Alain Delon, unul dintre cei mai mari actori francezi a murit la vârsta de 88 de ani, duminică dimineaţă. Pe lângă filmografia sa excepţională, Alain Delon a fost un mare fan al sporturilor cu motor, dar şi al boxului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prietenia cu Alain Prost

Alain Delon a fost un prieten apropiat al lui Alain Prost timp de mulţi ani. În 1985, anul primului său din cele patru titluri în Formula 1, pilotul a organizat o petrecere cu ocazia împlinirii a 30 de ani, la care actorul a fost invitat, printre alţii, alături de fostul schior Jean-Claude Killy şi Mansour Ojjeh (acţionar McLaren).

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

În plină luptă cu brazilianul Ayrton Senna, Alain Delon nu a ezitat să se deplaseze la Suzuka (Japonia) pentru a-şi susţine compatriotul, care se lupta pentru titlu la sfârşitul anului 1990 din partea Scuderiei Ferrari. „Am venit să-l susţin pe prietenul meu Alain Prost, ceea ce este destul de normal pentru că sunt fan Ferrari şi francez şi sunt foarte apropiat de Alain de mult timp”, a declarat Alain Delon, care vizita pentru prima dată circuitul japonez.

Actorul era la curent cu ultimele noutăţi din F1, deoarece dorea să trăiască „această penultimă cursă, decisivă pentru titlul mondial”. Şi pe bună dreptate, pentru că la startul cursei, Senna s-a ciocnit deliberat cu Prost în prima curbă şi a fost încoronat campion.

Alain Delon a fost un oaspete frecvent al lui Alain Prost atunci când acesta din urmă a devenit şeful echipei, între 1997 şi 2001. Nu era neobişnuit să îl vedem în paddock-uri, în special la Marele Premiu de la Monaco, în compania „profesorului”.

Pasiunea sa pentru Ferrari

La fel ca mulţi actori ai celei de-a şaptea arte, Alain Delon a fost captivat de Ferrari-urile stradale. Starul din „Rocco şi fraţii săi” a deţinut mai multe maşini sport ale Căluţului Cabrat, printre care un Testarossa roşu şi un sublim 250 GT SWB California Spider. Decapotabila italiană a fost vândută la licitaţie de Artcurial pentru suma de 14,2 milioane de euro în timpul salonului Rétromobile din 2015.

Iubitor al firmei din Maranello, Alain Delon şi-a consolidat legăturile cu Ferrari atunci când Jean Todt a preluat conducerea în anii 1990. Şeful Ferrari l-a invitat adesea pe actor la standul Scuderiei în timpul Marilor Premii ale Franţei şi Monaco, pe vremea supremaţiei lui Michael Schumacher. ”Am făcut multe circuite acum vreo douăzeci de ani”, recunoştea actorul pentru AFP în 1990. ”Mergeam mai ales în Franţa şi în toată Europa. Dar am fost un fan al cursei de la Monte Carlo”

A dat startul cursei de 24 de ore de la Le Mans

Ce au în comun baschetbalistul LeBron James, Brad Pitt şi Alain Delon? Toţi trei au fluturat steagul francez pentru a da startul unei ediţii a celor 24 de ore de la Le Mans. Pentru Alain Delon, a fost în timpul ediţiei din 1996, desfăşurată sub un soare strălucitor. Eroul din „Samouraï” a fost încântat de această experienţă, după cum a declarat pentru ziarul „Ouest-France”: „Este emoţionant, este minunat, este cea mai frumoasă cursă din lume”. Admiraţia lui Delon pentru turul dublu al ceasului din Sarthe era bine întemeiată. În 1980, el vizitase standurile în compania partenerei sale de atunci, actriţa Mireille Darc, scrie autohebdo.fr.

Relaţia cu boxul

Alain Delon şi boxul au avut o relaţie pasională. Încă din anii 1960, actorul francez, însoţit uneori de actriţa Romy Schneider, era un obişnuit al galelor de box din Paris. La începutul anilor 1970, acest iubitor al ringului îl descoperă pe tânărul boxer Jean-Claude Bouttier. Primele sale meciuri la Palais des Sports au fost sold out şi au atras întregul Paris, în frunte cu Delon, Lino Ventura şi Jean-Paul Belmondo. Bouttier a devenit foarte popular în Franţa după luptele sale pentru titlul mondial împotriva legendarului argentinian Carlos Monzón. Campionul francez şi apoi european a pierdut în 1972 pentru centura la categoria mijlocie, dar era hotărât să îşi ia revanşa în anul următor.

Doar că lupta a fost compromisă. După cum explică cotidianul L'Équipe, „(promotorii) Palatului Sporturilor din Paris, care intenţionau să organizeze meciul pe terenul central Roland-Garros, aruncă prosopul după ce primăria Parisului a refuzat să reducă taxele (33%) care îi afectează pe organizatorii de box. De cealaltă parte a baricadei, discuţiile cu Monaco şi San Remo (Italia) sunt în impas”. Cu spatele la zid, Bouttier este în impas.

La cererea lui Jean Bretonnel, un antrenor de box şi promotor care îl pregătise pentru filmările din Rocco fraţii săi, Alain Delon a finanţat revanşa pentru 1,7 milioane de franci. „Îl doborâsem pe Monzón [în primul meci], fusesem aproape, aşa că Delon a considerat că merit o a doua şansă”, îşi amintea Bouttier pentru L'Équipe.

„Jean-Claude era idolul nostru francez. Era frumos, o bestie a naturii, un sportiv excepţional. Lipsea un singur lucru: titlul mondial. Aşa că am decis să lucrăm împreună”, a declarat Alain Delon pentru L'Équipe în 2014.

Pentru a-i oferi protejatului său cele mai bune şanse, actorul a instalat o bază de pregătire la domiciliul său din Douchy, în regiunea Loiret, şi l-a încurajat constant în pregătirea sa. În ciuda sprijinului constant al actorului, Jean-Claude Bouttier pierde din nou în faţa lui Carlos Monzón, la 29 septembrie 1973, pe terenul central de la Roland-Garros, sub privirile lui Jean-Paul Belmondo şi Jean Gabin, printre alţii.

Comentator sportiv

Deşi Alain Delon era un suporter fervent, el nu era un mare sportiv. „Am făcut tot felul de sporturi, prin natura profesiei. Dar în viaţă, nu am timp... Am o asemenea bulimie de muncă încât îmi rămâne foarte puţin timp pentru a face altceva”, recunoştea actorul, laureat al unui César în 1985 pentru Notre histoire, într-un interviu acordat L'Express în 2010.

Pentru a se pregăti de filmările pentru Rocco şi fraţii săi, el s-a antrenat intens: „Am această conştiinţă profesională. Mi-am spus că, pentru a arăta ca un adevărat boxer, trebuie să mă antrenez. De aceea sunt aici în fiecare dimineaţă, timp de două sau trei ore. Nu beau, nu fumez, nu fac nimic”, a declarat el în faţa camerei la vârsta de 24 de ani.

Cu toate acestea, deşi nu avea timp să se apuce de o activitate sportivă, dragostea sa pentru box i-a oferit ocazia de a comenta o luptă. La 30 martie 1990, el a apărut alături de Thierry Roland pe TF1 pentru a comenta meciul pentru titlul WBA la categoria supermijlocie al francezului Christophe Tiozzo.

La Roland-Garros, pe drumurile din Turul Franţei, la cursa de 24 de ore de la Le Mans sau pe hipodromuri, Alain Delon a fost adesea un spectator atent. „Cred că, la un nivel înalt de competiţie, intensitatea este aceeaşi în toate sporturile. Dar ceea ce mă impresionează cel mai mult este puterea de concentrare a campionilor, rigoarea lor, disciplina lor, având în vedere importanţa mizei”, explica el pentru AFP în 1990. „Acelaşi lucru trebuie să se aplice boxului, ciclismului şi tuturor sporturilor de performanţă”, a adăugat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.