O pictură murală care o celebrează pe campioana olimpică italiană la volei Paola Egonu a devenit ţinta unui „rasism vulgar” după ce pielea sportivei din a fost vopsită cu spray roz, relatează The Guardian.
Pictura murală realizată de artistul stradal Laika a fost deteriorată la o zi după ce a fost dezvelită pe un perete din apropierea sediului Comitetului Olimpic Italian (Coni) din Roma.
Imaginea o înfăţişa pe Egonu, care a fost vârful de lance al echipei de volei feminin a Italiei în obţinerea primei medalii de aur la Jocurile Olimpice, în timp ce sărea să lovească o minge pe care erau cuvintele „stop rasismului”. Cuvintele au fost, de asemenea, şterse de vandali, care nu au fost încă identificaţi.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Egonu, în vârstă de 25 de ani, s-a născut în Italia din părinţi nigerieni.
Numită Italianità, pictura murală a fost, de asemenea, răspunsul Laika la un pasaj dintr-o carte bestseller a unui controversat general de armată şi deputat european, Roberto Vannacci, în care acesta scria că, deşi Egonu era „italiancă prin cetăţenie ... trăsăturile ei fizice” nu „reprezentau italianitatea”.
Vannacci, care a fost ales în Parlamentul European în luna mai cu sprijinul Ligii de extremă dreapta din Italia, şi-a reiterat opinia duminică, după ce Egonu a fost cea mai bună marcatoare în finala de volei feminin împotriva SUA.
Deteriorarea picturii murale a fost condamnată de politicieni din întregul spectru.
„Vreau să îmi exprim solidaritatea cu Paola Egonu şi cel mai total dispreţ pentru acest gest grav de rasism vulgar”, a declarat Antonio Tajani, vicepremierul Italiei.
„Rasismul este dezgustător şi trebuie combătut”, a afirmat Elly Schlein, liderul Partidului Democrat de opoziţie. Ea a promis că va continua lupta partidului său pentru o modificare a legii care ar acorda cetăţenia la naştere copiilor născuţi în Italia din părinţi străini, indiferent de cetăţenia părinţilor lor, aducând astfel ţara în rând cu alte state europene. În prezent, copiii născuţi în Italia din părinţi străini pot depune cererea doar de la vârsta de 18 ani.
Roberto Gualtieri, primarul Romei, a declarat că vandalismul a fost „o insultă josnică la adresa unei mari italience, care a adus culorile ţării noastre în vârful lumii, şi la adresa unui artist angajat în lupta împotriva xenofobiei”.
Simone Giannelli, un membru al echipei italiene de volei masculin, a declarat că vandalii au fost „fără inimă, fără demnitate şi fără umanitate”.
În 2022, Egonu a luat o pauză de la echipa naţională după ce a primit abuzuri rasiste online în urma înfrângerii Italiei în faţa Braziliei în semifinalele Campionatului Mondial. „Citind acele lucruri şi auzindu-le m-au făcut să mă îndoiesc şi mai mult de mine. Şi cel mai rău a fost: „Este ea italiancă?” Am fost devastată”, a declarat ea ulterior într-un interviu acordat Al Jazeera.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.