Federaţia Română de Şah (FRS) a anunţat, joi, lansarea a două iniţiative majore pentru acest sport în România, un accelerator de performanţă şi proiectul "Educaţie prin şah", precum şi atragerea celei mai importante sponsorizări din istoria sa, în valoare de 240.000 de euro, din partea Fundaţiei Superbet.
Noul preşedinte al FR Şah, Vlad Ardeleanu, a prezentat, într-o conferinţă de presă, noile proiecte ale forului, care vizează atât sportul de performanţă, cât şi atragerea copiilor din şcoli către şah.
"Federaţia Română de Şah este a treia mişcare sportivă din România. Pare greu de crezut, dar acestea sunt date de la MTS, cu privire la jucătorii legitimaţi. FR Şah are 20.000 de sportivi legitimaţi. Pe primul loc este fotbalul şi apoi este baschetul. După FR Şah, avem sub zece mii de jucători legitimaţi. Creşterea fenomenului sportiv este foarte pregnantă în cazul şahului şi în special în ultimii ani, poate că perioada aceasta pandemică a ajutat mai mult şahul decât alte sporturi, pentru că şahul se poate practica şi online. Avem 20.000 de partide care se joacă zilnic pe Internet cu jucători români. Este un număr extraordinar. Avem peste 450.000 de conturi de jucători români în aplicaţiile de şah şi avem peste 150.000 de jucători activi care se implică în jocul de şah. Este un fenomen de masă. Avem câteva direcţii clare prin care încercăm să ducem mai departe şahul din România. În primul rând, obiectivul federaţiei este de a creşte la nivel de perfomanţă şi pentru asta trebuie să îmbunătăţim recunoaşterea şahului românesc la nivel european şi mondial, prin creşterea performanţei şi acest lucru îl facem prin susţinerea şahiştilor profesionişti. Principalele acţiuni pe care le va face federaţia converg în direcţia susţinerii marii performanţe. Încercăm să le facilităm jucătorilor români posibilitatea să joace cât mai multe turnee puternice acasă, aici, în România, pentru că aici se fac normele de maestru internaţional, de mare maestru, aici se fac rezultatele. Totodată, federaţia trebuie să se uite şi la baza priamidei. Astfel, ne propunem să aducem cât mai mulţi copii, cât mai mulţi tineri în faţa tablei de şah. Facem asta printr-un proiect naţional de educaţie prin şah. Un proiect naţional care se va duce la baza piramidei, la copii din ciclul primar şi acolo, în parteneriat cu ministerul învăţământului, vom dori să facem un proiect de anvergură. Pentru a face toate aceste lucruri, trebuie să avem capacitatea, puterea şi resursele să punem acest lucru în implementare şi pentru asta ne trebuie parteneri, ne trebuie resurse financiare. Astfel am lansat acest proiect <Şi eu! Susţin şahul românesc>. Susţinerea performanţei la vârf în şah o vom face prin proiectul Acceleratorul de performanţă, proiect gândit pentru a susţine talentele cele mai performante din fenomenul şahistic românesc. Turneele de şah pe care le dorim cât mai puternice în România le vom face prin realizarea circuitului Grand Prix Tour Şah România, în care vom avea competiţii de calibru, cu premii importante. Vom pune acest program de dezvoltare a juniorilor pe zone geografice, vom folosi formula regio şi vom face o regionalizare a zonelor de şah din România, astfel încât să creăm cantonamente şi posibilitatea de dezvoltare a copiilor, juniorilor în regiuni, astfel încât să scădem cheltuielile şi să avem un management mai competitiv în această formulă", a declarat preşedintele FR Şah, Vlad Ardeleanu.
Cei mai buni sportivi din România primesc susţinere financiară pentru a se pregăti cu antrenori de elită din şahul mondial.
"În Acceleratorul de performanţă avem cei mai buni şahişti din România. În cadrul acestui program, Bogdan Deac şi Costică Lupulescu, cei mai buni şahişti români, primesc un cec în valoare de 40.000 de euro fiecare, care reprezintă efortul pe care îl va face federaţia, prin partenerii ei, Fundaţia SuperBet şi One United, pentru introducerea sportivilor noştri într-un program de training la nivel mondial, în care antrenorii cu care ei vor avea posibilitatea să se antreneze sunt acei antrenori care au ajutat mari legende ale şahului mondial să devină campioni mondiali, cum ar fi Gari Kasparov, Magnus Carlsen şi aşa mai departe. Este maximum din ceea ce poate să ofere şahul la nivel de antrenament mondial pe planetă", a afirmat Ardeleanu.
Noua conducere a FR Şah vrea să lărgească baza piramidei şahului, atrăgând către acest sport cât mai mulţi copii, mai ales în categoria de vârstă 6-12 ani. În 2022, vor fi accelerate demersurile pentru a introduce şahul în şcoli în cadrul proiectului "Educaţie prin şah". Primul proiect pilot va fi derulat anul viitor, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, în baza acordului semnat în 2021.
"FR Şah a semnat deja cu ministerul învăţământului un protocol de colaborare, din 2014. Opt ani mai târziu, o mie de copii învaţă şahul anual în sistemul public de învăţământ. Sunt iniţiative locale, este meritoriu că sunt aceste iniţiative, este foarte bine că avem la Iaşi, la Constanţa, la Prahova, la Bucureşti, la Satu Mare oameni inimoşi care conştientizează această oportunitate şi folosesc memorandumul care este semnat de FR Şah cu ministerul învăţământului. Nu există astăzi o metodă foarte specifică de implementare la nivel naţional. În 2021 s-a resemnat acest memorandum şi astăzi FR Şah propune un proiect naţional de Educaţie prin şah, introducerea şahului ca materie opţională în şcoli şi de extindere a tuturor acestor iniţiative locale la nivel naţional. Vom avea două metode, una care se va aplica clasei pregătitoare, ultimei etape la grădiniţă şi claselor întâi şi a doua. Este o metodă care a fost brevetată de Fundaţia Kasparov în America şi va face parte din acest proiect naţional. Iar pentru elevii claselor III-IV vom avea o metodă care este brevetată de Federaţia Suedeză de Şah. Acolo, împreună cu guvernul şi cu ministerul învăţământului au obţinut un rezultat extraordinar, peste 30.000 de copii învaţă anual prin această metodă. Acesată metodă a fost importată şi în Norvegia, acum se implementează şi în Italia şi, cu sprijinul nostru, şi în România, de anul viitor", a arătat şeful forului.
El a menţionat că România va găzdui anul viitor o nouă etapă de Grand Chess Tour la Bucureşti, în perioada 3-15 mai, cinci etape de Grand Prix, cu premii de 15.000 de euro fiecare, şi o finală la Bucureşti, cu premii de 25.000 de euro.
Ministerul Sportului şi Ministerul Educaţiei, Fundaţia SuperBet şi compania One United Properties sunt parteneri ai FR Şah.
La acest eveniment au mai participat Monica Anisie, preşedintele Comisiei de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport din Senat, şi Gabriel Petrescu, vicepreşedintele Fundaţiei Superbet.
Petrescu i-a înmânat preşedintelui FR Şah un cec de 240.000 de euro, cu care Fundaţia Superbet sponsorizează proiectele forului.
"Este a doua mare finanţare a unei federaţii sportive, după fotbal", a subliniat preşedintele FR Şah.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.