Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Colegiului Medicilor din România, a vorbit în emisiunea „România te priveşte” de pe Look Plus despre pandemia de Covid-19 şi s-a arătat convins că în luna iulie vor mai fi, sporadic, depistate cazuri de Covid-19. El a avertizat că trebuie să fim mai atenţi la dictatura politico-medicală pentru că „este mai periculoasă decât orice” şi a făcut mai multe recomandări privind măsurile de protecţie împotriva răspândirii bolii.
Astărăstoie a analizat situaţia şi a făcut apel la calm. El a transmis că lumea ar trebui să poarte mască până pe 1 iunie, să respecte regulile de distanţare impuse şi să urmeze recomandările de igienă. În opinia lui, în perioada 15 mai – iulie, cazurile infectaţilor cu COVID-19 vor fi sporadice.
„Eu am spus de la început că nu putem să ştim care este mortalitatea reală pentru că s-a schimat modalitatea de raportare numai pentru cazurile COVID-19. Dacă cineva are un accident vascular cerebral este dus în spital, şi să spunem că face o gripă, cauza morţii este trecută ca accidentul vascular cerebral. Dacă cineva însă face acelaşi accident şi i se face testul, care uneori îi vine după ce a murit, cauza decesului îi este raportat COVID-19. Este absolut absurd”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Găseşte „inexplicabil, iraţional şi absurd” ceea ce se întâmplă. „Este o nebunie. N-am înţeles-o de la început, n-o înţeleg nici acum. Trebuia tratată cu seriozitate această pandemie, dar fără să practice panica şi bagatelizare excesivă. De la o simplă răceală s-a trecut la o apocalipsă. Este o afecţiune, o epidemie, un virus nou, toată lumea este de acord. Este clar că dă o anumită boală. Boala este cu puţin mai gravă decât gripa şi o spun cu toată responsabilitatea pentru că vedeţi, în Europa, în momentul de faţă, nu au ajuns la numărul mortal de gripă din sezonul 2017-2018”.
El a continuat: „N-am înţeles închiderea cimitirelor, bisericilor. Dacă se poate merge la sparanghel, la mall sau în Austria să acorzi asistenţă celor bolnavi, atunci de ce respectarea strictă a regulilor de distanţare socială nu te poate lăsa să ieşi de aici. Nu înţeleg de ce nu poţi ieşi din localitate. Adică în afara localităţii stau viruşii în «cohorte» şi te atacă? Da, nu poţi să ieşi din localitate unde este zonă roşie. De ce nu poţi să circuli noaptea? Credeţi că virusurile sunt păsări de noapte care pot să te atace? Deciziile acestea au fost făcute din spaimă, ca nu cumva să se greşească”.
„Ce am observat, şi o spun cu toată sinceritatea, pentru că am susţinut modelul suedez, în România există o criză de încredere. Guvernanţii n-au încredere în români, îi tratează ca pe nişte proşti, inculţi, limitaţi şi aşa mai departe. În condiţiile astea nici cetăţenii n-au încredere în statul român. N-au încredere în măsurile care se propun. Tot timpul au o bănuială, o suspiciune că în spate ar fi ceva ascuns sau o conspiraţie. Trebuie să fim mai atenţi la dictatura politico-medicală pentru că este mai periculoasă decât orice”.
Asimptomaticii puteau fi trataţi acasă, la domiciu, a mai spus Astărăstoae. „Doar Italia a făcut această prostie de a-i trata la un loc cu ceilaţi şi au fost sufocaţi. Nu văd nicio raţiune pentru care pacienţii au fost alungaţi din spitale, când s-a spus că trebuie tratate doar urgenţele, atât. De restul au spus să stea acasă. Pacienţii s-au speriat şi n-au mai venit în spitale. Toţi au crezut că spitalul este un focar de infecţie cu un virus ucigaş. Pacienţii ăştia au stat acasă, li s-a înrăutăţit starea de sănătate, şi unii, cred că au şi murit din această cauză, şi nu au diagnosticul de COVID-19”.
El este de părere că măsurile de distanţare au fost prelungite prea mult şi că staţiunile ar trebui redeschise, pentru că oamenii care au petrecut atâta timp în locuinţe trebuie să se refacă. În plus, el a garantat că în luna iulie vor fi depistate, sporadic, cazuri de Covid-19.
„Să meargă omul în concediu la munte sau la mare, păstrând anumite reguli, dar nu ca acum. Până pe 15 mai vor fi mai cazuri, dar mai încolo, până în iulie, vă garantez că vor fi numai cazuri sporadice. Şi asta o spun cu toată încrederea. Vreau să văd cine mă va contrazice. De ce există un şomaj de peste 1 milion de oameni? Eu nu spun altceva decât să îi lase pe cei cărora nu le este frică să lucreze, iar cei care într-adevăr au acel sentiment de frică, pot să stea în casă până se va descoperi fie medicamentul, fie vaccinul. După părerea mea, minim trei ani sau toată viaţa. Mai devreme nu se poate”.
Profesorul a subliniat că pentru SARS-CoV-1 nu a fost dezvoltat un vaccin, la fel cum nici pentru HIV. „La gradul de versatilitate, nu cred că se va reuşi vaccinul pentru SARS-CoV-2 decât în doi, trei ani”.
„Lumea să poarte masca de protecţie până pe 1 iunie şi să respecte regulile de distanţare, dar nu şi distanţarea socială. Să se spele pe mâini, pentru că este cea mai bună modalitate. Toţi folosesc fel de fel de dezinfectante. Spălatul pe mâini după ce ai ajuns acasă, dar şi pe faţă, te protejează mai bine decât toate celelalte. Nu am înţeles nici acel Comitet de Comunicare Strategică. Cum ar putea ei să zică că unele ştiri sunt false? Să vină cu câteva argumente. Nu să facă cenzură în zilele noastre”, a adăugat fostul preşedintele al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.