Fostul internaţional Cornel Dinu a declarat că Ilie Balci nu a fost cu nimic mai prejos decât marii fotbalişti ai Europei în perioada în care fostul jucător al Univeristăţii Craiova a evoluat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Noi ne amintim de oamenii de excepţie, de geniile fotbalistice sau în general de oameni - asta-i barbaria noastră - atunci când ei mor. În rest, nu prea îi băgăm în seamă. Asta-i firea umană. Ilie făcea parte din elită şi ca jucător de fotbal şi ca inteligenţă şi prezenţă şi după ce a abandonat fotbalul. Mă leagă multe de Ilie Balaci, pentru că eu am fost cel care, ca şi pe Boloni, l-am propus la echipa naţională în 1973, antrenorului de atunci, Valentin Stănescu. Era vorba de un jucător de excepţie, care izbucnise în acea perioadă. Dacă îmi aduc bine aminte, el a debutat într-un meci cu Cehoslovacia, a jucat alături de mine, la Praga, pierdut cu 2-1. Dar s-au aşezat anii şi peste mine şi poate mai greşesc din punct de vedere al datelor. Ilie a fost un jucător de excepţie, un copil înfiat imediat ca valoros la Craiova de prietenii mei de excepţie. Noi am avut foarte multă prietenie, nu ura care se inoculează acum între oameni, să ne distrugem unii pe allţii, că nu mai avem nimic sfânt. Era o prietenie fantastică, cu Oblemenco şi Deselnicu, şi ei plecaţi dintre noi şi care spuneau că este un jucător de excepţie, care inventează, cu nimic mai prejos decât marile staruri ale Europei de atunci. Şi acum este greu să mai găseşti un jucător de inteligenţa, capacitatea lui Ilie de a dribla, de a crea de a pune geniu în acţiunile sale. De el mă leagă o prietenie sinceră, pentru că noi ne respectam atunci, ne luptam în teren unii cu alţii, dar exista un respect şi acceptare între noi, care acum au dispărut. Acum nu ştim decât să ne duşmănim, să ne atacăm unii pe alţii fără motiv. Ilie era un tip care avea şarm, avea inteligenţă, avea expresie, avea chintesenţa explicării sau tratării sau prezentării unor evenimente fotbalistice. A fost un tip de excepţie, dar aşa cum este viaţa, l-a luat mult prea devreme. Era un tip, ca orice român cu personalitate, ca orice om inteligent, nu suporta proştii şi mai lua foc. Poate şi de aceea a ales calea exilului în străinătate, decât cea a aşa-zisei Craiova Maxima. Craiova Maxima a fost expresia unor genii şi este bine că este împărtăşită, preluată, dar aparţine, repet, unor genii olteneşti, puţine, dar de remarcat şi de ţinut minte", a declarat Dinu, la Digi24.

Fostul internaţional Ilie Balaci a decedat, duminică, la Craiova, la vârsta de 62 de ani, în urma unui sop cardio-respirator. Născut la 13 septembrie 1956, Balaci şi-a petrecut cea mai mare carieră de fotbalist la Universitatea Craiova (1973-1984). El a mai evoluat la FC Olt şi la Dinamo. Ilie Balaci a îmbrăcat de 65 de ori tricoul echipei naţionale, pentru care a marcat opt goluri.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ca antrenor, Balaci a pregătit mai multe echipe din Zona Golfului şi din nordul Africii, cu care a obţinut numeroase performanţe.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.