Scăderile salariale din sistemul de sănătate sunt doar situaţii punctuale, nefericite, pe baza cărora nu se poate face o generalizare, a afirmat joi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Sindicatele din sănătate au declanşat proteste, susţinând că unele categorii din sistem primesc mai puţini bani faţă de luna trecută, ei ameninând cu greva generală, dacă situaţia nu va fi rezolvată.

Teodorovici susţine că scăderile salariale sunt doar cazuri izolate.

”Există astfel de situaţii punctuale unde au fost situaţii nefericite. (…) Când discutăm însă de un cadru medical dintr-un anume spital, ar fi bine să vedem toţi angajaţii acelui spital. Nu doar un singur caz, ci toţi angajaţii, doctori, asistente. Atunci vom vedea diferenţele care sunt în creştere (..). Dar nu putem să generalizăm şi să spunem că asta e situaţia, de scădere. Cel mai bine vorbim punctual, pentru fiecare caz în parte”, a afirmat Teodorovici, la Antena 3.

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat miercuri că scăderile salariale din domeniul sănătăţii şi asistenţei sociale din luna februarie sunt normale, în condiţiile în care în februarie au fost virate salariile din luna ianuarie, când au fost 11 zile nelucrătoare.

Guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevede un nivel maxim al sporurilor acordate în sistemul sanitar şi de asistenţă socială la 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite. Ca urmare a deciziei Guvernului, acest nivel poate ajunge şi până la 85%.

Măsura este contestată de către sindicaliştii din sănătate, care spun că pragul de 30% pe ordonator principal de credite nu permite aplicarea unui Regulament de sporuri echitabil pentru toate categoriile de salariaţi din sistem, fapt care va duce la dezbinarea echipei medicale, că prevederi ale Legii 153/2017 discriminează, în continuare, o parte importantă a lucrătorilor din sistemul sanitar (biologi, biochimişti, farmacişti, moaşe, infirmieri, personal TESA) şi de asistenţă socială, că Legea 153/2017 în forma publicată de Ministerul Sănătăţii aduce inclusiv pierderi de venituri pentru unii angajaţi din domeniu şi că singurul argument invocat de guvernanţi pentru blocarea solicitărilor SANITAS este lipsa resursei financiare.

Sindicaliştii au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.