Ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila a declarat, referitor la faptul că preşedintele Klaus Iohannis vrea să introducă subiectul consumului drogurilor în şcoli într-o şedinţă CSAT, că el va participa cu tot ceea ce este necesar pentru dezvoltarea unui program care să aibă o componentă medicală foarte serioasă. Social-democratul a adăugat că testarea trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor, nu un instrument de coerciţie. Întrebat dacă e luată în calcul varianta ca testările să fie făcute de căte medicii de familie, Rafila a precizat că nu a fost discutat acest aspect.
„Este foarte bine că o astfel de implicare la cel mai înalt nivel care aduce lucrurile chiar în zona de siguranţă naţională este organizată de către domnul preşedinte. Sigur că noi vom participa cu tot ceea ce este necesar din punctul de vedere al dezvoltării unui program care trebuie să aibă, din punctul meu de vedere, o componentă medicală foarte serioasă care trebuie însă să fie completă, să nu se refere doar la testare. Iar partea care ajuns în zona publică legată de testare, în mod evident, nu trebuie să fie generalizată, trebuie să fie ţintită şi exclusiv cu acordul părinţilor unui copil sau unui adolescent care urmează să fie testat. Aceasta este o condiţie normală. Am încercat să găsim modele şi în alte ţări. Aşa se face. Testarea trebuie să fie un instrument pentru protejarea sau recâştigarea sănătăţii unui copil. Nu trebuie să fie în niciun un instrument de natură coercitivă”, a declarat Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă susţinută luni la sediul Ministerului Sănătăţii.
Chestionat dacă este luată în calcul varianta ca medicii de familie să fie cei care testează, ministrul Sănătăţii a răspuns: „Nu am discutat acest aspect”.
Ministrul Rafila a mai spus că „varianta optimă este să fie făcută testarea la solicitarea părintelui sau la solicitarea cadrului didactic, dacă există suspiciuni legate de starea de sănătate a unui copil care ar putea fi generată de consumul de droguri, numai cu aprobarea părinţilor”.
„Ea se poate face de către personal instruit, nu neapărat medical, cu teste rapide iniţial, e o testare extrem de simplă, după care în cazurile pozitive trebuie confirmat. Confirmare şi sigur intră într-un sistem medical inclusiv de consiliere şi de soluţie terapeutică imediată şi de durată”, a completat el.
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni, la deschiderea noului an şcolar, că a decis să includă subiectul consumului de droguri în rândul tinerilor pe ordinea de zi a următoarei şedinţe CSAT.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că tema consumului de droguri în şcoli este una care ţine de siguranţa naţională, însă nu vor fi luate măsuri de testare în masă a elevilor, ci vor exista modificări legislative prin care părinţii dacă doresc să fie testaţi copiii lor, atunci acest lucru să fie făcut pe cheltuiala statului. O altă măsură luată în calcul este cea prin care tinerii între 16 şi 18 ani, dacă sunt depistaţi pozitivi la consumul de droguri să nu îşi mai poată lua permisul de la vârsta de 18 ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.