Sportiva Annaliese Drăgan a debutat, joi, în calificări la gimnastică ritmică, la cerc, la Jocurile Olimpice de la Paris. Annaliese este, după 8 ani, singura reprezentantă a României în această disciplină sportivă, pentru care a strălucit la JO din 1984 Doina Stăiculescu – medalie de argint. ”Este un lucru nemaipomenit că România are reprezentare la Paris. E din ce în ce mai greu să te califici la JO”, a declarat fosta gimnastă pentru News.ro, la exact 40 de ani de la reuşita sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Debutantă la JO, Annaliese Drăgan a intrat în competiţie a 17-a, însă a avut şi o ieşire din covor, fiind notată cu 27.200 la cerc (7 zecimi penalizare, locul 23 la general după prima rotaţie).

În cea de-a doua rotaţie, gimnasta tricoloră (18 ani) va performa în proba de minge, urmată de rotaţiile la măciuci şi panglică. Punctajele la fiecare exerciţiu vor forma nota finală şi clasamentul pentru ultimul act, în care vor ajunge primele 10 gimnaste.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

În calificările individuale participă 24 de gimnaste, din care 16 sunt din Europa, în prim-plan fiind Stiliana Nikolova (Bulgaria).

Medalii olimpice se vor acorda şi în probele de grup, care vor intra în calificări vineri, cu finala programată sâmbătă. Tot vineri va avea loc şi finala la individual.

România are o singură medalie olimpică la gimnastică ritmică, la ediţia Los Angeles 1984, când Doina Stăiculescu a câştigat argintul la doar 16 ani.

FOTO: Arhivă personală Doina Stăiculescu
FOTO: Arhivă personală Doina Stăiculescu

”Este un lucru extraordinar de bun, nemaipomenit, că gimnastica ritmică românească este la JO, că este în cărţi. E din ce în ce mai greu să te califici la JO, este o luptă practic. Lupta se va da pe Europa, am dat pronostic să Stiliana Nikolova va câştiga, încă de la începutul anului. Sunt realistă şi pe ea mizez. E care pe care. La prima greşeală, cea mai mică, te costă. Sunt emoţionată şi emotivă, nu mai pot ţine emoţiile ca pe vremuri la concursuri. De aceea nici nu mai accept interviuri televizate. Până la debutul competiţiei de azi, de la ora 11.00, nu am putut să stau jos”, a declarat, joi, pentru News.ro, prima şi singura medaliată tricoloră la gimnastică ritmică, în urmă cu 40 de ani.

Doina Stăiculescu a vorbit şi despre Annaliese, pe care o consideră un ”copil cuminte şi ascultător”.

”O ştiu de când a intrat în prima zi sală, cu sora şi mama ei. Este un copil foarte cuminte, ascultător şi ceea am apreciat extraordinar la ea întotdeauna, evident atunci când eram în sală, e faptul că este o gimnastă care tace şi face, nu are ifose, nu se mai manifestă cu ”Nu mai pot”. Mi-a plăcut totdeauna acest lucru la ea. Se luptă cu gimnaste foarte bine pregătite, sunt uimită şi eu cum le văd: slabe, muncite, obosite, dar foarte bine pregătite şi se citeşte pe faţa lor seriozitatea şi faptul că ştiu clar ce obiective au şi unde vor să ajungă”.

La ediţia JO de la Paris se împlinesc 40 de ani de la prima şi singura medalie olimpică obţinută de România la gimnastică ritmică, prin Doina Stăiculescu.

”E frumos să-mi amintesc şi cu cât înaintez în vârstă realizez cât de importantă este medalia din 1984”, încheie singura medaliată olimpică tricoloră la gimnastică ritmică şi care este antrenoare în prezent.

FOTO: Arhivă personală Doina Stăiculescu
FOTO: Arhivă personală Doina Stăiculescu

Gimnastica ritmică românească se află la a cincea participare olimpică. Ultima dată, la JO din 2016, Ana Luiza Filiorianu s-a clasat pe locul 22 în calificările individuale. Anterior, în 1996, Alina Stoica s-a clasat pe locul 15 şi Dana Carteleanu a încheiat spre finalul clasamentului la individual-compus.

În 1992, Irina Deleanu, actuala conducătoare a forului naţional de profil s-a clasat pe locul 6, iar Ancuţa Goia pe locul 16, cele mai bune rezultate ale României la JO în această disciplină datând din 1984, atunci când Doina Stăiculescu a fost vicecampioană olimpică, iar Alina Drăgan a fost pe locul 4.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.