Autorităţile din Gibraltar şi-au exprimat, marţi, furia după scandările ”ofensatoare” şi ”discriminatorii” ale mai multor jucători din echipa Spaniei în timpul festivităţilor de la Madrid, după victoria împotriva Angliei la Euro 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste o jumătate de milion de oameni s-au adunat luni seară, în centrul Madridului pentru a întâmpina echipa Spaniei şi a sărbători al patrulea titlu de campioană europeană, un record.

În timpul festivităţilor, mai mulţi jucători au luat microfonul pentru a cânta sau a scanda diverse sloganuri, cum a fost cazul căpitanului Alvaro Morata, care a început să proclame ”Gibraltarul este spaniol” - un cântec preluat şi de jucătorul lui Manchester City, Rodri.

Aceste cuvinte nu au trecut neobservate de Gibraltar, enclava britanică situată la extremitatea sudică a Spaniei, al cărui guvern şi-a exprimat furia faţă de aceste ”declaraţii politice discriminatorii care sunt extrem de ofensatoare pentru cetăţenii din Gibraltar”.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
18 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, Philip Morris, TeraPlast
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank

Utilizarea sărbătorilor ”pentru a promova ideea unei uzurpări a teritoriului Gibraltarului este contrară principiului conform căruia sportul nu ar trebui să fie folosit pentru a promova o ideologie controversată din punct de vedere politic”, a declarat guvernul.

Şeful guvernului din Gibraltar, Fabian Picardo, a descris scandările drept ”mai rele decât dezgustătoare”. ”Acestea murdăresc sportul şi victoria de pe teren. Acest lucru nu poate rămâne fără răspuns. Stânca este a NOASTRĂ”, a insistat el, referindu-se la porecla Gibraltarului.

Asociaţia de fotbal din Gibraltar a descris, de asemenea,scandările ca fiind ”extrem de provocatoare şi insultătoare” şi a declarat că va depune o plângere oficială la UEFA,. ”Comportamentul de această natură nu îşi are locul în fotbal”, a afirmat aceasta.

Spania a cedat Gibraltarul coroanei britanice în 1713, ca parte a Tratatului de la Utrecht, dar nu a încetat niciodată să revendice suveranitatea asupra insulei, ceea ce a generat tensiuni regulate între Madrid şi Londra.

Pe reţelele de socializare înainte de finala dintre Anglia şi Spania, mulţi fani au glumit: ”Învingătoarea ia Gibraltarul”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.