joc, făcând paşi mici şi punând continuu presiune pe adversarul lui mult mai tânăr. Întâi a cucerit centrul, apoi a sacrificat un pion pe termen scurt pentru a-şi activiza toate piesele şi, după 34 de mutări, Bogdan a cedat presiunilor şi partida s-a încheiat 1-0.

Nepomniachtchi, Ian – So, Wesley ½ - ½

Partida dintre Nepomniachtchi şi So a fost una tipică pentru doi jucători care se află de mulţi ani în topul mondial: bogată în teorie şi cu acurateţe foarte mare. Deschiderea a fost „o spaniolă” varianta „antiberlineză”, cu un schimb rapid de dame şi un joc lung în care s-a luptat pentru câmpuri şi exploatarea slăbiciunilor. Judecând timpul de gândire: sub 20 de minute de gândire în primele 20 de mutări, ambii jucători cunoşteau foarte bine deschiderea. Chiar dacă americanul a obţinut un pion în plus la mutarea 25, nu a reuşit să îl păstreze şi să îl valorifice, iar partida s-a încheiat cu o remiză 30 de mutări mai târziu.

Praggnanandhaa, Rameshbabu – Giri, Anish 1-0

"Queen’s Gambit" e în „trending” şi printre şahiştii din topul mondial! Nu ştim dacă au văzut sau nu serialul, dar în partida de ieri, Pragg a lansat o invitaţie către Giri de a juca Gambitul Damei, iar Giri „a acceptat” provocarea. Totuşi... ceva nu a mers bine pentru reprezentantul Olandei. Dacă în partida anterioară spuneam despre cei doi jucători că în primele 20 de mutări nu gândiseră încă 20 de minute, la mutarea 20 Anish Giri mai avea sub 10 minute pe ceas din cele două ore alocate. Şi nu doar timpul a fost o problemă pentru jucător, întrucât două mutări mai târziu a fost nevoit să dea o calitate (adică să schimbe un turn pe un nebun). Tot ce mai putem spune este doar că Pragg a fost Beth Harmon în această partidă, iar Giri a cedat după 80 de mutări de luptă.

Firouzja, Alireza – Gukesh, Dommaraju ½ - ½

Şi Firouzja a încercat să „îi calce pe urme” lui Beth Harmon în partida de ieri, dar Gukesh pare că s-a uitat ceva mai atent la serial, întrucât a jucat partida cu o acurateţe de 99.8%. Procentul atât de aproape de perfecţiune indică atât o pregătire teoretică excelentă, cât şi o înţelegere deosebită a poziţiei. Totuşi, nici Firouzja nu s-a lăsat cu mult mai prejos, iar partida s-a încheiat cu o remiză.

Abdusattorov, Nodirbek – Vachier-Lagrave, Maxime ½ - ½

Chiar dacă la o primă vedere putem observa că albul are pe tablă o regină pe care negrul nu o are, la o privire mai atentă observăm că este vorba despre o echivalenţă materială. Chiar dacă părea că negrul are iniţiativa şi că reuşeşte să „culeagă” din pionii albi, motorul ne spune că Abdusattorov nu a pierdut nicio secundă controlul poziţiei şi nici partida nu a dovedit contrariul, fiind încheiată prin şah etern dat de MVL, semn că nu a găsit vreo variantă de câştig.

Rezultate runda IV

Fabiano Caruana - Bogdan Deac – 1 - 0

Ian Nepomniachtchi - Wesley So - ½ - ½

Praggnanandhaa Rameshbabu - Anish Giri - 1 - 0

Alireza Firouzja - Gukesh Dommaraju - ½ - ½

Nodirbek Abdusattorov - Maxime Vachier-Lagrave - ½ - ½

Clasamentul după runda IV

1. Caruana Fabiano – 3 puncte

2. Praggnanandhaa Rameshbabu – 2,5 puncte

3. Gukesh Dommaraju - 2,5 puncte

4. Vachier-Lagrave Maxime – 2 puncte

5. Nepomniachtchi Ian – 2 puncte

6. So Wesley – 2 puncte

7. Firouzja Alireza – 2 puncte

8. Abdusattorov Nodirbek - 1,5 puncte

9. Giri Anish – 1,5 puncte

10. Deac Bogdan – 1 punct

Runda a cincea va începe duminică, 30 iunie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează::

Maxime Vachier-Lagrave - Fabiano Caruana

Gukesh Dommaraju - Nodirbek Abdusattorov

Anish Giri - Alireza Firouzja

Wesley So - Praggnanandhaa Rameshbabu

Bogdan Deac - Ian Nepomniachtchi

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de legendarul şahist şi fondator al Grand Chess Tour Garry Kasparov, aflat în Bucureşti pentru a cincea oară.

Biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie. Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz.

Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu. Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.