Pentru a găzdui Campionatul Mondial de fotbal din 2022, care începe duminică, 20 noiembrie, Qatarul a construit şase stadioane şi a renovat alte două. Cu capacităţi cuprinse între 40.000 şi 80.000 de locuri, utilizarea lor după Cupa Mondială reprezintă o adevărată provocare pentru emirat, care a planificat un proiect pentru fiecare dintre ele.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rentabilizarea unor stadioane cu zeci de mii de locuri, într-o ţară cu doar 3 milioane de locuitori, reprezintă o adevărată provocare pentru Qatar. În calitate de organizator al unei Cupe Mondiale foarte criticate, trebuie să se asigure că stadioanele sale, construite în mijlocul deşertului, vor supravieţui, ştiind bine că întreţinerea lor va avea inevitabil un anumit cost. Pentru ca acestea să nu rămână abandonate, aşa cum s-a întâmplat la precedentele Cupe Mondiale, în Rusia (2018), Brazilia (2014) şi Africa de Sud (2010), emiratul din Golful Persic a conceput pentru fiecare dintre stadioanele sale un proiect prin care se precizează cui rămâne „moştenire”.

În primul rând, aceste stadioane vor fi folosite şi pentru Cupa Asiei 2023, a cărei găzduire Qatarul a primit-o cu întârziere, după retragerea Chinei în octombrie 2022. Însă toate aceste stadioane nu vor mai fi folosite ulterior doar pentru fotbal, multe dintre ele având un plan de reducere a numărului de locuri (170.000 le vor fi oferite ţărilor „care au nevoie de infrastructură sportivă”, dar nu au fost date mai multe detalii).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Iată ce intenţionează să facă Qatarul cu cele opt stadioane ale sale după ce camerele de luat vederi din întreaga lume nu vor mai fi îndreptate către ele:

1. Stadionul Internaţional Khalifa

Foto: dezeen.com
Foto: dezeen.com

Stadionul International Khalifa are o capacitate de 40.000 de locuri.

Este cel mai vechi stadion care va fi folosit la Cupa Mondială din Qatar. Construit în 1976, a găzduit deja Jocurile Asiatice, Cupa Asiei la fotbal şi Campionatul Mondial de Atletism din 2019.

Pentru Cupa Mondială din 2022, a fost renovat şi extins, iar reinaugurarea a avut loc în 2017.

Stadionul este „casa” echipei naţionale de fotbal a Qatarului şi va rămâne aşa şi după Cupa Mondială.

2. Stadionul Al Janoub

Foto: qatar2022.qa
Foto: qatar2022.qa

Stadionul Al Janoub are 40.000 de locuri, dar va rămâne cu 20.000 de locuri după Cupa Mondială.

Inaugurat în 2019, stadionul Al Janoub este „casa” clubului Al Wakrah. Va rămâne aşa şi după Cupa Mondială, dar jumătate din cele 40.000 de locuri vor fi scoase, datorită funcţionalităţii sale modulare.

Cele 20.000 de locuri de la nivelul superior vor fi donate „unor proiecte de dezvoltare dedicate fotbalului în străinătate”, au anunţat organizatorii Cupei Mondiale.

3. Stadionul Education City

Stadionul „Education City” are 40.000 de locuri şi va fi redus la 20.000 de locuri. Inaugurat în 2020, va avea aceeaşi soartă ca şi stadionul Al Janoub în ceea ce priveşte capacitatea. În timpul Cupei Mondiale, acesta va putea găzdui 40.000 de spectatori, iar după turneu, 20.000.

Nivelul său superior va fi demontat, iar 20.000 de locuri vor fi donate „unei ţări care nu dispune de facilităţi sportive”.

Faţada stadionului are triunghiuri ce formează modele geometrice complexe, asemănătoare unor diamante, care par să îşi schimbe culoarea odată cu mişcarea soarelui pe cer.

Ulterior Cupei Mondiale, acesta va deveni stadionul echipei feminine din Qatar şi un „centru sportiv pentru comunitatea locală, studenţi şi educatori”.

Education City este un proiect imobiliar din Al Rayyan. Dezvoltată de Fundaţia Qatar, proprietatea de 12 kilometri pătraţi găzduieşte diverse facilităţi educaţionale, inclusiv campusurile a opt universităţi internaţionale.

Stadionul va include, după transformarea sa ulterioară Cupei Mondiale, o zonă comercială, un centru de conferinţe, un centru de sănătate şi wellness şi două şcoli. Stadionul va fi folosit de locuitorii din Education City, spune Ali Al-Dosari, managerul instalaţiilor stadionului. Aici vor avea loc numeroase evenimente, inclusiv ceremonii de absolvire.

4. Stadionul Ahmad Bin Ali

Foto: qatar2022.qa
Foto: qatar2022.qa

Stadionul Ahmad Bin Ali are 40.000 de locuri şi va rămâne şi el cu 20.000 de locuri.

Construit în 2003, acesta este unul dintre cele două stadioane renovate pentru Cupa Mondială. Demolat complet pentru eveniment, stadionul a fost reinaugurat în decembrie 2020.

Acest stadion este „casa” clubului Al Rayyan.

Partea sa superioară va fi îndepărtată, iar cele 20.000 de locuri „vor fi reutilizate în structuri sportive din Qatar şi internaţionale”.

Chiar lângă el se află imensul complex comercial „Mall of Qatar”, unde se găsesc mai multe facilităţi sportive (terenuri de crichet şi de fotbal, un teren de joacă pentru copii, săli de sport în aer liber, un centru acvatic, terenuri de tenis, un skate-park şi o pistă de atletism.

5. Stadionul Al Bayt

Are 60.000 de locuri şi va rămâne cu 32.000 de locuri.

Inaugurat în noiembrie 2021, acest stadion va avea partea superioară îndepărtată după Cupa Mondială. La fel ca multe alte stadioane din această competiţie, cele 28.000 de locuri scoase vor fi „reutilizate în structuri sportive qatareze şi internaţionale”.

Stadionul va fi apoi complet modificat: partea superioară, transformată într-un hotel de cinci stele, va avea vedere spre un centru comercial, un food court, o sală de sport şi o sală multifuncţională. De asemenea, va funcţiona aici şi un spital de medicină sportivă.

6. Stadionul Al Thumama

Stadionul Al Thumama are 40.000 de locuri şi va rămâne cu 20.000 de locuri.

Inaugurat în octombrie 2021, şi acest stadion va fi redus la jumătate din capacitate după Cupa Mondială şi va găzdui „evenimente fotbalistice şi alte întruniri sportive”, au spus organizatorii, fără a da alte detalii. De asemenea, partea îndepărtată din stadion va fi donată „ţărilor în curs de dezvoltare”, fără a se preciza, din nou, unde anume va merge.

În locul tribunei superioare se vor deschide o clinică sportivă şi un hotel de lux.

Qatarul intenţionează să facă din el „un centru comunitar dedicat sportului”, prin instalarea de terenuri de handbal, volei şi baschet, piscine, piste de atletism şi piste de ciclism. Evident, vor fi construite şi centre comerciale, aşa cum se întâmplă în alte părţi ale emiratului, pentru a face din această zonă o zonă de activitate economică.

7. Stadionul 974

Stadionul 947 din Doha, inaugurat în noiembrie 2021, este construit din 947 de containere maritime şi va fi dezmembrat în întregime. Deocamdată, nu se ştie exact la ce va fi folosit după Cupa Mondială.

Qatarul spune că „utilizarea sa va fi complet regândită”, întrucât conceptul său permite „reconstruirea în întregime pe un alt amplasament sau construirea mai multor stadioane mai mici, folosind aceleaşi materiale”.

Este singurul stadion fără aer condiţionat de la Cupa Mondială.

Structura sa de oţel poate fi reciclată şi refolosită după încheierea competiţiei, în funcţie de alegerile care se fac. Va rămâne o parte din ea în Qatar? Va fi mutat întregul stadion în străinătate, în una sau în mai multe părţi? Deocamdată, încă nu se ştie.

8. Stadionul Lusail

Stadionul Lusail are 80.000 locuri şi este cel mai mare stadion din Qatar, cel care va găzdui şi finala Cupei Mondiale.

După competiţie, va fi aproape complet reproiectat. Va fi transformat „într-un centru comunitar cu facilităţi municipale, inclusiv locuinţe, magazine, şcoli, cafenele, facilităţi sportive şi clinici medicale”, potrivit organizatorilor.

Partea superioară a stadionului va fi folosită pentru terase în aer liber ale noilor locuinţe.

Toate materialele îndepărtate vor fi donate „ţărilor care au nevoie de facilităţi sportive”.

Campionatul Mondial de fotbal 2022 se desfăşoară în perioada 20 noiembrie - 18 decembrie 2022. Va fi prima Cupă Mondială organizată vreodată în lumea arabă şi a doua Cupă Mondială organizată în întregime în Asia, după turneul din 2002 din Coreea de Sud şi Japonia. În plus, turneul este ultimul la care vor participa 32 de echipe. Pentru turneul din 2026 găzduit de Statele Unite, Mexic şi Canada se preconizează să ia parte 48 de echipe .

Din cauza căldurii şi a umidităţii intense din Qatar din timpul verii, această Cupă Mondială se va desfăşura de la sfârşitul lunii noiembrie până la mijlocul lunii decembrie, fiind primul turneu care nu se va desfăşura în lunile mai, iunie sau iulie. Va avea loc în timp ce în emisfera nordică este sfârşitul toamnei.

Meciul de deschidere se va disputa între naţionala gazdă, Qatar, şi Ecuador pe stadionul Al Bayt din Al Khor, de la ora 20:00, ora României.

Finala ar urma să aibă loc la 18 decembrie 2022, zi care este, de asemenea, Ziua Naţională a Qatarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.