Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a participat, duminică, la revenirea unei nave militare dintr-o misiune internaţională şi a transmis marinarilor militari că speră ca să poată fi asigurată o dotare la nivelul celorlalte ţări şi nu doar profesionalismul lor să arate excepţional în asemenea misiuni. De asemenea, el a precizat că şi această misiune a confirmat faptul că marinarii militari reprezintă o elită a Armatei Române.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Vasile Dîncu a fost prezent, duminică, în Portul Militar Constanţa, la revenirea în ţară a puitorului de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu”, care s-a întors din Marea Mediterană după participarea la Operaţia Uniunii Europene EUNAVFOR MED „IRINI”.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În discursul său, Vasile Dîncu a transmis marinarilor militari că poate uneor nici familiile lor nu înţeleg sacrificiul pe care îl fac. 
 
“Din păcate, nu întotdeauna, poate câteodată nici familiile dumneavoastră nu înţeleg foarte bine de ce trebuie să facem aceste sacrificii şi poate că este mai degrabă chestiunea mea şi a colegilor mei din Ministerul Apărării şi a partenerilor militari evident de a explica oamenilor de ce este important sacrificiul pe care dumneavoastră îl faceţi. Este important pentru că noi pentru prima dată în istoria România (...) participăm activ într-o alianţă politico-militară, o alianţă care pentru prima dată ne asigurăm din punct de vedere strategic securitatea noastră. Participăm la acţiunea NATO sau cele ale Uniunii Europene şi prin asta ne asigurăm securitatea prezentă şi viitoare a României”, a afirmat ministrul Apărării. 
 
El a mai declarat că îşi doreşte ca profesionalismul marinarilor militari să fie dublat şi o dotare la nivelul celorlalte ţări. 
 
“Vreau să vă spun că sacrificiul dumneavoastră nu este numai un efort deosebit pe care îl faceţi, ne bucurăm foarte mult că prin profesionalismul dumneavoastră reuşim să fim mândri în Alianţa Nord-Atlantică şi să ne facem toate obligaţiile pe care ni le-am asumat. Sperăm că în viitor nu o să fie numai profesionalismul dumneavoastră care să arate excepţional în alianţa respectivă, sperăm că o să vă putem asigura şi o dotare la nivelul celorlalte ţări, la nivelul ţărilor cele mai dezvoltate. Aş dori să vă asigur că efortul dumneavoastră nu este în van şi constituie pentru noi, cei care navigăm doar pe pământ un impuls pentru a continua paşi concreţi în proiectul nostru de a înzestra Armata Română cu tot ceea ce are nevoie pentru a putea să ne apărăm şi să ne îndeplinim angajamentele pe care ni le-am asumat în această alianţă”, a mai precizat Vasile Dîncu.
 
În finalul discursului său, el a mulţumit marinarilor militari pentru curajul de care dau dovadă în îndeplinirea misiunilor.  
 
“Ceea ce faceţi dumneavoastră ne arată un lucru foarte important, antrenamentul este jumătate din victorie, iar ceea ce aţi făcut în această misiune, toate rapoartele pe care le-am primit, inclusiv ale aliaţilor, vreau să vă spun că vă onorează şi vă transformă deşi eraţi şi înainte, dar este încă o confirmare a faptului că sunteţi o elită a Armatei Române. Vă mulţumesc pentru curajul de care aţi dat dovadă în îndeplinirea misiunilor, departe de ţară, departe de cei dragi. Nu doar eu împărtăşesc această idee, ci şi comandanţii dumneavoastră şi partenerii noştri internaţionali”, a afirmat ministrul Apărării.
 
Purtătorul de mine şi plase „Viceamiral Constantin Bălescu” a plecat din ţară la data de 23 septembrie, iar în perioada 1 octombrie - 31 decembrie a fost integrat în gruparea navală permanentă a UE din Mediterana şi a desfăşurat misiuni de asigurare a respectării embargoului armelor impus Libiei de către ONU (Organizaţia Naţiunilor Unite) şi de combatere a traficului ilicit de produse petroliere, droguri şi persoane, prin monitorizarea traficului maritim şi prin executarea de inspecţii la navele suspecte din Marea Mediterană.
 
Pe durata celor trei luni de participare la Operaţia „IRINI”, puitorul de mine şi plase 274 a parcurs 10.000 de mile marine, în 1.200 ore de marş, a interogat peste 230 de nave comerciale care tranzitau aria de responsabilitate, a executat 25 de acţiuni de tip IMINT (Imagery Intelligence – analizarea încărcăturii navelor prin intermediul fotografierii), iar la zece dintre acestea au fost desfăşurate vizite de promovare a valorilor Uniunii Europene şi de conştientizare a importanţei securităţii maritime regionale.
 
Comandată de căpitan-comandorul Daniel Gheorma, nava militară românească a îndeplinit, pentru al doilea an consecutiv, o misiune de interes major pentru Forţele Navale Române. În perioada ianuarie - iunie 2020, puitorul de mine „Viceamiral Constantin Bălescu” a asigurat comanda grupării navale permanente NATO de luptă contra minelor SNMCMG-2 (Standing NATO Maritime Counter Measures Group Two), cu care a executat misiuni specifice în Marea Neagră şi Marea Mediterană, fiind cea mai lungă misiune de luptă executată de o navă militară a României într-un teatru de operaţii navale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.