Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, joi, la aniversarea a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale în Armata României, că militarii acestui comandament sunt respectaţi în rândul armatelor NATO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, au participat, joi, la Târgu Mureş, la sărbătorirea a 20 de ani de la înfiinţarea Forţelor pentru Operaţii Speciale (FOS) în Armata României.

Potrivit MApN, Tîlvăr a accentuat importanţa acestei structuri de forţe pentru Armata României, nivelul ridicat de instruire şi dotare al operatorilor FOS, precum şi experienţa acumulată în cadrul exerciţiilor şi misiunilor derulate în format aliat sau bilateral.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Militarii acestui comandament sunt respectaţi în rândul armatelor NATO. Vă spun asta pentru că în întâlnirile şi contactele pe care le am cu omologi aliaţi sau cu lideri din structurile strategice ale NATO primesc mulţumiri şi aprecieri pentru misiunile executate impecabil de militarii români în teatrele de operaţii, iar referirile la Forţele pentru Operaţii Speciale apar aproape de fiecare dată în discuţie. Mă bucur că pot să împărtăşesc cu dumneavoastră mândria pe care o simt atunci când vă sunt apreciate şi recunoscute realizările obţinute cu trudă, rigoare şi foarte multe sacrificii şi să vă adresez, la rândul meu, mulţumiri sincere pentru tot ceea ce faceţi pentru liniştea şi siguranţa noastră”, a declarat el.

În mesajul adresat militarilor, şeful Apărării, generalul Daniel Petrescu, a susţinut că ”sărbătoarea Forţelor româneşti pentru Operaţii Speciale, la împlinirea primelor două decenii de existenţă, îmi oferă prilejul de a afirma că sunteţi o componentă matură a Armatei României, eficientă, cu capacitate mare de reacţie la nivel strategic, interoperabilă şi cu puternice conexiuni cu structuri similare aliate şi partenere".

În cadrul ceremoniei, ministrul Apărării a conferit Emblema de Onoare a Armatei României Batalionului 51 Operaţii Speciale ”Vulturii", prima structură de operaţii speciale din armata română, şi unor militari ai Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale.

Generalul Daniel Petrescu a conferit Emblema de Onoare a Statului Major al Apărării Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale şi unor militari din structurile FOS.

La finalul ceremoniei a avut loc defilarea detaşamentelor de militari reprezentând toate unităţile din subordinea Comandamentului Forţelor pentru Operaţii Speciale, cu aproximativ 30 de mijloace tehnice. De asemenea, a fost vizitată expoziţia organizată în Cetatea Medievală de Comandamentul Forţelor pentru Operaţii Speciale, în colaborare cu reprezentanţi din industria naţională şi internaţională de apărare, în cadrul căreia aproximativ 50 de companii din România şi din străinătate au prezentat tehnică şi echipamente militare de ultimă generaţie.

Potrivit MApN, 1 martie 2003 reprezintă un moment de referinţă în istoria Armatei României, marcând înfiinţarea, la Târgu Mureş, a Batalionului 1 Forţe Speciale, prima structură de operaţii speciale din ţară. Discreţi, modeşti şi extrem de eficienţi, militarii din Forţele pentru Operaţii Speciale îşi servesc cu mândrie şi profesionalism ţara, acolo şi atunci când aceasta le-o cere. Principiile ”calitatea este mai importantă decât cantitatea” şi ”oamenii sunt mai importanţi decât echipamentele” sunt fundamentul formării profesionale şi caracterizează toate acţiunile operatorilor din structurile de Operaţii Speciale.

La ceremonia desfăşurată în Piaţa Victoriei, în prezenţa premierului Nicolae Ionel Ciucă, şi a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, au participat preşedinţii comisiilor de apărare ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, senatoarea Nicoleta Pauliuc, respectiv deputatul Laurenţiu-Dan Leoreanu, ministrul afacerilor interne, Lucian Bode, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, generali şi amirali din conducerea structurilor centrale ale MApN, precum şi personal militar în activitate, în rezervă şi în retragere din structurile FOS şi alte structuri ale MApN.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.