Marii Maeştri ai şahului internaţional au demarat joi, runda II de confruntări din cea de-a doua etapă a circuitului Grand Chess Tour 2024 – Superbet Chess Classic România. După mai mult de cinci ore de joc, runda II s-a finalizat cu o victorie şi patru remize.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Deschiderea celei de-a doua zile competiţionale a început joi, printr-o primă mutare simbolică, făcută de celebrul fotbalist şi ambasador Superbet Florin Răducioiu şi de Marele Maestru Florin Gheorghiu, dând astfel startul celei de-a doua runde a Superbet Chess Classic România 2024.

"Fotbalul este un sport pentru oameni inteligenţi, un sport imprevizibil, la fel ca şahul. Nu întotdeauna câştigă cel mai bun. (...) Cine ştie, poate câştigătorul partidei de azi dintre românul Bogdan Deac şi olandezul Anish Giri ar putea anticipa cine va câştiga meciul România – Olanda din optimile Campionatului European", a declarat Florin Răducioiu, care le-a recomandat românilor – şi şahiştilor, şi fotbaliştilor – să nu se lase inihibaţi de reputaţia adversarilor. Fostul atacant a precizat şi că şahul a fost sportul copilăriei lui, însă acum îl practică din când în când: "Ultima dată am am jucat şah online acum doi ani şi am pierdut", a recunoscut Răducioiu. El a adăugat: "Acest turneu de şah este o plăcere pentru mine şi o mare şansă pentru public: aceea de a-i vedea pe cei mai mari şahişti ai lumii jucând partidă după partidă la Bucureşti".



Cronica rundei II

Caruana, Fabiano - So, Wesley ½ - ½

Derby-ul american din runda a doua a adus o partidă cel puţin interesantă. Pornită dintr-o ordine de mutări mai rar întâlnită din Deschiderea Engleză, s-a ajuns într-o poziţie nouă după nu mai mult de 10 mutări. În urma unui plan atipic şi mai puţin inspirat al lui Wesley de la începutul jocului de mijloc, Fabiano a reuşit, printr-o serie de mutări optime, să obţină o poziţie net favorabilă. Cu un pion în plus şi superioritate poziţională pentru alb, se preconiza să avem primul lider cu două victorii din primele două runde. Totuşi, zicala „cel mai greu de câştigat este o poziţie câştigată” se aplică uneori şi în cazul celor mai buni jucători din lume. Consumând mult timp pentru a găsi soluţiile optime pe parcursul partidei, albului i-a rămas puţin timp pentru convertirea avantajului decisiv din final şi, astfel, în urma a două mutări de cal eronate făcute în criză de timp, Fabiano a pierdut întregul avantaj şi partida s-a încheiat cu o remiză.

Deac, Bogdan - Giri, Anish  ½ - ½

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

În aşteptarea meciului dintre România şi Olanda de la Euro, ne-am bucurat de România – Olanda la şah! Reprezentantul României Bogdan Deac l-a întâlnit în runda a doua pe olandezul Anish Giri. S-a jucat o variantă clasică din Apărarea Slavă, unde jucătorul olandez a deviat din linia principală. Jocul de mijloc a fost caracterizat de manevre strategice, prin care ambii jucători au căutat poziţiile optime pentru fiecare piesă în parte, echilibru „perturbat” de Giri, care a pornit ambiţios cu o spargere pe flancul regelui. Mutarea 22 a fost momentul critic al partidei, iar Deac a fost forţat să ia o decizie: un final mai bun, dar cu şanse de remiză sau continuarea unui joc de mijloc complicat. După câteva minute, jucătorul nostru a oferit schimbul damelor, optând pentru un final uşor superior. Cu toate acestea, tehnica defensivă a negrului a fost fără cusur, iar rezultatul final a fost remiză, printr-o repetare de mutări.

Nepomniachtchi, Ian - Gukesh, Dommaraju  ½ - ½

În întâlnirea dintre fostul challenger şi viitorul challenger la titlul mondial, am avut o variantă rară din Deschiderea Spaniolă. După o serie de inexactităţi la începutul jocului de mijloc, Gukesh îi oferă lui Nepo impresia unui avantaj, care s-a dovedit a fi insuficient pentru a obţine victoria. Printr-o manevră de damă, jucătorul indian a reuşit să îngreuneze mobilitatea pieselor albe şi să transfere poziţia într-un final uşor avantajos pentru adversar. Nepo a continuat să pună probleme practice timp de mai bine de 60 de mutări, însă defensiva negrului a fost greu de învins. Partida s-a încheiat cu remiză la mutarea 90.

Praggnanandhaa, Rameshbabu - Vachier-Lagrave, Maxime  ½ - ½

Unul dintre marii experţii moderni ai Variantei Najdorf din Apărarea Siciliană, Vachier-Lagrave a optat, de data aceasta, pentru o variantă ce anunţa o bătălie poziţională. Albul a dat dovadă de o pregătire teoretică bună, ajungând într-un joc de mijloc în care structura de pioni a negrului este inferioară, forţându-l pe acesta chiar să sacrifice un pion pentru a-şi putea elibera piesele. Totuşi, avantajul material al albului s-a dovedit insuficient pentru un avantaj decisiv şi astfel, la mutarea 49, jucătorii au dat remiză printr-o repetare a poziţiei.

Firouzja, Alireza - Abdusattorov, Nodirbek  1 - 0

Doi jucători foarte tineri, cu un stil de joc dinamic, Firouzja şi Abdusattorov au oferit singurul rezultat decis al rundei a doua. Partida a debutat cu Varianta Schimbului din Apărarea Slavă, o variantă cu un procentaj ridicat de remiză, din pricina simetriei structurii de pioni. Cu toate acestea, o greşeală de calcul a jucătorului uzbek i-a oferit lui Firouzja un pion în plus. În ciuda încercărilor disperate ale lui Nodirbek de a complica poziţia şi de a obţine contrajoc, greşeala de la mutarea 20 nu a mai putut fi îndreptată. După 38 de mutări s-a recunoscut învins, iar Alireza a reuşit să repare rezultatul din prima rundă.

Rezultate runda II

Caruana, Fabiano - So, Wesley  ½ - ½

Deac, Bogdan - Giri, Anish  ½ - ½

Nepomniachtchi, Ian - Gukesh, Dommaraju  ½ - ½

Praggnanandhaa, Rameshbabu - Vachier-Lagrave, Maxime ½ - ½

Firouzja, Alireza - Abdusattorov, Nodirbek 1-0

Clasamentul după runda II

1-2 Caruana Fabiano – 1,5 puncte

1-2. Gukesh Dommaraju - 1,5 puncte

3-8. Firouzja Alireza – 1 punct

3-8. Giri Anish – 1 punct

3-8. Nepomniachtchi Ian - 1

3-8. Praggnanandhaa Rameshbabu – 1 punct

3-8. So Wesley – 1 punct

3-8. Vachier-Lagrave Maxime – 1 punct

9-10. Abdusattorov Nodirbek - 0,5 puncte

9-10. Deac Bogdan - 0.5 puncte

Programul rundei III

Runda a treia va începe vineri, 28 iunie, la ora 15.00, la Grand Hotel Bucharest şi se va disputa după cum urmează:

Abdusattorov, Nodirbek - Caruana, Fabiano

Vachier-Lagrave, Maxime - Firouzja, Alireza

Gukesh, Dommaraju - Praggnanandhaa, Rameshbabu

Giri, Anish - Nepomniachtchi, Ian

So, Wesley - Deac, Bogdan-Daniel

Prima mutare simbolică va fi făcută astăzi de faimosul kickboxer şi ambasador Superbet Benjamin (Benny)  Adegbuyi.

Biletele au fost puse la vânzare şi sunt în număr limitat. Copiii cu vârsta de până la 14 ani beneficiază de intrare gratuită, dar trebuie să-şi asigure participarea pe pagina menţionată anterior, în secţiunea “bilete pentru copii”. Vârsta minimă de participare este de cinci ani, cu menţiunea că trebuie păstrată liniştea în sala de competiţie. Toate fondurile strânse în urma achiziţionării biletelor vor fi donate către programul REKARO pentru renaşterea caiacului românesc.

Premiile etapei din Bucureşti ajung la 350.000 de dolari, iar cele ale întregului circuit, la 1,5 milioane de dolari, dintre care 350.000 de dolari pentru etapa de şah clasic şi 175.000 dolari pentru fiecare etapă de şah rapid şi blitz. Totodată, ediţia din 2024 va beneficia şi de un fond de premii bonus, de 275.000 de dolari, care vor fi acordate primilor clasaţi la finalul întregului turneu.

Fondul de premiere al actualei ediţii este pus la dispoziţie de principalii sponsori: Fundaţia Superbet şi Saint Louis Chess Club, ambele organizaţii non-profit care susţin educaţia prin şah şi misiunea GCT de a promova sportul minţii în toate colţurile lumii. Federaţia Română de Şah va fi co-organizator şi partener al etapei din România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.