Două cazuri de difterie cutanată netoxigenă au fost confirmate în Capitală, au declarat pentru News.ro reprezentanţii INSP, care au precizat că această afecţiune apare în special la persoane din grupuri vulnerabile. Conform Miinisterului Sănătăţii, este vorba despre doi bărbaţi consumatori de droguri, infectaţi HIV, care au o evoluţie favorabilă. Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Capitală, dr. Simin Aysel Florescu, a declarat pentru News.ro că cei doi bărbaţi de 38 şi 40 de ani care au fost depistaţi cu difterie cutanată netoxigenă nu au ajuns la unitatea sanitară pentru această afecţiune, ci pentru alte afecţiuni legate de patologia lor acută. Medicii de la spital au observat leziunile cutanate modificate şi au decis să le facă teste din secreţiile locale şi astfel au diagnosticat acest tip de difterie. Medicul a explicat cum se manifestă boala şi cum a apărut în cazul celor doi pacienţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Managerul Spitalului Victor Babeş despre cei doi bărbaţi cu difterie cutanată netoxigenă: S-au internat pentru alte boli acute. Am observat leziunile cutanate care aveau aspect uşor modificat faţă de ce ştiam la infecţiile obişnuite; am decis să-i testăm

UPDATE - ”Doi pacienţi în vârstă de 38 şi 40 ani, bărbaţi, consumatori de droguri, infectaţi HIV, au fost internaţi la un spital de boli infecţioase din Bucureşti, cu leziuni cutanate. Din leziunile cutanate aflate la locurile de injectare, s-au izolat tulpini de Corynebacterium diphteriae  ne-toxigene. Evoluţia pacienţilor este favorabilă”, a transmis Ministerul Sănătăţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Tulpinile de bacil difteric care produc toxina (toxigene) şi sunt implicate în producerea difteriei respiratorii sunt diferite de cele izolate la cei doi pacienţi.
Ultimul caz de difterie cu tulpini toxigene a fost înregistrat în România în anul 1989. Acest tip de difterie se previne prin vaccinare încă din primul an de viaţă, cu vaccinul inclus în Programul Naţional, a precizat MS.

UPDATE - ”E vorba de difterie cutanată. Tulpini ne-toxigene, fără legătură cu forma respiratorie care este produsă de tulpinile care produc toxina şi care e o problema de sănătate publică”, a precizat ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila.

ŞTIREA INIŢIALĂ - Conform sursei citate, ambii pacienţi la care a fost confirmată difteria cutanată netoxigenă au fost internaţi la Spitalul ”Victor Babeş”.

Boala apare la persoane din grupuri vulnerabile, în general consumatori de droguri, care trăiesc in condiţii precare.

Reprezentanţii INSP afirmă că în România nu au mai fost înregistrate din 1990 cazuri de difterie.

Difteria este provocată de Corynebacterium diphtheriae. Există două forme clinice de difterie: respiratorie şi cutanată. În cazul difteriei cutanate, microorganismele pătrund prin pielea lezată, apar papule care evoluează spre ulceraţie cronică greu vindecabilă, acoperită uneori de o membrană cenuşie.

În urmă cu patru ani, Ministerul Sănătăţii a cerut măsuri de supraveghere în judeţele de la graniţa cu Ucraina, după ce în ţara vecină apăruseră cazuri de difterie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.