Wimbledon va rupe cu tradiţia şi va înlocui arbitrii de linie cu un sistem electronic la ediţia de de anul viitor, a anunţat miercuri All England Club, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Imaginea arbitrilor de linie îmbrăcaţi impecabil, stând în picioare sau ghemuiţi pe marginea şi în spatele terenurilor, a fost o caracteristică a Grand Slam-ului timp de 147 de ani.

Sistemul electronic de linie a fost utilizat pentru prima dată ca experiment la ATP Next Gen Finals de la Milano în 2017 şi a fost adoptat pe scară mai largă în timpul pandemiei COVID-19. Acesta va fi utilizat pe toate terenurile în cadrul evenimentelor din circuitul ATP din 2025.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Australian Open şi US Open au înlocuit deja arbitrii de linie cu sistemul electronic. French Open se bazează încă pe ochiul uman.

Wimbledon a precizat că Hawk Eye Live Electronic Line Calling (Live ELC) va fi utilizat şi la meciurile de pe tablourile de calificări.

"După ce am analizat rezultatele testelor făcute la ediţia în acest an, considerăm că tehnologia este suficient de robustă şi că este momentul potrivit să facem acest pas important în căutarea unei precizii maxime în arbitrajul nostru", a declarat directorul executiv al AELTC, Sally Bolton.

Deşi populară în rândul sportivilor, decizia îi va întrista pe tradiţionalişti şi va însemna, probabil, sfârşitul disputelor cu privire la deciziile de linie.

Arbitrii de scaun vor exista în continuare la turneu.

„Ne luăm foarte în serios responsabilitatea de a echilibra tradiţia şi inovaţia la Wimbledon”, a adăugat Bolton. 

Sistemul electronic, care reacţionează la o zecime de secundă de la aterizarea mingii, este considerat mai precis decât arbitrii de linie, care adesea sunt văzuţi cum se feresc pentru a evita să fie loviţi de o minge cu viteza de 160 km/h.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.