Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin este marcată în România, pe 17 noiembrie, pentru al patrulea an consecutiv. Statisticile arată că situaţia la nivel naţional cu privire la această boală este una îngrijorătoare, în condiţiile în care în România rata de mortalitate din cauza acestei boli este de trei ori mai mare decât media Uniunii Europene. Statisticile oficiale arată că, În anul 2023, în România s-au înregistrat 2888 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 1177 de femei şi-au pierdut viaţa ca urmare a acestei boli.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Anul 2024 este al patrulea an consecutiv în care România marchează Ziua globală de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin alăturându-se astfel iniţiativei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) de a creşte gradul de informare şi conştientizare al populaţiei privind cancerul de col uterin, afecţiune cu un impact negativ major asupra sănătăţii femeilor la nivel mondial şi naţional.
Statisticile furnizate de autorităţile române din domeniul sănătăţii publice arată că România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin, raportat la ţările membre ale Uniunii Europene (UE). 
„Conform datelor Sistemului european de informaţii cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun pentru Cercetare, în 2022, România prezintă o rată de incidenţă  de 32,6 la 100.000 femei, de peste două ori şi jumătate mai mare decât media UE de 11,7 cazuri noi la 100.000 femei şi o rată de mortalitate standardizată prin cancer de col uterin de 16,8 la 100.000 de femei, de trei ori mai mare decât media UE de 5,3 decese la 100.000 femei.  Datele furnizate de Planul Naţional de prevenire şi combaterea a cancerului în România (Legea 293/2022), plasează cancerul de col uterin ca a treia localizare ca frecvenţă a cancerului la femei, după cancerul de sân şi cancerul colorectal, situaţie care diferă de profilul european, unde principalele 3 localizări ale neoplaziilor la femei sunt cancerul de sân, cancerul colorectal, şi cancerul bronhopulmonar”, arată datele făcute publice de Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa, cu ocazia marcării Zilei de acţiune pentru eliminarea cancerului de col uterin. 
Potrivit sursei citate, în anul 2023, în România s-au înregistrat 2888 de cazuri noi de cancer de col uterin şi 1177 de femei şi-au pierdut viaţa ca urmare a acestei boli.
„Proiecţiile Sistemului european de informaţii cu privire la cancer (ECIS) pentru România, estimează că, faţă de valoarea înregistrată în anul 2022, incidenţa a cancerului de col uterin va creşte cu 1,4% în 2025 şi cu 2,01% în 2030, iar mortalitatea prin cancer de col uterin va înregistra o creştere cu 2,1% în 2025 şi cu 2,2% în 2030”; precizează sursa citată.
 
La 17 noiembrie 2020 OMS a lansat Strategia Globală pentru eliminarea cancerului de col uterin ca problemă de sănătate publică, printr-o rezoluţie adoptată de 194 de ţări. Obiectivul principal al strategiei este ca până în anul 2030 incidenţa cancerului de col uterin să scadă şi să se menţină sub 4 cazuri noi la 100.000 de femei, iar atingerea acestui obiectiv este considerată posibilă dacă sunt îndeplinite trei ţinte esenţiale: 90% din fetiţe să fie vaccinate împotriva virusului papiloma uman (HPV) până la împlinirea vârstei de 15 ani, 70% din femeile adulte să beneficieze de servicii de screening cu un test performant de două ori în intervalul de vârstă 35-45 ani  şi 90% din femeile depistate cu un test pozitiv să aibă acces la timp la tratamentul leziunilor pre canceroase şi al celor maligne.
Cancerul de col uterin rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer şi cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.