Mai mult de o sută de jucătoare din 24 de ţări diferite protestează faţă de un contract de sponsorizare între FIFA, organismul de conducere al fotbalului mondial, şi Aramco, compania petrolieră naţională din Arabia Saudită.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Autorităţile saudite au cheltuit miliarde pe sponsorizări sportive în încercarea de a distrage atenţia de la bilanţul brutal al regimului în materie de drepturile omului, dar tratamentul aplicat femeilor vorbeşte de la sine”, au scris fotbalistele, conform El Pais.

Ele deplâng „responsabilitatea evidentă pentru criza climatică” a Arabiei Saudite, primul exportator mondial de petrol. „Un stat care criminalizează persoanele LGBTQI+ şi oprimă sistematic femeile nu are dreptul să sponsorizeze frumosul nostru sport”, afirmă jucătoarele, care doresc ca «toată lumea din Arabia Saudită, inclusiv femeile şi fetele, să aibă acces la sport şi să se poată bucura de el».

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Contactată de El Pais, FIFA afirmă că este „o organizaţie incluzivă” şi subliniază că banii generaţi de acest contract de sponsorizare vor fi utilizaţi, printre altele, pentru a investi în dezvoltarea fotbalului feminin la nivel mondial. „Doar pentru că ne dau bani nu înseamnă că ar trebui să încetăm să ne mai îngrijorăm că mor oameni sau că femeile nu au o voce sau autonomie”, a declarat internaţionala spaniolă Maitane Lopez.

FIFA, prezidată de Gianni Infantino din 2016, a anunţat semnarea acestui parteneriat în aprilie anul trecut, pentru o perioadă de trei ani şi jumătate.

Potrivit The Times, parteneriatul valorează aproape 90 de milioane de euro pe an pentru FiIFA. Aramco va fi unul dintre sponsorii principali ai Cupei Mondiale masculine din 2026 şi ai Cupei Mondiale feminine din 2027. Arabia Saudită va găzdui Cupa Mondială masculină în 2034.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.