După un sezon afectat de problema henţului, International Football Association Board (IFAB), organismul care stabileşte Legile Jocului, a decis să simplifice reglementările în legătură cu acest subiect, informează sportsfinding.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

IFAB precizează că "nu orice contact al mingii cu mâna sau braţul constituie o infracţiune” şi menţionează trei situaţii în care henţul poate fi sancţionat, făcând un pas înapoi şi simplificând regula.

Astfel, se dictează henţ dacă un jucător:

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

- atinge intenţionat mingea cu mâna sau braţul, de exemplu prin deplasarea spre mingea a acestor părţi ale corpului;

- atinge mingea cu mâna sau braţul atunci când mâna sau braţul sunt poziţionate într-un mod nefiresc, determinând corpul să ocupe mai mult spaţiu. Se consideră că un jucător şi-a făcut corpul să ocupe mai mult spaţiu într-un mod nefiresc atunci când poziţia mâinii sau braţului său nu este o consecinţă a mişcării corpului său în acea acţiune anume sau nu poate fi justificată de o astfel de mişcare. Aşezând mâna sau braţul în această poziţie, jucătorul riscă lovirea mingii de către acea parte a corpului său şi aceasta constituie o infracţiune;

- înscrie un gol în poarta adversarului (direct cu mâna sau braţul, chiar dacă acţiunea are loc accidental, sau imediat după ce mingea îi atinge mâna sau braţul, chiar şi într-un mod întâmplător.

Ceea ce nu se schimbă este ce parte a braţului este luată în considerare la henţ. Prin urmare, partea inferioară a umărului nu este henţ, în timp ce dacă mingea este atinsă cu o altă parte a braţului, poate fi dictată o sancţiune.

În legătură cu acest subiect, lucrurile se schimbă atunci când se determină dacă un jucător se află într-o poziţie de ofsaid, deoarece mâinile şi braţele jucătorilor nu vor fi luate în considerare, iar axila va fi luată ca referinţă pentru a trasa linia.

"Pentru a determina în mod clar infracţiunile de ofsaid, limita superioară a braţului coincide cu punctul inferior al axilei”, se arată în punctul 1 al regulii ofsaidului.

Modificarea regulamentelor va intra în vigoare de la 1 iulie, dar la competiţiile care încep în iunie, cum ar fi Euro-2020, se pot aplica noile reguli dacă se doreşte acest lucru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.