Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) anunţă că, în şedinţa de joi a Comitetului Executiv s-a discutat despre situaţia premierilor pentru rezultatele obţinute la Jocurile Olimpice Paris 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
„Referitor la informaţiile vehiculate în spaţiul public, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român precizează că acestea au caracter preliminar şi rol de estimare. A fost parcurs procesul de centralizare a sumelor aferente, având la bază propunerile Federaţiilor Naţionale care au avut medaliaţi şi/sau sportivi clasaţi pe locurile IV-VI la Jocurile Olimpice Paris 2024. Comitetul Olimpic şi Sportiv Român informează că s-a înaintat către Agenţia Naţională pentru Sport cuantumul valoric al sumei totale a premierilor rezultate din propunerile primite de la Federaţiile Sportive Naţionale, în limita prevăzută de lege. Bugetul, care urmează a fi alocat prin Hotărâre de Guvern, va fi repartizat beneficiarilor de drept prin raportare la aportul adus la performanţa realizată”, a anunţat COSR.

Fostul ministru Eduard Novak a postat, miercuri, pe Facebook un mesaj prin care acuză premierile făcute după Jocurile Olimpice, el precizând că secretarul general al Federaţiei Române de Canotaj şi contabilul şef al forului au primit premii mai mari decât campionul David Popovici.

„Pentru medalia de aur de la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a primit, din partea COSR, un premiu în valoare de 140.000 euro, în timp ce Erhan Cătălin (secretar general al FRC) şi Petrescu Roxana (contabilul şef) au primit un premiu de câte 162.400 de euro fiecare. Adică, mai mare decât premiul obţinut de Daniel Popovici”, a scris Eduard Novak.

El menţionează că angajaţii FR Canotaj au fost premiaţi pentru ‘participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”.

“De ce au fost premiaţi cei doi? Simplu! Pentru “participare activă şi contribuţie substanţială la obţinerea rezultatelor”. Altfel spus, performanţa administrativă (nu ştiu care este!) este mai valoroasă decât performanţa sportivă. Adică, zecile de ore de antrenament săptămânal pe care sportivii de performanţă îl fac sunt mai puţin valoroase decât cele 40 de ore de muncă prestate de SG-ul şi contabilul şef al Federaţiei de Canotaj. Deci, starea jalnică a bazelor sportive lăsate în paragină de administratorii lor valorează mai mult decât o medalie de aur. Să fie oare şi vreo conotaţie politică? Puţin probabil, în condiţiile în care de la Agenţia Naţională pentru Sport lipa lipa către Botoşani spre un mandat de parlamentar… Sportivii nu mai trebuie luaţi la mişto de Statul Român!”, a adăugat Novak.

La rândul său, preşedinta Agenţiei Naţionale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a afirmat că fostul ministru al Sportului, Eduard Novak, “traversează o perioadă în care memoria domniei sale nu se regăseşte în discursul său public“, subliniind că şi acesta a aplicat, după JO de la Tokyo, aceeaşi formulă de calcul prin care angajaţii federaţiilor sunt recompensaţi cu sume care reprezintă 40 la sută din valoarea premiilor oferite sportivilor care au performat la Jocurile Olimpice Paris 2024.

În răspunsul său, Elisabeta Lipă afirmă că normele financiare 1447/2007, cu modificările ulterioare, la Legea Sportului nr 69/ 2000 se aplică tuturor sportivilor, personalului auxiliar şi al federaţiilor de specialitate, precum şi al instituţiilor prevăzute de lege.

Federaţia Română de Canotaj (FRC) a transmis precizări în legătură cu afirmaţiile fostului ministru al Sportului, Eduard Novak, afirmând că în legătură cu sumele acordate drept recompensă angajaţilor Federaţiei totul se desfăşoară în baza unui cadru legal bine determinat. Întreaga sumă alocată la nivelul personalului instituţiei, raportată la nivelul de performanţă obţinut de sportivii noştri la Olimpiada de la Paris, este în cuantum de 324.000 Euro şi rezultă prin adunarea celor două sume de 162.000 Euro, precizează FR Canotaj.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.