Salvamont Maramureş precizează că doi dintre cetăţenii ucraineni blocaţi în Munţii Maramureşului, în timp ce încercau să ajungă în România traversând graniţa alpină, au fost localizaţi şi predaţi la ambulanţă, însă trei care au început să coboare spre vale din zona de frontieră nu au fost găsiţi, dar probabil vor ajunge la Poliţia de Frontieră în zona Crasna Vişeul, la cabana Paltinu'. Cei trei au refuzat să dea o localizare fiind speriaţi că ar putea fi interceptaţi. Ucraineanul rănit la picior nu a putut fi localizat deoarece a refuzat să coopereze cu STS şi a rămas pe munte.
UPDATE - Elicopterul Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv) a identificat 2 persoane, cu ajutorul sistemului FLIR (cameră cu termoviziune), comunicând poziţia acestora elicopterelor SMURD.
”O persoană a fost extrasă cu troliul, iar la cea de-a doua a fost inserat un salvamontist, operaţiunea aeriană fiind întreruptă din cauza condiţiilor meteorologice nefavorbabile, care nu permiteau executarea misiunii în condiţii de siguranţă. Operaţiunea de salvarea continuă cu mijloace terestre”, a transmis IGAv.
UPDATE - ”Acţiune încheiată cu retragerea salvatorilor din teren la ora 2.30. Doi ucrainieni predaţi la ambulanţă, alţi 3 porniţi la vale din zona de frontieră nu au fost găsiţi (probabil curând vor ajunge la Poliţia de Frontieră care face permanentă în zona Crasna Vişeului- la cabană Paltinu' - au refuzat să dea o localizare fiind speriaţi că ar putea fi interceptaţi şi probabil au ales să se descurce singuri) iar unul care e mai rău (accidentat) nu a putut fi localizat fiindcă a refuzat să coopereze cu STS şi a rămas pe munte”, arată postarea pe pagina de Facebook a Salvamont Maramureş.
ŞTIREA INIŢIALĂ - ”Au plecat pe munte 5 salvatori montani plus 4 poliţişti de frontieră. Merg să îl extragă şi să îl evacueze pe primul rănit la care avem coordonate! S-a reuşit localizarea celui rănit! Mulţumim STS Maramureş şi Poliţiei de Frontieră Maramureş pentru eforturile de a-l localiza pe cel rănit. Omul e în viaţă, conştient în hipotermie. Salvatorii montani sunt încă în urcare de mai bine de 4 ore şi jumătate spre cel care se pare că are fractură de membru inferior. Între timp s-a reuşit de către colegii de la STS localizarea a celuilalt grup din care, din păcate , unul din ei a plecat rămânând doar doi. Despre al treilea nu se ştie nimic. Avem alocate de către DSU şi IGAV 2 elicoptere pentru salvarea ucrainienilor. Dacă vremea permite vom reuşi extragerea lor în după masă asta.
Din păcate vremea nu a ţinut cu noi dar s-a reuşit datorită colegilor de la IGAV cu cele două elicoptete SMURD trimise în sprijin - şeful DSU , dr Raed Arafat având un rol esenţial în alocarea cu maximă urgenţă a celor două aparate, să deplasăm forţe suplimentare - salvatori montani cu echipamentele de salvare sus în munte salvând practic o ascensiune de peste 6 ore şi jumătate.
La această ora, după mai bine de 24 ore de la preluarea primului apel de urgenţă , salvatorii montani aflaţi în munte la peste 1700 metri altitudine împreună cu colegii de la Poliţia de Frontieră se organizează pentru a putea să ajungă în noaptea asta la cei patru ucrainieni. Vremea e potrivnică, cu ceaţă densă, vizibilitate sub 3 metri, temperaturi negative şi vânt.
Vom reveni în funcţie de ceea ce se întâmplă în teren.
Acum 10 minute salvatorii montani din teren au reuşit să îi vadă şi să fie văzuţi de doi dintre cei patru ucrainieni. Distanţă până la ei este de maximum 500 metri doar că în ambele părţi ale traseului sunt versanţi cu stânci făcând practic imposibilă deplasarea în siguranţă a salvatorilor montani până la ucrainieni.
Salvatorii montani aflaţi în teren au decis să suspende acţiunea de căutare - salvare datorită condiţiilor meteo total nefavorabile şi datorită vizibilităţîi care pe alocuri nu depăşeşte 1 metru, aspecte care le pun viaţă în pericol. Salvatorii montani împreună cu poliţiştii de frontieră se vor retrage la baza pentru a se odihni după mai bine de 29 ore de căutări urmând că mâine dimineaţă în funcţie de starea vremii şi de condiţiile de vizibilitate operaţiunea de căutare - salvare să fie reluată luându-se în calcul dacă vremea permite utilizarea elicopterului cu troliu pentru evacuarea ucrainienilor.
Vom reveni de îndată ce vor fi noutăţi...
Update...a treia zi...după 42 ore de la primul apel de urgenţă ...momentul în care s-au mobilizat echipele de salvare....
Din info primite la ora 08.00 în această dimineaţă se pare că toţi cei 4 ucrainieni aflaţi pe munte sunt în viaţă încă!!
Încercăm în funcţie de vreme să îi scoatem cu elicopterele cu troliu din munte, singură varianta de-altfel pe care o mai avem! Revenim când avem noi informaţii”, arată postarea de pe pagina de Facebook a Salvamont Maramureş.
Salvatorii montani împreună cu politiştii de frontieră au decis, duminică, să se retragă la bază pentru a se odihni după mai bine de 29 ore de căutari şi din cauza vremii nefavorabile.
Tot duminică, salvatorii montani din teren au reuşit să îi vadă şi să fie văzuţi de doi dintre cei patru, distanţa pâna la aceştia fiind de maximum 500 metri, însă că în ambele părţi ale traseului sunt versanţi cu stânci, lucru care a făcut practic imposibilă deplasarea în siguranţă a salvatorilor montani.
Duminică, printr-un apel venit prin 112, Salvamont Maramureş a fost informat despre o situatie delicată din zona Zona Vf Pop Ivan, Munţii Maramureşului. Astfel patru cetăţeni ucraineni sunt pierduţi în mute la o altitudine de peste 1800 de metri, unul dintre aceştia având probleme medicale şi anume o fractură la un picioar, după ce a căzut într-o prăpastie, arată postarea de duminică pe pagina de Facebook a Salvamont Maramureş.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.