Ministrul Muncii, Raluca Turcan, anunţă că România nu va renunţa la implementarea pensionării anticipate, însă afirmă că autorităţile intenţionează să facă "o clarificare a modului în care se acordă grupele de muncă". Turcan susţine că Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor face verificări la agenţii economici ai căror angajaţi sunt încadraţi în grupe de muncă. Ministrul precizează că vârsta de pensionare nu va fi crescută, fiind menţinută la nivelul celei prevăzute în legislaţia actuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
"Eu cred că e momentul ca în România să ajungem, pe de o parte, să ajungem să stimulăm menţinerea în viaţa activă a oamenilor, dacă pot şi dacă doresc (...) şi în acelaşi timp să încercăm să mai facem un pic de curăţenie în privinţa pensionărilor anticipate. Nu poate fi eliminată pensionarea anticipată. Ea există peste tot în lumea aceasta. Întrebarea este cum au acces oamenii la pensionarea anticipată şi aici avem discuţii foarte serioase, Ministerul Muncii, o să lansăm în curând o campanie prin care Inspectoratele Teritoriale de Muncă să facă o verificare temeinică la angajatorii economici care, din diferite motive, fac solicitări să intre în condiţii de muncă speciale sau deosebite, ceea ce duce la accesarea unor grupe de muncă, şi implicit pensionarea anticipată”, a declarat ministrul Muncii, luni seară, la Antena 3. 
 
Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Raluca Turcan a menţionat că cele mai multe procese câştigate în instanţă de pensionarii care au dat în judecată statul român se referă tocmai la faptul că nu au fost luate în calcul grupele de muncă. În acest context, ministrul Muncii a precizat că au existat, "uneori, decizii halucinante" la instanţele de judecată.
 
"Vreau să vă spun că pentru că pompierii, de exemplu, din cadrul SMURD-ului, au grupe de muncă, un pompier de la o primărie s-a dus în instanţă, a dat statul în judecată că ar avea nevoie de grupa de muncă precum pompierul de la SMURD şi evident că a câştigat. Şi asta doar pentru că legislaţia lasă loc la interpretări, pe partea aceasta intrăm, aşadar, cu o clarificare a modului în care se acordă grupele de muncă. Este o obligaţie, nu putem să închidem ochii şi să ne facem că nu vedem şi în paralel să stimulăm menţinerea în activitatea profesională”, a adăugat ministrul Muncii. 
 
Aceasta a precizat că vârsta de pensionare în România nu se măreşte, "rămâne aceeaşi ca în legislaţia actuală", menţionând că autorităţile vor crea premisele stimulării angajaţilor în activitatea profesională şi după această vârstă.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.